Îți picură nasul ca un robinet, te doare gâtul și capul tău simte că ar putea exploda? Ai răcit! Te-ai gândit vreodată să încerci șosete umede pentru a scăpa de răceală sau să cânți jazz pentru a-ți crește imunitatea?
Dacă te-ai săturat de medicamente, iată șapte remedii naturale eficiente, dar neobișnuite, pentru a te ajuta să combați răceala.
1. Ascultă jazz
Fanii lui Billie Holiday au noroc aici. Cercetările au arătat că cine ascultă 30 de minute de muzică jazz își crește nivelul de imunoglobulină A (IgA), o proteină imunitară ce joacă un rol esențial în apărarea împotriva infecțiilor.
„IgA rezidă în mucoasă – mucoasa nasului, gurii, gâtului și a altor zone ale corpului. Acționează ca un anticorp și previne infecțiile cu virusuri, bacterii și alte microorganisme”, explică Jean-Jacques Dugoua, medic naturist (ND) și director de farmacologie clinică și medicină naturistă pentru Newtopia.com.
În plus, adaugă dr. Dugoua, efectul jazz-ului asupra nivelurilor de IgA continuă încă o jumătate de oră după ce muzica încetează.
S-a demonstrat că bluegrass-ul, muzica corală și soft rock-ul induc un răspuns similar, ceea ce înseamnă că și fanii Air Supply sunt norocoși.
2. Pune-ți o pereche de șosete umede reci
Poate suna contraproductiv, dar potrivit lui Leslie Solomonian, profesor asistent la College of Naturopathic Medicine din Toronto, purtarea de șosete ude și reci, în timp ce stai în pat, atunci când răcești, poate imita efectele tratamentelor de întărirea imunității, precum hidroterapia.
Recomandarea ei: „Înmoaie o pereche de șosete în apă rece, pune-le în picioare și acoperă-le cu o pereche de șosete de lână sau termice. Du-te la culcare și ține-ți picioarele într-o pătură caldă.”
Potrivit dr. Solomonian, șosetele reci stimulează organismul să crească circulația către picioare, ameliorând congestia capului, reglând răspunsul imunitar și ajutând la eliminarea virușilor. Până dimineața, șosetele sunt, de obicei, uscate, iar picioarele sunt calde.
3. Transpiră!
Poți adăuga combaterea răcelii pe lista de beneficii nesfârșite asociate exercițiilor fizice.
„Mișcarea moderată are un efect antiinflamator și, ulterior, reduce riscul de infecție”, explică dr. Dugoua. Este important, totuși, să menții un ritm blând, deoarece exercițiile de intensitate mare pot slăbi, temporar, sistemul imunitar.
„Exercițiile ușoare pot ajuta, de asemenea, la ridicarea temperaturii corpului, care poate crește eficiența răspunsului nostru imunitar”, adaugă dr. Solomonian.
Și în cazul în care nu aveți chef să faceți o plimbare rapidă, dr. Solomonian spune că ceaiurile diaforetice, care te fac să transpiri, precum menta, pot, de asemenea, să favorizeze o creștere a temperaturii corpului.
4. Mănâncă puțină ciocolată
Oricât de minunat sună acest remediu, există o capcană: îndulcită cu zahăr și cu un conținut de lapte NU este indicată. „Încercați ciocolata fierbinte, neagră și îndulciți-o ușor cu miere”, recomandă dr. Dugoua.
„Ciocolata conține teobromină, o componentă care suprimă activitatea nervoasă responsabilă de tuse și s-a dovedit a fi de trei ori mai eficientă în oprirea tusei persistente decât codeina”, mai spune medicul.
Zahărul, pe de altă parte, poate slăbi imunitatea, așa că cel mai bine este să-l evitați pe toate împreună când sunteți răcit.
5. Mănâncă o ceapă crudă
Ceapa te poate ajuta să lupți împotriva răcelii din două motive. În primul rând, are, în mod natural, efecte antimicrobiene, mai ales crudă. „De asemenea, ceapa conține mult sulf, care este util atât pentru răspunsul imun, cât și pentru detoxifiere”, explică dr. Solomonian.
Încearcă să utilizezi ceapă crudă într-un sirop de tuse de casă sau schimbă unele dintre beneficiile sale antimicrobiene și, pentru gust, gătește-o într-un bulion cu pui sau cu legume - un alt remediu de casă încercat și testat.
6. Mănâncă stridii
Stridiile pot face mai mult decât să îți declanșeze apetitul sexual. Conținutul lor ridicat de zinc le face, de asemenea, benefice atunci când ești răcit.
„Zincul este responsabil pentru funcția celulelor albe din sânge, care este asociată cu combaterea virusurilor și bacteriilor. Stridiile sunt cea mai bună sursă de zinc, urmate de crab și carnea de vită”, spune dr. Dugoua.
Zincul este important și pentru sănătatea mucoaselor, bariera noastră între mediul nostru intern și cel extern, continuă dr.
Solomonian. Pentru vegetarieni, ea sugerează să mănânce cereale integrale, să guste nuci și semințe de dovleac sau să ia un supliment.
7. Bea un pahar cu apă de cocos
„Hidratarea este importantă când ești răcit și pierzi lichide, mai ales când ai febră”, explică dr. Dugoua. Dar pentru a obține o hidratare adecvată, corpul uman are nevoie de electroliți, care echilibrează chimia sângelui.
„Apa de nucă de cocos este o sursă bună de electroliți”, spune dr. Dugoua, care observă că sarea, bananele și băuturile de înlocuire a electroliților folosite în sport ne completează, de asemenea, rezervele de electroliți.