Cum sa-ti mentii sanatatea creierului?

Sa ai creierul tanar si sanatos o vreme cat mai indelungata nu este deloc usor. O viata echilibrata, un regim alimentar corespunzator sau o atitudine pozitiva sunt doar cateva din micile trucuri pe care specialistii ti le recomanda.

Alimentatia are un rol esential in mentinerea sanatatii creierului. "Nutrientii pe care ii luam din ceea ce mancam ne hranesc si ne protejeaza celulele nu doar din corp, ci si din creier", spune dr. Catherine Collins, dietetician la St. George's Hospital din Londra. Pentru a mentine o stare buna de sanatate, esential este sa optam pentru un regim variat care sa cuprinda toate substantele nutritive de care avem nevoie, recomanda specialistul.


Dieta mediteraneana - cea mai indicata

Bogata in fructe si legume, peste proaspat, ulei de masline si putin vin rosu, aceasta dieta este cea mai potrivita intrucat contine toti nutrientii de care corpul nostru are nevoie.

Un studiu recent efectuat la Columbia University a demonstrat ca oamenii care au urmat o dieta mediteraneana au un risc mai scazut de a dezvolta boala Alzheimer, iar persoanele diagnosticate deja si care au un astfel de regim traiesc mai mult. Rosiile, un aliment de baza in aceasta dieta, sunt bogate in licopen, un antioxidant puternic care lupta impotriva radicalilor liberi, considerati una din cauzele care declanseaza Alzheimer.

Faptul ca este bazat pe alimente cu un indice glicemic scazut constituie un alt avantaj al acestui regim.  Din aceasta categorie fac parte carbohidratii complecsi, precum painea si pastele integrale, orezul brun etc.

Painea alba, alimentele si bauturile bogate in zahar au un indice glicemic ridicat, de aceea aceste produse trebuie evitate.

Omega-3, prezent in dieta mediteraneana, imbunatateste sanatatea mentala. Mai multe studii au demonstrat lucrul acesta. O cercetare din Franta, publicata recent in revista "Neurology", arata ca in cazul persoanelor care consuma cu regularitate alimente bogate in acizi grasi omega-3 riscul de a dezvolta dementa scade cu 60%. Omega-3 se gaseste din abundenta in uleiul de peste cum ar fi macrou, somon, ton si sardine.


Hidratarea corespunzatoare, necesara la orice varsta

Poate parea un sfat banal, dar o cantitate optima de apa bauta zilnic, te ajuta sa-ti mentii sanatatea mentala. Fiecare celula a corpului are nevoie de apa pentru a functiona in mod corespunzator, iar lucrul acesta este valabil si in ceea ce priveste creierul. Pe masura ce inaintam in varsta avem tendinta sa bem mai putina apa deoarece senzatia de sete se diminueaza. Totusi, asta poate duce la deshidratare. Simptomele acesteia includ stari de confuzie, probleme de echilibru si pierderi de memorie.

"Cantitatea de apa de care avem nevoie variaza de la o persoana la alta, pentru cei mai multi dintre noi fiind suficiente lichidele pe care le bem doar atunci cand ne este sete", declara dr.
Catherine Collins. "Cu toate acestea, pe masura ce imbatranim suntem mai predispusi sa ne deshidratam, de aceea ar trebui sa crestem consumul de apa, chiar daca nu ne mai este sete ca in trecut", adauga specialista.


Sportul te ajuta sa-ti mentii creierul sanatos

Mai multe studii arata ca activitatea fizica este benefica creierului, cu rezultate imediate, dar si cu imbunatatiri pe termen lung. Majoritatea experimentelor au fost mai mult axate pe durata exercitiilor decat pe tipurile specifice de exercitii. Insa, foarte multe cercetari au fost efectuate cu exercitii de aerobic. Se pare ca activitati precum dansul, ciclismul, inotul, alergarile sau alte tipuri de exercitii de aerobic, pot avea acelasi efect. 10 minute de sport zilnic pot fi suficiente pentru a avea efecte asupra creierului.

Nu numai creierul beneficiaza de pe urma activitatilor fizice. Se stie ca sportul iti imbunatateste calitatea somnului, sistemul imunitar devine mai puternic, iar riscul aparitiei unor boli precum cele cardiovasculare, diabetul sau cancerul scade. Pentru prevenirea bolii Alzheimer, "The Alzheimer's Society" recomanda exercitii moderate, timp de 30 de minute, de cinci ori pe saptamana.



Exercitiile pentru creier, la fel de importante ca cele pentru corp

Ca orice alt muschi, creierul are nevoie de exercitii care sa il mentina in forma. Sudoku sau jocurile de cuvinte incrucisate, pot fi un inceput. Poti incerca si programe pe computer mai avansate care sa iti evalueaze nivelul la care te afli si sa-ti urmareasca evolutia.

"Aceste tipuri de jocuri sunt o inventie relativ noua si deocamdata nu exista studii care sa ateste ca ajuta in prevenirea dementei", spune dr. Neil Hunt, din partea Alzheimer's Society. "Totusi, daca iti plac jocurile precum puzzle-ul, nu ai de ce sa te ingrijorezi, nu iti fac niciun rau, dimpotriva", continua acesta.

   
5 pasi pentru a-ti imbunatati sanatatea creierului

1. Lasa-te de fumat! Tutunul nu iti afecteaza doar inima, plamanii si circulatia sanguina. Poate creste, de asemenea, si riscul de a dezvolta dementa.
2. Tine-ti tensiunea arteriala sub control! Unul din trei adulti are un risc crescut de a se imbolnavi de Alzheimer pentru ca sufera de hipertensiune, informeaza Alzheimer's Society.
3. Tine-ti greutatea sub control! Kilogramele in plus dauneaza creierului.
Riscul de dementa este mai mare la persoanele supraponderale fata de cele care au o greutate normala.
4. Nu bea alcool in exces! Sigur ca un pahar de vin ocazional nu iti va face rau, dar daca obisnuiesti sa bei frecvent si in cantitati mari, alcoolul iti poate afecta celulele creierului si poate duce la o forma rara de dementa numita sindromul Korsakoff.
5. Pastreaza-ti o atitudine pozitiva! Un studiu recent efectuat in Olanda arata ca oamenii depresivi sunt de doua ori mai predispusi sa dezvolte Alzheimer fata de cei care nu au suferit niciodata de depresie.