Studiul condus de Universitatea din Bristol a analizat datele stranse de la peste 5.000 de mame. Cercetatorii au observat ca femeile care s-au ingrasat mai mult in timpul sarcinii au avut copii la varsta de 9 ani cu o greutate ridicata, mai multa grasime corporala, un nivel mai mic de colesterol "bun", hipertensiune si alti factori de risc pentru bolile de inima, relateaza DailyMail.
Aceste rezultate sustin recomandarile nutritionistilor, potrivit carora femeile insarcinate nu trebuie sa manance pentru doi, in special daca sunt supraponderale sau obeze.
"Stim din studiile anterioare ca femeile supraponderale intampina mai multe probleme in sarcina si in timpul nasterii. Acest studiu ne-a aratat ca cele care iau cu mult in greutate in cele 9 luni de sarcina risca sanatatea copiilor pe viitor," declara dr. Abigail Fraser, din echipa de cercetatori.
Specialistii recomanda ca o femeie cu o greutate normala sa nu ia mai mult de 16 kilograme in timpul sarcinii, iar in cazul femeilor supraponderale si obeze limita este de 11 si respectiv 9 kilograme. Oamenii de stiinta au observat ca in cazul in care aceste limite sunt depasite, copilul, la varsta de 9 ani, are o greutate mai mare.
"Greutatea ideala in sarcina este o problema mult dezbatuta si la care, in momentul de fata, nu stim raspunsul. Asta pentru ca aceasta greutate reflecta atat modul in care se dezvolta copilul, cat si cresterea in greutate a mamei," explica unul dintre cercetatori.
Trebuie sa mananc cat pentru doi in sarcina?
"Este total fals. Nu cantitatea conteaza, ci calitatea. Trebuie sa mananci normal, iar alimentele alese trebuie sa fie de calitate," ne spune prof. univ. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.
Alimentatia este foarte importanta atat in sarcina, pentru sanatatea mamei si a fatului, cat si dupa nastere. O alimentatie corecta trebuie sa mentina sanatatea mamei si sa furnizeze elementele nutritive necesare copilului. Din dieta zilnica a viitoarelor mamici nu trebuie sa lipseasca alimente precum: fructe, legume, carne slaba (in special rosie), cereale, produse lactate. Sunt recomandate si alimentele cu aport scazut de sare si cat mai putine prajeli si grasimi.
Dieta in perioada sarcinii trebuie sa contina un plus de substante nutritive precum: acid folic, seleniu, iod, betacaroten (precursor al vitaminei A), zinc, magneziu, potasiu, cupru, fier, calciu, proteine, vitamina C si complexul de vitamine B. Necesarul energetic creste in aceasta perioada cu 150 kcal/zi in primul trimestru de sarcina si cu 300 kcal/zi in trimestrul al doilea si al treilea.
De evitat in sarcina
"In aceasta perioada, alimentatia este foarte importanta si trebuie urmata o dieta cat mai sanatoasa. Trebuie evitate alimentele procesate, produsele de tip junk-food, cele de patiserie sau cofetarie, mezelurile si alimentele care contin E-uri," recomanda prof. univ. dr. Gheorghe Mencinicopschi.
Atat pe perioada sarcinii, cat si in timp ce alaptezi, este recomandat sa eviti: tutunul, alcoolul, junk-food, prajelile, alimentele pregatite la microunde, cafeaua, excesul de sare, grasimi. Indicat este sa incerci sa urmezi o alimentatie sanatoasa, sa iti prepari singura hrana pentru a-ti alege alimentele. Si calitatea apei pe care o consumi este importanta: nu trebuie sa faci exces, dar nici sa te insetezi.