Perspective diferite asupra depresiei

"Si totusi prin depresie patrundem in adancuri si acolo gasim sufletul. Depresia... aduce un refugiu, o limitare, concentrare, gravitate, greutate si umila neputinta. Adevarata revolutie incepe in individul care poate fi credincios depresiei sale." - James Hillman
Ce este depresia?

Depresia presupune multe lucruri; este o stare in care energia normala a vietii pare in mod ciudat secatuita. Ea poate merge de la un sentiment vag de tristete pana la sentimentul puternic de disperare, care poate impinge o persoana la sinucidere.

Nu este un atribut doar al oamenilor - sistemele economice si meteorologice au si ele momente de cadere. Poate ca acest lucru indica faptul ca depresia este, intr-un anumit sens, un proces natural si face parte din ciclul vietii. Acest aspect este important pentru ca ceea ce gandim si simtim fata de depresia noastra influenteaza felul in care o traim.

Oamenii au reactii foarte diferite la depresie. Ea poate fi vazuta ca un rit de trecere potential creativ, ca un lucru neplacut de care trebuie sa scapam, ca un pacat, ca o boala, ca un lucru ce trebuie depasit sau ca o povara insuportabil de trista si distructiva. O persoana poate parcurge toate aceste reactii, descoperind ca felul in care priveste depresia se schimba de la o ora la alta. Elementul crucial ce face depresia suportabila pare sa fie semnificatia unica pe care individul i-o poate atribui.


Pentru a putea examina mai usor diferitele perspective asupra depresiei, am sa va rog sa va imaginati o petrecere la care patru oameni stau in jurul unei mese si fac conversatie. Ei sunt: un psihiatru, un manager de resurse umane, un preot si un specialist in mitologie. Toti au avut parte de o masa copioasa si au baut deja cateva pahare cu vin. Haideti sa vedem ce ar putea spune fiecare despre depresie.


Psihiatrul

Depresia este, in mare, o depresie medicala. Din creierul oamenilor lipsesc anumite substante chimice - acest lucru a fost dovedit stiintific. Cu un tratament corespunzator, putem inlocui substantele ce lipsesc si pacientul se simte mai bine. El redobandeste o perspectiva mai utila asupra vietii si incepe sa-si vada mai departe de viata sa. Medicamentele pe care le folosim pentru a trata depresia sunt din ce in ce mai bune si din ce in ce mai multi oameni le pot lua fara a suporta efecte secundare nedorite. Chiar si oamenii normali iau Prozac pentru a se simti mai mult decat bine. Nu vreau sa critic psihoterapia ca tratament bazat pe comunicare, dar depresia este evident o problema chimica, ce trebuie sa fie abordata direct si invinsa.



Managerul de resurse umane

Cand vad o persoana deprimata intrand in biroul meu, stiu imediat ca problema nu se rezuma numai la ceea ce se petrece in sinea ei - mediul inconjurator are si el un rol. Oamenii se pot simti deprimati pentru ca nu se simt capabili sa fie productivi la locul de munca sau pentru ca au probleme acasa. Am avut de curand o fata in birou care era foarte deprimata. Abia reusea sa vina la serviciu, iar nivelul performantelor ei scazuse si colegii au observat acest lucru. Cand am intrebat-o cum merg lucrurile acasa, a inceput sa planga si mi-a spus o poveste oribila, despre mama ei care era tinuta la pat de o scleroza multipla, explicandu-mi ca e nevoita sa se ocupe de ea si sa aiba si un serviciu cu o norma intreaga. Era extenuata si la capatul puterilor. Nu e de mirare! Am ajutat-o sa-si usureze situatia si depresia i-a disparut.


Preotul

Eu privesc depresia din perspectiva credintei. Multi oameni din Biblie au fost deprimati si profund tulburati. Ei erau torturati de sentimente de culpabilitate, autoinvinovatire si indoiala. S-au luptat cu ele singuri si nu au fost ajutati decat atunci cand si-au impartasit problemele lui Dumnezeu si s-au supus vointei Sale.
Supunerea pare sa fie lucrul care permite vindecarea. Desigur, nu orice depresie are un continut spiritual - vad multi oameni care sunt serios deprimati pentru ca au pierdut o persoana iubita sau nu-si pot gasi o activitate care sa-i satisfaca. Am depasit de mult timp perspectiva Bisericii Evului Mediu, care vedea in depresie un pacat. Dar Dumnezeu poate si este persoana spre care sa ne indreptam intocmai ca pe vremea aceea.


Specialistul in mitologie

Miturile sunt o forma de prelucrare a incercarilor prin care au trecut oamenii. Unul dintre cele mai puternice mituri despre depresie este povestea greaca despre zeita fertilitatii Demeter si sora ei Persefona. Dupa cum tineti minte, tanara fecioara Persefona culegea flori atunci cand a fost rapida de zeul lumii de dincolo, Hades. Mama ei a fost innebunita de durere si nu a mai lasat sa creasca nimic, asa ca recoltele nu s-au copt, nu s-au mai nascut animale si peste toata natura s-a instalata o iarna perpetua. Dupa multa suferinta, se ajunge la un compromis: Persefona va petrece sase luni pe an in lumea de dincolo, cu Hades si sase luni cu Demetra. Persefona se intoarce in lumea noastra cu un baietel in brate.
Mitul ne vorbeste inclusiv despre experienta depresiei. Este ca o stare intunecata, din cealalta lume, in care ne jelim pierderile, iar cresterea de orice fel pare imposibila. Dar daca putem ajunge la o intelegere cu depresia, ne vom intoarce la viata noastra de fiecare zi cu un dar si cu mai multa speranta in viitor, simbolizate prin copil.

Interesant este ca toate aceste puncte de vedere pot fi corecte, desi la prima vedere par sa se excluda reciproc. Depresia nu este o problema superficiala, ci un sistem complex de factori fizici, spirituali, mitologici si ambientali, cu influentele lor. Daca intelegem acest lucru, atunci putem incepe sa ne educam reactiile emotionale la depresie, indiferent daca ea se manifesta la noi sau la ceilalti.

Informatiile au fost preluate din cartea "Transformarea sentimentelor - o conditie a succesului" - Frances Wilks - tradusa de Alexandra Bors, Editura Curtea veche: 2003, www.curteaveche.ro