Sângerările gingivale sunt cel mai frecvent determinate de îndepărtarea inadecvată a plăcii bacteriene de la nivelul dinţiilor şi liniei gingivale, rezultând inflamaţia gingiilor (gingivita). Însă, sângerările gingivale persistente pot fi asociate cu afecţiuni medicale grave precum leucemia, tulburări de coagulare a sângelui sau afecţiunile trombocitelor. În aceste condiţii, de obicei sunt observate şi sângerări sau vânătăi apărute cu uşurinţă în alte zone ale corpului.
“Sângerările gingivale apar mai des la adulți, decât la copii, iar de obicei, la copii sunt produse în special de traumatismele cauzate de periajul incorect. În cazul adulților sau al persoanelor în vârstă, sângerările gingivale sunt semnul unei afecțiuni. Incidența cea mai mare se regăsește la femei, iar cel mai des întâlnită este sângerarea marginală, deoarece sângele provine de la baza dinților.”, spune Dr. Ion Melnic, specialist în chirurgie dento-alveolară și coordonator al Clinicilor Dr. Melnic.
Care sunt cele mai comune cauze ale sângerărilor gingivale?
Potrivit specialistului, majoritatea persoanelor prezintă la un moment dat în viață sângerări sau un tip de boli gingivale. Acest fapt se datorează în parte stilului de viață modern, unde consumul de alimente fast food este foarte mare. Zaharurile încurajează formarea plăcii bacteriene. Acizii produși de bacterii și toxinele erodează și inflamează gingiile. Acestea se înroșesc și au tendința de a sângera. Iată care sunt cele mai comune cauze ale sângerărilor gingivale: