De asemenea, nu trebuie omis faptul ca frunzele de nuci si mugurii erau medicamentele favorite in medicina traditionala. Fiind hranitoare, nucile qu si o valoare terapeitica bine definita, astfel, le sunt recunoscute atat proprietatile laxative, cat si cele antidiareice, proprietatile antitoxice la nivelul pielii si al circulatiei limfatice si actiunea vermifuga, in special asupra teniei.
In cosmetica nucile pisate sunt recomandate pentru curatarea tenului. Astfel, sunt pisate 2-3 nuci si se amesteca cu cateva lingurite cu apa calduta pana se albesc si formeaza o pasta.
In medicina traditionala, sucul proaspat de nuca este folosit in tratamentul eczemelor.
De asemenea, amestecul de migdale, nuci si infuzie de paie de ovaz este recomandat in tratamentul adjuvant al litiazei urinare.
Mai mult, pasta de nuci cu miere este un energizat de exceptie. Pentru realizarea acestui amestec se ia o mana buna de nuci si de amesteca cu ajutorul mixerului cu o lingura de miere de albine. Dupa cateva minute de la formarea pasteai aceasta este consumata cu inghitituri mici.
Totodata, se poate face dulceata din coji de nuci cu miere care este utitlizata pentru creterea poftei de mancare si pentru accelerarea metabolismului. De asemenea, aceasta creste rezistenta sistemului inumitar, trateaza oboseala si astenia. Dulceata se prepara din 250 g de nuci decojite, 250 g muguri de nuc, 250 g miere de albine si 500 ml de apa, care se pun la fiert pana se obtine o pasta asemanatoarea peltelei. Dupa ce s-a racit se mai adauga 125 g miere de albine. Pentru copii este recomandat sa se consume o lingurita pe zi pe stomacul gol, iar adultilor 3 lingurite pe zi, inainte de mesele principale.
Cunoscute sunt si actiunile benefice ale ceaiului de nuc si miere de albine, care imbunatateste circulatia sangvina si functionarea glandelor sudoripare. Se prepara decoct din 200 ml apa fierbinte fiarta, la foc mic, cu frunzele de nuc, pana scade la jumatate. Dupa ce decoctul s-a racit se adauga o lingura de miere la 100 ml de ceai obtinut. Ceaiul este consumat timp de 7 zile, cate 100 ml de ceai inainte de mesele principale. Este recomandat ca decoctul sa fie consumat proaspat, deoarece devine toxic chiar si daca este tinut in frigider.