Când ești însărcinată îți dorești să faci totul pentru ca bebelușul tău să fie sănătos. Alimentația din timpul sarcinii are un rol important pentru dezvolatrea armonioasă a bebelușului și poate preveni problemele de sănătate pe termen lung. Cu siguranță primești foarte multe sfaturi în această perioadă, de la tipul de exerciții pe care trebuie să le faci până la suplimente și mobilier pentru camera bebelușului. Este o perioadă specială de care trebuie să te bucuri și să îți amintești după aceea. În timp ce te pregătești pentru venirea pe lume a bebelușului tău, atenția la meniul din fiecare zi îți poate aduce beneficii multiple. Dacă știi din timp lista de alimente pe care să le consumi când ești însărcinată poți preveni bolile sau infecțiile și vei obține multe vitamine și minerale pe cale naturală.
Iată ce alimente ar trebui să incluzi în meniu în timpul sarcinii:
1. Cartofi dulci
Sunt o sursă excelentă de beta-caroten, pe care organismul îl transformă în vitamina A. Potrivit specialiștilor vitamina A este foarte importantă pentru viitoarele mămici deoarece asigură dezvoltarea normală a fătului și stimulează imunitatea mamei.
În timpul sarcinii trebuie să crești aportul de vitamina A cu până la 40%, iar cartofii dulci te ajută să faci acest lucru cu un plus de gust și savoare.Consumă cartofi dulci sub formă de piure, preparat cu supă de legume și scorțișoară în loc de unt sau lapte. De asemenea, poți face cartofi prăjiți într-o variantă sănătoasă, din cartofi dulci și ulei extravirgin de măsline, iar pentru un răsfăț dulce poți prepara piure de cartofi dulci cu miere și nuci mărunțite.
2. Brânză
Nu este interzisă în timpul sarcinii, atâta timp cât te asiguri că este făcută din lapte pasteurizat. Combinația de calciu, fosfor și magneziu este esențială pentru dezvolarea scheletului celui mic, iar pe tine te ajută să faci față oboselii și stărilor de greață care pot apărea în această perioadă.
Adaugă brânză rasă la salate sau combin-o cu fulgi crocanți de cereale pentru o gustare rapidă.
3. Avocado
Datorită conținutului ridicat de grăsimi mononesaturate, cupru, acid folic, potasiu, vitamina K, vitamina E și vitamina C, avocado susține fiecare etapă din dezvoltarea fătului, fiind ingredientul perfect pentru viitoarele mămici. Uită de grăsimile nesănătoase și înlocuiește maioneza, smântâna, untul sau margarina cu avocado. Îl poți folosi la salate, smoothie-uri, ca topping pentru pizza, dar și în diverse aluaturi sub formă de piure.
4. Somon
Somonul se află și el pe lista de alimente pe care să le consumi când ești însărcinată, însă trebuie să îl alegi pe cel sălbatic. Are un procent mai mare de acizi grași Omega-3, care susțin dezvoltarea creierului și a vederii fătului.
Dacă nu îți place peștele poți alege nuci, ca gustare crocantă sau ca ingredient nou la salate.
În aceeași măsură este important să știi și ce alimente să ocolești dacă ești însărcinată:
1. Aluatul crud
Te tentează să guști din aluatul pentru prăjituri sau fursecuri? Nu contează dacă sunt aluaturi din comerț sau preparate de tine. Potrivit specialiștilor trebuie să le eviți deoarece conțin bacterii și virusuri care pot afecta sănătatea și dezvoltarea fătului și, în cazuri mai rare, pot cauza chiar pierderea sarcinii.
2. Ouăle crude
În perioada sarcinii asigură-te că ouăle pe care le consumi sunt bine gătite pentru a evita riscul de infecții. Fii atentă și la ingredientele salatelor deoarece în unele dressing-uri se pot ascunde ouă crude.
3. Hot dog
Carnea procesată, precum cea folosită la cârnați sau hot dog, nu trebuie consumată în timpul sarcinii. Potrivit studiilor de specialitate aceste produse pot fi infectate cu listeria, o bacterie care poate cauza apariția listeriozei.
În cazuri severe această afecțiune provoacă pierderea sarcinii, de aceea este mai bine să elimini aceste produse din meniul tău.
Posteaza comentariu