Simptome care prevestesc instalarea bolii Alzheimer

Iti faci griji pentru mama sau tatal tau care a inceput sa se comporte ciudat sau sa uite tot ce ati discutat doar cu ora inainte? Problemele de memorie pot reprezenta simptome ale bolii Alzheimer.

Iti faci griji pentru mama sau tatal tau care a inceput sa se comporte ciudat sau sa uite tot ce ati discutat doar cu ora inainte? Problemele de memorie pot reprezenta simptome ale bolii Alzheimer. 

Simptome Alzheimer: ce este mai exact aceasta boala?

Alzheimer este o boala degenerativa, progresiva, care determina mai multe tipuri de modificari in creierul persoanelor afectate. In primele stadii ale bolii, simptomele nu sunt foarte evidente. Apoi pacientul incepe sa aiba mici pauze de memorie numite popular "lapsus". Pe masura ce boala inainteaza, pacientul experimenteaza diferite stari de confuzie in indeplinirea ritualurilor zilnice. Dezorientarea si judecata slaba sunt urmatorii pasi in evolutia bolii.

Ca si in cazul altor afectiuni, diagnosticarea precoce joaca un rol foarte important pentru ca tratamentul sa dea rezultate bune. Din acest motiv trebuie sa recunoastem simptomele si sa consultam cat mai repede un medic pentru ca persoana afectata sa beneficieze de tratament in primele stadii ale bolii.

Desi anumite modificari ale memorie sunt normale odata ce inaintam in varsta, problemele care apar si afecteaza viata de zi cu zi nu sunt.

Simptome Alzheimer: Cand este momentul sa mergi la medic?

Specialistii de la WebMD enumera cateva dintre simptomele timpurii care anunta boala Alzheimer:

Pierderi de memorie pe termen scurt. Desi amintirile vechi nu par afectate, in cazul bolii Alzheimer, pacientii pot uita experientele traite recent. Desi este normal sa uiti detalii legate de un eveniment sau o conversatie recenta, in cazul dementei, pacientii uita tot ce are legatura cu acest eveniment.
Repetari. Persoanele cu dementa pot repeta istorisiri, in unele cazuri chiar cuvant cu cuvant. De asemenea, pot repeta aceleasi intrebari, idiferent de cate ori le-ai raspuns.
Probleme in limbaj. Cu totii putem avea cate un lapsus din cand in cand, insa Alzheimerul provoca probleme serioase de limbaj, pacientii uitand chiar cuvinte de baza.
Din acest motiv, devin greu de inteles.
Schimbari de personalitate. Schimbarile bruste de dispozitie sunt frecvente la persoanele cu Alzheimer. Pot deveni usor suparati sau furiosi fara motiv. De asemenea, nu mai gasesc placere in lucrurile care ii bucurau inainte sau isi pierd increderea in apropiati.
Dezorientare. Persoanele afectate de dementa se pot rataci in locuri pe care le cunosc foarte bine, cum ar fi imprejurimile casei unde locuiesc. De asemenea, pot intampina probleme in efectuarea unor sarcini obisnuite, precum pregatirea cinei.
Devin neingrijiti. In multe cazuri, igiena personala precara este cel mai evident semn. Desi obisnuiau sa acorde o mare importanta vestimentatiei, persoanele cu dementa pot deveni neingrijiti, imbracand haine patate sau uitand sa se spele.
Comportament ciudat. Pacientii cu Alzheimer au tendinta de a pune lucrurile in locuri ciudate, de exemplu, periuta de dinti in frigider.

Nu te speria insa daca unul dintre membrii familiei tale prezinta aceste simptome.
Nu inseamna neaparat ca boala Alzheimer este responsabila de aceste probleme. Insa este nevoie de un consult specializat pentru un diagnostic corect.

Simptome Alzheimer: Este cea mai frecventa forma de dementa


Dintre toti pacientii cu dementa, 50-60% au dementa de tip Alzheimer. A doua ca raspandire este dementa vasculara (10-30%). Conform statisticilor, cele doua forme majore de dementa sunt raspunzatoare pentru aproximativ 75% din totalul cazurilor. In prezent, in tara noastra exista peste 200.000 de pacienti diagnosticati cu aceasta boala, iar specialistii avertizeaza ca doar 10% dintre cei suferinzi sunt depistati si tratati. Potrivit conf. dr. Catalina Tudose, presedintele Societatii Romane Alzheimer, aceasta afectiune aduce cei mai multi ani cu dizabilitati in viata pacientilor, mai multi chiar decat bolile cardiovasculare sau chiar cancerul. Prevalenta bolii se situeaza intre 3 - 5% la persoanele peste 65 de ani si se dubleaza cu fiecare an peste aceasta varsta.

Nu sunt cunoscuti factorii cu rol decisiv in aparitia bolii.
Alzheimer este o imbatranire a creierului, de aceea toti factorii care contribuie la aceasta pot fi incriminati: stresul, varsta, bolile cardio-vasculare, expunerea la substante toxice si radiatii, nivel ridicat de colesterol, alcoolism, fumat.

In cazul in care o persoana apropiata devine confuza, agitata sau incepe sa uite, sfatuieste-o sau insoteste-o la o consultatie la medic.
 

Comentarii (21)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • gina dramascu pe 12 Aug 2015, 12:02
    alzhaimer

    soacra mea sigur are alzhaimer, dar eu sunt disperata pentru ca nu vrea sa mearga la medic. iar eu am ajuns la disperare. de luni de zile ne terorizeaza ca ii intra hotii in casa si ii fura buletinul si pensia.

    0
    0

  • Daniela pe 18 Iun 2015, 14:58
    uleiul de rapita

    Datorită conţinutului său de vitamina E, uleiul de rapiţă are proprietăţi antioxidante şi de regenerare celulară. Are un rol important în buna funcţionare a creierului, datorită acizilor graşi pe care îi conţine, în special Omega-3, care intervin în prevenirea depresiilor, a unor crize de demenţă şi chiar a maladiei Alzheimer. http://www.nonstop-magazin.ro/ulei-bio-rapita,%20ulei-vegetal-rapita

    0
    0

  • Georgelis pe 31 Iul 2013, 23:43
    Un sfat !

    Atentie ! Aruncati din casa toate vasele de aluminiu ! O fi si stresul, or mai fi si alti factori dar va rog eu, nu mai tineti in casa aluminiu ! Mama (fie-i tarana usoara) a murit de alzheimer, 7 ani a trait ca o leguma ! Avea o craticioara de alunimiu draga ei, in care facea des mamaliguta si alte mancaruri, dupa care o freca cu constiinta ! Eu cand am auzit ca aluminiul este responsabil in mare masura, acum vreo 10 ani, am aruncat tot. Aveti grija, si unele cani din alea in care fierbeti apa, canile electrice au talpa aia de jos din aluminiu !

    3
    0

  • Simion Negru pe 4 Apr 2013, 14:41
    Alte simptome alzheeimer ?

    Am un tiuit in cap,ca o oala sub presiune,Noaptea,cand e liniste este oersistent,si aud zgomote,ca si cand ar curge apa la burlan cand ploua. Uit si eu ,mai ales nume de persoane,si de localitati,pri care trec frecvent, Ar pute avea legatura cu aceasta boala?

    6
    6

  • danut pe 17 Feb 2013, 13:10
    o boala grava

    Din pacate,si tatal meu sufera de aceasta boala.Nu a fost diagnosticat de vreun medic,insa prezinta toate simtomele aferente bolii(diagnosticate dupa deces,precum se certifica) Are peste 80 de ani, a inceput cu "aceleasi intrebari" acum cativa ani, acum incep sa apara probleme fizice datorita modului lui de viata-de la hrana precara,frig,murdarie si faptul ca refuza orice ajutor din partea anumitor persoane. Acum ma confrunt cu el,cu probleme de ordin juridic,fiind unul din cei doi fii ai lui. Ma intreb daca actele care le semneaza el ,si demersurile lui in ce priveste excluderea mea de la orice drept/mostenire....mai sunt oare acte responsabile?.......trebuie sa-l inteleg sau merita piciorul in fund....Adevarat va spun-ca e o boala urata..Cine are asea specimen in preasma...ma intelege!

    8
    1

  • Ionut pe 14 Feb 2013, 11:32
    alzheimer

    Am avut si eu parte de cele enumerate anterior am 44 de ani . - imi aduc aminte greu nume ale unor persoane - cateodata nu gasesc cuvinte pe care le caut - sunt obiecte pe care le cunosc si nu le pot denumi - am lasat si eu dar doar o singura data telefonul mobil in frigider - retin greu numere de telefon dupa care daca nu le utilizez mai des le uit - am un loc de munca destul de stresant si fumez cca 10 tigari pe zi - cand merg la cumparaturi de fiecare data uit cate ceva chiar daca lista nu este numeroasa - cand am ceva de invatat nu reusesc sa retin valori numerice. Va rog sa-mi spuneti daca toate acestea ar terbui sa ma ingrijoreze sau nu si daca trebuie sa merg la un consult unde ar trebui sa merg la ce medic? Cu situatii similare m-am mai confruntat si in trecut dar mai rare. Pe de alta parte inca mai fac fata la pregatirea copiilor mei la scoala clasa a VII-a la mate , fizica si chimie Va multumesc

    12
    3

  • Doina pe 1 Sep 2012, 23:30
    Resurse pentru cei interesati de maladia Alzheimer

    Va invit sa vizitati blog-ul meu destinat resurselor referitoare la maladia Alzheimer la adresa: http://alzheimerresurse.wordpress.com

    27
    6

  • ana iolea pe 19 Iul 2012, 16:21
    alzheimer

    sunt ingrozita. maicuta mea la 72 ani a contactat brusc aceasta nenorocita boala fara leac.eu am 54 ani si sufar nespus de mult,gandindu-ma la viitorul celor de varsta a treia.pentru guvernanti ,oamenii bolnavi sunt o povara ,negasind pe moment o solutie de exterminare.timpul nu e trecut.respectul si iubirea pt. cei apropiati inlatura orice bariere financiare. pt. mine,cu sotul bolnav,cu copilulfara un loc de muna este cumplit. sper sa rezist stressului de la servici si de acasa. toate cele bune

    12
    3

  • ionascu iuliana pe 29 Mar 2012, 21:51
    alzheimer

    prezint sintomele astea si mie frica ce e de facut va rog mult datimi un raspuns

    9
    3

  • ioana ciobanu pe 9 Ian 2012, 09:16
    boala alzheimer

    e dureros ,am mama bolnava si e f greu mai ales cind nu e depistata la timp desi sunt semnale, medici nu sunt toti atenti si nu stiu ce diacnostic sa puna

    8
    3

  • ioana ciobanu pe 9 Ian 2012, 09:16
    boala alzheimer

    e dureros ,am mama bolnava si e f greu mai ales cind nu e depistata la timp desi sunt semnale, medici nu sunt toti atenti si nu stiu ce diacnostic sa puna

    2
    5

  • luminita pe 27 Sep 2011, 16:49
    stresul zilnic...

    Oameni buni, sper sa apucam pensia, atunci, poate voi avea timp si pentru sufletul meu; sa cos goblen, sa fac prajiturile preferate, sa ingrijesc gradina... Doamne-ajuta!

    5
    2

  • luminita pe 27 Sep 2011, 16:46
    suntem stresati, de-aici se trag toate...

    Am 44 de ani, si nu o data mi s-a intamplat sa pun zaharul in frigider, sau sa ma duc sa deschid usa la frigider si sa nu -mi amintesc ce caut acolo... Sau sa intru intr-o camera si sa nu mai stiu de ce...Chestiile astea nu ma ingrijoreaza...sau ar trebui? Intr-adevar , am o munca ce presupune multa raspundere si uzura psihica. Sunt economista.

    9
    4

  • b.l pe 18 Sep 2011, 02:14
    se intampla...

    LUCREZ CU CINEVA CARE ARE ACEASTA BOALA, DIN PACATE DE ACUM 8 ANI EU AM OBSERVAT CA SE DECLANSEAZA BOALA. UN SEMNAL DE ALARMA ESTE ATUNCI CAND VEZI CA NU MAI POTI EXECUTA TREBURILE UZUALE DIN CASA SAU SERVICI.

    9
    8

  • gabriel pe 7 Mar 2011, 18:23
    geo inginerie/pulbere aluminiu/bariu/strontiu

    Aceasta boala a devenit din ce in ce mai intalnita din cauza aerosolilor ce sunt stropiti INTENTIONAT IN ATMOSFERA in vederea controlarii evenimentelor meteorologice si in interese militare! Acestea primeaza in fata oamenilor! Acelasi aluminiu in contact cu solul ridica PH-ul solurilor si plantele vor muri treptat dar sigur! NU VOR MAI PUTEA FI CULTIVATE DECAT PLANTELE MODIFICATE GENETIC (MONSANTO ) CE VOR AFECTA SI MAI MULT CORPUL UMAN!(Suntem omorati incet si sigur!).

    10
    2

  • adriana pe 27 Sep 2010, 00:16
    memorie

    Mi s-a intamplat sa uit de doua ori la interval de doi ani despre aceleasi inregistrari contabile, facute de altcineva,Dupa un timp mi-am reamintit despre ce era vorba, dupa ce am facut discutii insa... Oare ce semnal trebuie sa inteleg?

    9
    1

  • adriana pe 27 Sep 2010, 00:16
    memorie

    Mi s-a intamplat sa uit de doua ori la interval de doi ani despre aceleasi inregistrari contabile, facute de altcineva,Dupa un timp mi-am reamintit despre ce era vorba, dupa ce am facut discutii insa... Oare ce semnal trebuie sa inteleg?

    2
    5

  • adriana pe 27 Sep 2010, 00:16
    memorie

    Mi s-a intamplat sa uit de doua ori la interval de doi ani despre aceleasi inregistrari contabile, facute de altcineva,Dupa un timp mi-am reamintit despre ce era vorba, dupa ce am facut discutii insa... Oare ce semnal trebuie sa inteleg?

    1
    2

  • adriana pe 27 Sep 2010, 00:16
    memorie

    Mi s-a intamplat sa uit de doua ori la interval de doi ani despre aceleasi inregistrari contabile, facute de altcineva,Dupa un timp mi-am reamintit despre ce era vorba, dupa ce am facut discutii insa... Oare ce semnal trebuie sa inteleg?

    0
    4

  • cami pe 14 Iun 2010, 13:08
    60 ani

    am ac.varsta am avut ac. simptome pe la 59 ani dar zic ca prin vointa ,inlaturarea stresului care este responsabil de toate problemele noastre ,o detasare zilnica de tv,iesirea innatura cat mai mult posibil ,ginckobiloba cate 2 comprimate /zi si miscare la sala ,exercitii controlate de kinetoterapeut care nu costa mai mult de 50 lei lunar rezultate garantate

    5
    2

  • viorica axinte pe 14 Iun 2010, 05:14
    important

    va multumim pentru informatiile pe care le postati pe site , sunt binevenite si foarte importante .Daca ne-ai oferi cateva informatii care privesc posibila prevenire a bolii m-as bucura mult ,deci in masura in care se cunoaste de ce trebuie sa ne ferim ca sa nu ajungem sa facem boala .Am 60 de ani ,mai uit uneori ,de exemplu, ma gandesc ca trebuie sa iau ceva din frigider si cand ajung acolo, nu mai stiu ce trebuia sa iau ,insa ,daca vad cumva obiectul respectiv ,imi amintesc imediat .Asta nu mi se intampla des dar .. se intampla totusi ,as vrea sa stiu ,pe cat posibil cum ne putem feri sa ajungem in situatia de a face Alzheimer, va multumesc

    8
    6

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod