O ceasca de ceai sau cafea consumata zilnic poate reduce riscul de Alzheimer cu pana la 40%, potrivit unui studiu prezentat la Conferinta Internationala despre Boala Alzheimer, din Hawaii. Cercetatorii de la Universitatea din California au descoperit ca persoanele trecute de 65 de ani care consuma regulat ceai au risc de dementa cu pana la 37% mai mic, iar cei care prefera cafeaua reduc riscul cu 20%, scrie DailyMail.
Alimentatia, importanta in prevenire
De asemenea, un alt studiu condus de Institutul de Cercetari in Dizabilitati Intelectuale din New York a descoperit ca si nucile ajuta la mentinerea capacitatilor mentale. Rezultatele studiului prezentat la aceeasi conferinta au indicat faptul ca o dieta bogata in nuci imbunatateste memoria si capacitatea de a invata. Nu doar nucile ajuta memoria. Cercetarile conduse de Universitatea Cornell au aratat ca fructe precum merele, bananele si portocalele, contin antioxidanti cu rol in protejarea celulelor nervoase. Dintre cele 3 fructe, merele au cel mai mare continut de antioxidanti protectori, urmate fiind de banane si apoi portocale.
Renunta la sedentarism!
Nu doar alimentatia ajuta la prevenirea acestei boli, ci si stilul de viata joaca un rol important. Seniorii care includ in programul de zi cu zi si exercitii usoare, precum jogging, pot reduce cu 40% riscul de Alzheimer, sustin cercetatorii de la Universitatea de Medicina din Massachusetts. Indiferent daca este vorba despre plimbari in aer liber sau jogging, 30 de minute de exercitii de 5 ori pe saptamana aduc beneficii la orice varsta, spun specialistii.
Pe langa faptul ca, la persoanele sanatoase, exercitiile fizice ajuta la imbunatatirea functiei cognitive si in cazul pacientilor cu Alzheimer acestea sunt benefice. Potrivit specialistilor, exercitiile usoare reduc agitatia, agresivitatea si depresia. Introducerea exercitiilor in programul zilnic ajuta la ameliorarea problemelor de comportament.
Expunerea la soare este si ea importanta in mentinerea sanatatii. Oamenii de stiinta de la Universitatea Exeter, Marea Britanie, au observat ca persoanele care nu au cantitati suficiente de vitamina D in organism prezinta un risc de cinci ori mai mare de a suferi de Alzheimer. Desi poate fi gasita in alimente precum ouale sau pestii grasi, vitamina D este produsa in cantitati mai mari in timpul expunerii la soare.
Alzheimer, cea mai frecventa forma de dementa
Dintre toti pacientii cu dementa, 50-60% au dementa de tip Alzheimer. A doua ca raspandire este dementa vasculara (10-30%). Conform statisticilor, cele doua forme majore de dementa sunt raspunzatoare pentru aproximativ 75% din totalul cazurilor.
Exista o cauza genetica la unele dintre cazuri sau o serie de factori de risc care duc la imbolnavire. Alzheimer este o imbatranire a creierului, de aceea toti factorii care contribuie la aceasta pot fi incriminati: stresul, varsta, bolile cardio-vasculare (cardiopatie ischemica dureroasa, hipertensiune arteriala), expunerea la substante toxice si radiatii, nivel ridicat de colesterol, alcoolism, fumat etc.
Comentarii (2)
Am citit foarte multe despre aprox.toate bolile;chiar sunt documentata si ma intereseaza TOTUL;Dar ne punem intrebarea nu numai eu si cred ca toata lumea;CUM SA NU FII BOLNAV DACA NU TE POTI ALIMENTA CORESPUNZATOR;CUM SA-TI IEI MEDICAMENTELE NECESARE DACA NU AI CU CE?Si aici intervin........``BANI``;DA! BANII!! FARA ei nu poti cumpara alimente,medicamente,fructe ; din cauza asta sistemul imunitar este la pamant;din cauza asta suntem multi bolnavi;nu avem cu ce sa ne hranim + medicamente+intretinere etc etc
Articolul este pe intelesul tuturor, educativ si cat se poate de complet. Un mic detaliu mi-as fi dorit: sa gasesc acele e-uri ce afecteaza sistemul nervos. Implicit boala Alzheimer.
Posteaza comentariu