Depresia - boala secolului in care traim

Organizatia Mondiala a Sanatatii avertizeaza ca in 20 de ani depresia va fi cea mai intalnita problema de sanatate care va afecta tarile dezvoltate atat din punct de vedere economic cat si social.
Fondurile alocate de statele dezvoltate pentru problemele legate de instabilitatea mentala reprezinta mai putin de 2% din bugetul lor total. Avertizarea a fost facuta cu ocazia primului Summit Global Mental Health, organizat la Atena.

Potrivit datelor furnizate de OMS, in prezent, peste 450 de milioane de persoane sufera de boli sau dizabilitati mentale, iar majoritatea oamenilor traiesc in tarile dezvoltate. "Numarul celor afectati va creste considerabil in urmatorii ani, astfel incat depresia va inregistra cele mai multe costuri sociale dintre toate celelalte patologii", a declarat pentru BBC dr. Shekhar Saxena de la Departamentul pentru Sanatatea Mentala din cadrul OMS. Prin "costuri sociale" se intelege numarul anilor de viata pierduti, din cauza decesului prematur sau a dizabilitatii severe provocate de boala, in acest caz de depresie.


Numarul depresivilor, in continua crestere

Potrivit expertului OMS, depresia este mai intalnita decat alte afectiuni grave precum cancerul sau SIDA, iar cresterea numarului de persoane afectate va reprezenta o reala problema, mai ales pentru tarile in curs de dezvoltare care au foarte putine resurse destinate bolilor mentale. Statele dezvoltate aloca in prezent de doua sute de ori mai multe fonduri pentru depresie decat cele dezevvoltate. Datele actuale prezentate de OMS sunt alarmante: aproximativ jumatate dintre bolile mentale se instaleaza inainte de varsta de 14 ani.
Astfel, 20% dintre copiii si adolescentii din intreaga lume sufera de boli legate de sanatatea mentala sau au probleme corelate cu acestea. Anual se inregistreaza 800.000 de sinucideri, iar 86% dintre acestea se intampla in tarile sarace. Jumatate dintre oamenii care isi pun capat vietii au intre 14 si 44 de ani. Rata cea mai mare de sinucideri se inregistreaza la populatia de sex masculin din Europa Orientala.

Profesorul Martin Pince de la King's College din Londra, a incercat sa determine cat "costa" o persoana depresiva: "in primul rand, trebuie sa calculam pierderea productivitatii, pentru ca persoanele care sufera de depresie isi gasesc cu greu un loc de munca si tot la fel de greu il si mentin. Apoi mai sunt veniturile pe care le primesc oamenii someri sau care nu pot munci, venituri acordate mai ales in tarile cu economie puternica. Toate aceste costuri, in Marea Britanie ajung anual la cifra de 12 miliarde de lire sterline, ceea ce reprezinta 1% din produsul intern, adica o suma enorma". Vestea proasta este ca aceste cifre sunt in continua crestere. Potrivit specialistilor OMS, depresia este o afectiune la fel ca oricare alta, iar oamenii care sunt afectati au dreptul sa primeasca ingrijirile si tratamentul corespunzator in acelasi mod ca si pentru alte boli.


Ce este depresia?

Tulburarea depresiva este o boala care afecteaza corpul, starea de spirit si gandurile.
Ea influenteaza modul in care o persoana mananca, altereaza somnul, modifica maniera de percepere a celor din jur si a persoanei in cauza.
Mare atentie pentru a nu confunda depresia cu o melancolie temporara. Persoanele care prezinta simptomele caracteristice depresiei nu se pot vindeca imediat chiar daca isi doresc acest lucru. Fara a urma un tratament specific formei depresive cu care se confrunta, oamenii isi prelungesc durerea si suferinta cu saptamani, luni si chiar ani.

Depresia are numeroase cauze, de la a fi determinata, aproape in intregime, de o anomalie biochimica transmisa ereditar, pana la a fi exclusiv rezultatul factorilor psihologici sau ambientali. Majoritatea cazurilor se incadreaza intre cele doua extreme si implica un amestec de factori genetici, de dezvoltare timpurie si chiar de factori de mediu si conditionare sociala.

Ca orice alta afectiune, depresia are numeroase simptome, dintre care unii resimt mai multe, altii mai putine. Severitatea simtomelor variaza de-a lungul timpului in functie de persoana afectata. Cele mai intalnite sunt:

  • tristete si anxietate persistenta;
  • sentimente de neputinta si de pesimism;
  • sentimente de vinovatie si de lipsa de valoare;
  • lipsa interesului si a placerii privind diferite hobby-uri si activitati care erau savurate odata (inclusiv in privinta activitatii sexuale);
  • scaderea energiei si permanentizarea starii de oboseala;
  • dificultati de concentrare, de memorie;
  • dificultati in ce priveste luarea deciziilor;
  • insomnia sau somnul mai mult decat in mod normal;
  • cresterea sau pierderea poftei de mancare;
  • ganduri morbide si suicidare;
  • irascibilitate crescanda;
  • simptome fizice persistente care nu raspund la tratament: dureri de cap, tulburari digestive, dureri cronice etc.


Alimentatia si depresia


Pe langa tratamentul oferit de un specialist, exista numeroase studii care arata importanta alimentatiei in starile depresive.
In urma unui experiment, mai multe persoane in varsta au primit in timpul spitalizarii fie suplimente nutritive, fie un medicament placebo pe langa un regim alimentar sanatos timp de 6 saptamani. Rezultatele au aratat ca in cazul grupului care a luat suplimentele, nivelul de folati si vitamina B12 a crescut semnificativ. Un aport redus de folati si vitamina B12 este asociat cu aparitia tulburarilor depresive. Unii cercetatori sustin ca estrogenul din pilulele anticonceptionale ar determina o deficienta de vitamina B6. De aceea este recomandat sa previi starile depresive cu ajutorul suplimentelor cu vitamina B6 sau a alimentelor cu continut ridicat de vitamina B6: avocado, banane, ficat, boabe de soia, carne de pasare si vita, ton, somon, alune, arahide.
 
Un alt studiu asociaza intensificarea simptomelor depresive cu un consum exagerat de zaharuri rafinate si produse lactate si reducerea acestora cu ajutorul unei diete bogate in carne de peste, fructe de mare si radacinoase cu amidon. Multe cercetari sustin ca persoanele care sufera de depresie au un nivel scazut de acizi grasi omega 3, de aceea este indicata o alimentatie bogata in omega 3. Un studiu realizat la Universitatea Harvard a demonstrat ca acizii grasi omega-3 din somon, macrou, ton, sardine sau orice alt peste gras au efecte benefice asupra starii de spirit.

De asemenea, specialistii sustin ca este important sa incluzi in alimentatie semintele de in, dovleac precum si uleiurile vegetale.
Acestea contin grasimi esentiale necesare pentru buna functionare a creierului si vitamina E care il protejeaza. Poti sa presari semintele peste cerealele de la micul dejun si sa folosesti uleiurile in salate.

Pe langa alimentatie, un rol foarte important in combarerea depresiei il are miscarea. Orice fel de sport ajuta, chiar si o plimbare de 30 de minute in aer liber. La fel de eficienta s-a dovedit a fi si meditatia.

Terapia exclusiv medicamentoasa ar trebui sa fie ultima alternativa. Nu incerca sa te tratezi singura! Inainte de inceperea oricarui tratament cu antidepresive, este necesara consultarea medicului si informarea cu privire la efectele adverse ale acestor medicamente.
 

Comentarii (12)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • claudiu pe 9 Aug 2012, 10:10
    depresie

    buna ziua.sotia mea a facut un tratament cu sotret timp de 2 ani si de cind a inceput tratamantul toate s-au modificat in viata noastra.are perioade in care totul este ok si dupa 5 minute devine irascibila:se cearta cu mine,foloseste un vocabular foarte urat,nu mai vrea sa fim inpreuna se enerveaza si ajunge chiar sa dea in mine.dupa ce se linisteste totul revine la normal pina la urmatoarea criza.nu mai stiu ce sa fac.problema cea mai mare este ca asteptam un copil.este insarcinata in luna cincea.il afecteaza pe bebe aceste crize?va rog dati-mi un sfat

    0
    1

  • mihaela pe 19 Mar 2012, 22:26
    pt depresivi

    nu disperati cei care suferiti de depresie exista psihoterapeuti nu psihiatrii aia doar va drogheaza care va pot ajuta.mergeti cu incredere la ei.alegetii pe cei cu cea mai multa experienta posibila.

    1
    4

  • Carmen pe 8 Mar 2011, 20:09
    psihiatru bun

    Depresie se poate trata prin psihoterapie sau prin medicamente. Daca nu modificam modul in care gandim si doar luam pastile, mai devreme sau mai tarziu, ajungem tot acolo. Eu am cautat un medic psihiatru bun care sa fie si psihoterapeut. V-o recomand pe dna dr Nastase Sorina, cu ajutorul careia am scapat de starile depresive pe care le-am avut.

    22
    2

  • ingerastm pe 18 Oct 2010, 05:17
    depresie

    eu pot spune ca sunt depresiva de la varsta de 3 ani,am avut nevoie de psihiatru doar ca mam nu a inteles decat bunica mea si nu ma putut duce ea singura la varsta de 1 si 8 luni tatal meu sa spanzurat si el suferea cu nervi si eu cred ca lam mostenit am momente cand fac crize de nervi iar apoi cand ma linistesc plang si realizez ce rau fac am refuzat ajutorul si pan acum nu am prea avut curajul sa recunosc ca sunt bolnava cu nervi demulte oi am luat pastile mam taiat nu imi doream decat sa mor ma simt singura si nu ma inteleg cum nimeni nu ma ineles pan acum 3 ani cand am fos dusa sa vb cu un psihiatru iar pastilele ce mi lea dat mau ajutat doar ca am renuntat la ele ca credeam ca mia trecut dar am facut rau 3 luni leam luat am incercat sa ma abtin si eu cat puteam cu nevi dar am ajuns din nou sa plang sa nu dorm de vreo 2 ani am crize tot mai des iar cand cer ajutor mi se spune ca sunt nebuna nu am intelege nimeni ca am nevoie de ajutor ecomandatimi un psihiatru bun va rog din suflet

    10
    1

  • ingerastm pe 18 Oct 2010, 05:09
    depresia

    buna papajessica maria am citit ce ai scris t si am si eu mai multe tentative de suicid sunt tot in italia dar nu mau internat ca sotul meu nu le zicea ce faceam ma certam cu el c toti ma izolez de lume si iam spus ca am nevoie de ajutor unui psihiatru dar nu a inteles in 2 saptamani e a 2 criza pe care o fac si nu ma intelege te rog vreau sa vb cu tine

    1
    2

  • papa jessica maria pe 17 Mai 2010, 19:48
    depresia

    si eu am fost depresa timp de 3 ani.Am trait un cosmar in acest timp.Orice zi era o lupta cu mine insumi. Nu ma mai intelegeam cu nimeni,lucrurile si obiceiurile de alta data imi erau indiferente.Am avut 3 tentative de suicid.Cind am acceptat ca am cu adevarat o problema grava am acceptat sa merg la spital.Mi-au zis in urma analizelor ca trebuie sa fiu internata de urgenta,eram si in urma unui alt act de tantativa de suicid. Am refuzat internarea dar m-au sedat cu o perfuzie de diazepam si m-am tezit in spital la psihiatrie unde erau toti nebunii o parte din ei legati de pat.Am facut tratament multe teste si sedinte timp de 3 saptamini aici in spital.VORBESC DE ITALIA.Am iesit din spital in stare mult mai buna si faa ginduri de suicid.azi am aproape 3 luni de tratament cu diazepam 40 picaturi\zi triatec si entact..tratamentul trbuie sa ajunga pina la 9 luni.Chiar dca stau bn si simt ca m-am nascut 2A oara nu renunt la tratament.Vreau sa mai adaug ca nu-mi lipsesc nici sedintele psihologice.Am iesit din tunelul asta si a o mentalitate mult mai matura gindesc altfel si stiu sa fac diferenta dintre bn si rau.VA zic doar atit :daca vedeti ca ceva e in neregula cu voi nu asteptati sa treaca timpul.A pelati imedeat la un psiholog.VINDECAREA ESTE F. LUNGA.MULTA SANATATE

    2
    1

  • diana cta! pe 21 Apr 2010, 21:59
    doctor psihiatru bucuresti!

    EU PT DEPRESIE AS DORI UN TRATAMENT SI CAUT UN PSIHIATRU BUN IN BUCURESTI!

    8
    1

  • diana pe 21 Apr 2010, 21:57
    depresia

    cum se trateaza depresia???? sufar de aproape 2 ani de zile~ am nascut si un copil de 1 AN! AM PROBLEME CU SOTUL SI CU MAMA! NE CERTAM APROAPE ZILNIC! IAR SOTUL ESTE PLECAT LA TM ,CANTA ACOLO! EU MA SIMT SINGURA TOT TIMPUL! SI EU SUNT F PESIMTA , NU FAC SPORT ,NU MAI VREAU SA IES DIN CASA, nu am chef de nimik! SI AM RENUNTAT LA TOATE PASIUNILE MELE! SUNT F TRISTA SI NERVOASA TOT TIMPUL,NU MAI AM ENERGIE,SUNT F OBOSOTA TOT TIMPUL!

    3
    2

  • cotoy_ionut pe 19 Mar 2010, 22:48
    depresiv

    * tristete si anxietate persistenta; * sentimente de neputinta si de pesimism; * sentimente de vinovatie si de lipsa de valoare; * lipsa interesului si a placerii privind diferite hobby-uri si activitati care erau savurate odata (inclusiv in privinta activitatii sexuale); * scaderea energiei si permanentizarea starii de oboseala; * dificultati de concentrare, de memorie; * dificultati in ce priveste luarea deciziilor; * insomnia sau somnul mai mult decat in mod normal; * cresterea sau pierderea poftei de mancare; * ganduri morbide si suicidare; * irascibilitate crescanda; astea sunt smtomele care le am si eu si inca o problema care o am si eu este ca sunt bolnav de hepatita b cum as putea sa fac sa nu mai fiu asa suparat si nervos tot timpul va rog sa ma ajutati

    3
    3

  • cotoy_ionut pe 19 Mar 2010, 22:47
    depresiv

    * tristete si anxietate persistenta; * sentimente de neputinta si de pesimism; * sentimente de vinovatie si de lipsa de valoare; * lipsa interesului si a placerii privind diferite hobby-uri si activitati care erau savurate odata (inclusiv in privinta activitatii sexuale); * scaderea energiei si permanentizarea starii de oboseala; * dificultati de concentrare, de memorie; * dificultati in ce priveste luarea deciziilor; * insomnia sau somnul mai mult decat in mod normal; * cresterea sau pierderea poftei de mancare; * ganduri morbide si suicidare; * irascibilitate crescanda; astea sunt smtomele care le am si eu si inca o problema care o am si eu este ca sunt bolnav de hepatita b cum as putea sa fac sa nu mai fiu asa suparat si nervos tot timpul va rog sa ma ajutati

    1
    3

  • kamelyaa pe 25 Ian 2010, 00:05
    :(vreau un sfat

    una:)ma confrunt de ceva vreme cu o depresie....am tinut tratament un an si ceva ....apoi dupa ce mi-au trecut simptomele de tristete,teama,inutilitate....am redevenit fata care eram inaite....am oprit tratamentul fara sa cer voie medicului fiind vesela ca nu mai am nimic iar dupa aproximativ cateva luni mi-au aparut simptomele....acum sunt iar pe tratament,insa pastilele nu sunt la fel de puternice ca cele de atunci,ma simt bine acum,am decat stari de nervozitate...doctora mi-a spus ca se va rezolva totul,doar sa iau medicamentele in continuare pana cand imi va spune ea....sunt foarte speriata ca problema asta nu va mai trece,dar sper totusi ....am vazut pe un site un produs colonhelp,detoxifiant,pe baza de plante care este bun si pentru asa ceva,si nu stiu ce sa fac....da-ti-mi un sfat va rog:)oare problema mea are rezolvare?oare pot ramane dependenta de la antidepresive?va multumesc:*

    4
    1

  • kamelyaa pe 24 Ian 2010, 14:16
    depresia

    buna:)ma confrunt de ceva vreme cu o depresie....am tinut tratament un an si ceva ....apoi dupa ce mi-au trecut simptomele de tristete,teama,inutilitate....am redevenit fata care eram inaite....am oprit tratamentul fara sa cer voie medicului fiind vesela ca nu mai am nimic iar dupa aproximativ cateva luni mi-au aparut simptomele....acum sunt iar pe tratament,insa pastilele nu sunt la fel de puternice ca cele de atunci,ma simt bine acum,am decat stari de nervozitate...doctora mi-a spus ca se va rezolva totul,doar sa iau medicamentele in continuare pana cand imi va spune ea....sunt foarte speriata ca problema asta nu va mai trece,dar sper totusi ....am vazut pe un site un produs colonhelp,detoxifiant,pe baza de plante care este bun si pentru asa ceva,si nu stiu ce sa fac....da-ti-mi un sfat va rog:) multumesc:*:*

    4
    2

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod