Aceste tip de memorie este denumita "memorie declarativa" si se bazeaza pe metodele standard de invatare si cunoastere, spre deosebire de "memoria procedurala", care se bazeaza pe indemanare.
Somnul pare sa fie de ajutor pentru a "aseza" aceste memorii declarative si le face mai usor de reprodus, sustin cercetatorii. "Somnul se pare ca are un impact asupra a ceea ce este bine invatat, si nu atat de mult asupra persoanelor care nu sunt motivate sa invete", a declarata cercetatorul Matthew A. Tucker.
La acest studiu au participat 33 persoane care au fost antrenate cu ajutorul a catorva teme de memorie declarativa. Dupa antrenament, 16 dintre persoane au luat o pauza de 45 de minute pentru a dormi, in timp ce ceilalti 17 au stat trezi si s-au uitat la un film.
Mai tarziu, dar in aceeasi zi toti participantii au fost testati. Testele au inclus reproducerea unor cuvinte complicate si a unei schite complexe, pe care le invatasera inainte.
Echipa condusa de Turker a descoperit ca dupa 3 testari diferite pentru memoria declarativa, persoanele care se odihnisera si-au imbunatatit performantele, in comparatie cu persoanele care au stat treze. Oricum, odihna dupa invatare da rezultate numai in cazul persoanelor care au invatat din greu in prima faza.
"Probabil este vorba despre o baza a nivelului de invatare care trebuie sa fie atins inainte de a dormi pentru a beneficia de aceasta performanata", a adugat cerecetatorul. De asemenea, se pare ca oamenii pot obtine un calificativ bun numai la un singur test.
© Copyright:
Cum retii usor ce ai invatat?
Dormi 45 de minute dupa depunerea unui efort intelectual deoarece ajuta la imbunatatirea memoriei si iti vei aminti tot ceea ce ai invatat inainte de a adormi.
Comentarii (2)
Eu nu pot niciodata sa retin . Dexemplu ne pune la scoala sa stim pe derost ce esti substantivul. Nupot retine nimic!
Da,poate..dar eu nu pot sa retin nimic niciodata cand invat ceva pentru scoala,de exemplu istorie..
Posteaza comentariu