Dacă eşti părinte trebuie să ştii că această tulburare se caracterizează prin neatenţie, hiperactivitate şi impulsivitate. Aceste simptome pot apărea in orice context social, fie la grădiniţă sau şcoală, fie acasă. Medicii au observat că băieţii sunt mai frecvent diagnosticaţi cu ADHD decât fetele. Simptomele pot varia în funcţie de sex, astfel la baieţi sunt observate mai des semne precum impulsivitate şi hiperactivitate, în timp ce în cazul fetiţelor, neatenţia este cea care predomină.
Identificat la timp, poate fi tratat cu succes
Susţin specialiştii. Din acest motiv, un părinte trebuie sa recunoască simptomele. În cazul în care observi că micuţul tău este hiperactiv şi prezintă simptome precum: se foieşte, nu poate sta aşezat, vorbeşte mult şi fără să se gândească înainte, îi întrerupe pe ceilalţi, are dificultăţi în menţinerea atenţiei, nu ascultă, nu duce lucrurile până la capăt, nu se organizează, pierde lucruri importante, este recomandat să consulţi un specialist.
Neidentificat la timp şi netratat, ADHD-ul poate avea consecinţe grave pe termen lung, care pot duce la eşec şcolar, depresie, probleme de interacţiune socială, dificultăţi în găsirea şi păstrarea unui loc de muncă.
Ce spun părinţii, psihologii şi copiii despre cazurile de ADHD?
Potrivit organizaţiei Salvaţi Copiii România, într-un număr îngrijorător de grădiniţe şi şcoli generale sunt exercitate presiuni asupra familiilor în care copilul are un astfel de diagnostic, în vederea excluderii acestuia din colectivul de elevi şi mutării lui într-o altă unitate. În plus, în clasele în care sunt integraţi aceşti copii, sunt utilizate tehnici şi metode de disciplinare care nu doar că nu îşi dovedesc eficienţa în procesul de disciplinare a copilului, dar generează efecte negative asupra dezvoltării psihosociale a acestora şi menţin sau contribuie la creşterea frecvenţei comportamentelor problematice în clasă.
Iata ce declară părinţii, copiii şi profesioniştii confruntaţi cu ADHD:
"Copilul meu, la grădiniţă, nu mai era lăsat să se joace cu jucăriile împreună cu ceilalţi copii... şi ştiţi de ce? Pentru că doamna de acolo a spus că ADHD-ul se ia...că îi molipseşte şi pe ceilalţi", se plânge un părinte al unui copil cu ADHD. "Ori de câte ori merg la grădiniţă, educatoarea îmi spune cât de problematic este copilul meu. Ceilalţi părinţi fac presiuni asupra noastră pentru a retrage copilul. Ameninţă că nu îşi vor mai aduce copiii la grădiniţă dacă nu este mutat din grupă. Conducerea grădiniţei nu ne sprijină. Mi se spune tot timpul să aduc de acasă jucării şi cărţi de colorat pentru copil. Nu i se dă voie să se joace cu jucăriile grădiniţei sau să coloreze fişele de la grădiniţă pentru că le strică", adaugă un altul.
Un copil cu ADHD în vârstă de 5 ani povesteşte: "Doamna mă lasă mereu la calculator pentru că ceilalţi copiii nu vor să se joace cu mine .... A. mi-a zis că nu-i dă mama lui voie să se joace cu mine".
Psihologii susţin că personalul din şcoli nu sunt calificaţi pentru îngrijirea copiilor cu ADHD. "Orice copil mai răzgâiat, mai răsfăţat sau mai agitat este catalogat imediat că are ADHD. Cel puţin aşa se vede de aici de la mine, nu spun că e o regulă. Dar ce pot spune cu tărie este că personalul din şcoli este absolut necalificat în zona aceasta", declară un psiholog clinician.
Comentarii (18)
Am citit aici cat de disperati sunt parintii cu copii energici, nu toti sufera de acest ADHD dar multi copii sunt etichetati gresit. Terapia cea mai buna nu sunt medicamentele ci integrarea senzoriala, am vazut cu ochii mei la practica cum un copil agitat se transforma in urma terapiei uimitor. Cititi pe internet, pe youtube sunt cateva filmari , va veti convinge singuri.
Doamna Grosu Oana asi vrea sa iau legatura cu dvs,sunt tot din Galati si am un baietel cu ADHD,as vrea cateva sfaturi.multumesc f mult
baietelul-meu-frumos-si-scump...maine...termina-clasa-1....am-trecut-prin-multe...dar-datorita-unor...doamne-invatatoare-extraordinare,dedicate,destepte,implicate...ce-mai...cu-suflet.bun,am-reusit-sa-fim,sa-redevenim-o-fam-fericita..nici-nu-am-cuvinte-sa-le-multumesc...ptr,rabdarea,intelegerea-si-probabil-compatimirea-lor..recunosc...sunt..o-mama-fericita,linistita-si-mandra-de-baiatul-meu.......rusine...scolii...cu..reputatie..din-Galati....SC.28...care-nu-faceti-nimic-ptr-acesti-copii-speciali,deosebiti,nu-va-mai-laudati.cu-clasele-mari-si-cu-terenul-de-fotbal....sunteti-rai,nepasatori-si-ridicoli...rusine...sc28-din-Centru...baiatul-meu-este-fericit-si-asta-este-tot-ce-conteaza....si-multumesc-si-doamnei-doctor...o-femeie-extraordinara....va-iubesc-pe-toti-care-mi-ati-fost-alaturi....chiar-daca-voi-nu-ati-constientizat...lucrul-acesta....scuzati-ma-ptr-scris-dar-am-tastatura-stricata
Sunt invatatoare si am in clasa I un copil diagnosticat cu ADHD care este sub tratament medicamentos. La scoala a facut o obsesie /pasiune pentru o fetita colega de clasa, dorind in permanenta sa ii acorde doar lui atentie, sa nu pronunte numele altor colegi baieti, sa nu cumva sa se apropie un alt baiat de banca ei, sa il ia fetita in brate , sa il sarute pe buze. Pur si simplu isi doreste sa stea lipit de acea fata si isi supravegheaza colegii in timpul orelor sa nu se uite la ea. Daca am incercat sa aplic reguli in clasa le refuza categoric spunand ca nu am eu dreptul de a face reguli, nici nimeni alcineva. Singura persoana a carei autoritate o recunoaste este mama care ii aplica pedepse corporale si ii interzice accesul la calculator dar si aceste pedepse dureaza de pe o zi pe alta. Ma bucur de sprijinul mamei dar in ultimul timp se pare ca nimic nu mai da rezultate, si eu si toti colegii care lucram la clasa suntem jigniti, devine agresiv cu colegii care se apropie de acea fata, distruge materiale din clasa si loveste peretii cu picioarele. Astept un sfat , o parere , sugestii de abordare a cestei situatii. Multumesc!
dragi parinti,v am spus ca am un copil cu adhd si ca am trecut prin multe probleme si greutati,poate nu m ati crezut ca acum suntem bine si el si noi...vreau sa va spun ca daca aveti un doctor care isi da silinta si iubeste copii si mai nimeriti si niste invatatoare care isi iubesc meseria si inteleg situatia si se pun in locul parintilor,copilul cu adhd are o sansa mare la fericire ,intelegere,respect si normalitate...inca odata va zic ca totul tine de vointa,rabdarea si placerea de a gusta din reusita lor(fac referire in mod special la doamnele invatatoare ,care cu rabdarea si implicarea lor nicaieri ,nu se putea intampla acest lucru)
Dna Grosu si Andra.. baietelul meu de 3 ani si 7 luni, a participat la gradinita la niste activitati cu psiholog, ni s-a spus ca are deficit de atentie. Face cam ce scrieti si d-voastra. Stie sa numere in cateva limbi si crescator si descrescator, alfabetul in romana si engleza, citeste, mai scrie, in schimb este uneori isteric, face doar ce vrea.. As vrea sa discut cu parinti care trec prin aceleasi situatii, uneori nu stiu cum sa procedez. Puteti, va rog, sa-mi scrieti? oana _susanu@yahoo.com
cum se trateaza boala aceasta? va rog sami spuneti daca stiti cum se trateaza boala asta sunatima la numarul acesta de telefon :0740361460 va rog contactativa da stiti fiul meu are aceasta boala am nevoie de ajutorul vostru va rog!
copilul meu are adhd si este in clasa 1...am trecut prin multe ..dar spre deosebire de alti parinti,cred eu ca totusi am avut un pic de noroc.Am inceput cu gradinita unde din primul an ne am dat seama ca baietelul nostru este mai dificil(deosebit cum vreau eu sa i zic)fata de alti copii si doamna invatatoare caruia ii multumesc din suflet,a avut rabdare cu el,a avut grija de el..si l-a inteles.A vazut in el pe langa energia si faptul ca nu are stare la ore sa nu se foiasca si sa vorbeasca mult un baietel destept ,talentat cu bun simt si cu suflet bun.A venit clasa 0 si am inscris baiatul la o scoala buna din Galati unde noi ca parinti am fost dezamagiti de rautatea ,nepasarea si prostia invatatorilor.Am vazut ca puiul nostru nu este fericit si ca el merita mai mult si l am inscris la alta scoala unde intradevar cu cele 2 profesoare pe care le are el a redevenit un baietel vesel,care este inteles unde doamnele invatatoare il inteleg,il apreciaza si nu fac diferente.dar dupa cum spuneam trebuie sa ti placa meseria de invatator sa iubesti copiii si sa te pui in locul parintilor sa i intelegi ptr ca numai noi stim..prin cate trecem.Am gasit o doamna doctor care ne a ajutat foarte mult cu tratamentul pe care baietelul nostru il ia si in sfarsit simtim si noi ca parinti ca el este fericit si linistit...pe langa el si noi binenteles.Parinti vreau sa va spun ca nu copii vostri sunt de vina ei sunt deosebiti...de vina sunt oamenii care nu vor sa se implice,cei care sunt depasiti si care nu sunt in stare sa schimbe ceva,cei care nu fac fata si care nu vor sa si bata capul...dar copilul cu adhd niciodata nu uita cine la ajutat si a fost alaturi de el...dupa cum am spus ei sunt DEOSEBITI
Multe diagnostice ADHD sunt puse gresit, si copii inteligenti, dar usor agitati sunt indopati cu medicamente. Solutia este terapia, iar HIPNOZA e una din psihoterapiile care amelioreaza simptomele. Comportamentul parintilor si cadrelor didactice este esential in agravarea sau ameliorarea simptomelor! Insist pentru psihoterapie, si hipnoterapie. Si evitarea pe cat posibil a tratamentului medicamentos, bun doar pentru cazurile grave.
BUNA ,AN SI EU UN BAIETEL DE 8 ANI AM ACELEASI PROBLEME K VOI ACASA IL MAI CONTROLEZ DAR LA SCOALA .......... NUMAI RECLAMATII .AM FOST LA PSIHOLOG SI A CONFIRMAT CE REDEAM EU DIN AUGUDT TR SA INCEAPA TRATAMENTUL NU STIU CE SA FAC NU VREAU SA DEVINA O LEGUMA
Copilul meu are 4 ani. Este foarte inteligent pentru varsta lui:cunoaste tot alfabetul, numara in ordine crescatoare si descrescatoare, clasifica foarte bine obiectele, le identiica, aseamana, stabileste deosebirile,vorbeste foarte bine, canta, danseaza, stie foarte multe poezii si cantece in romana si engleza, a inceput sa scrie cu litere mari. Dar..., din pacate ne confruntam cu o problema care penoi parintii ne doboara uneori. Este foarte agitat si nervos, nu asculta, este obraznic, desi incercam sa-i explicam ca nu saa trebuie sa raspunda, vrea tot timpul ce au ceilalti copii( o jucarie care este identica cu a lui dar care se afla in mana altui copil), intrerupe din discutie pe ceilalti, vorbeste tot timpul, , apar probleme in colectivitate( de exemplu cand se joaca cu un copil si apare un alt copil devine nervos si chiar violent). Ce sa fac? Dupa parerea mea pare sa aibe simptomele unui copil cu ADHD.
buna sant mama la un baetel de 7 ani cu adhd este la scoala clasa pregatitoare din pcate am probleme cu el din cauza za nu are stare si are daru de a vorbi in ora si se supara foarte repede si comenteaza in continu si acasa deci mai exact la orice trebuie sa iti intoarc a vorba si nu se poate abtine practic se cearta cu televizoru cu calculatoru deci ma aduce in pragu disperari nu are rabdare nu asteapta la rand el trebuie sa fie primu ori unde in rest este un copil bun dar are momente cand ai impresia ca nu te intelege si alta data ma uimeste cat de lucid este dar ce intrebare am .Nu stiu ce sa fac ca i-am dat stratera din august pna in decembrie dar nu doza maxima pentru ca nu imi mai manca si a acuzat dureri de burtica si avea o fata foarte palida si foarte trista intradevar era mai linisti dar arata exact ca un copil sedat i l-am oprit dar din pacate intre timp am inceout sa ma confrunt cu o alta problema a inceput sa imi manance foarte mult si a luat in greutate 5 kg in 3 luni nu stiu daca este ca am oprit medicamentele si nu stiu daca sa i le mai dau sa mai incerc o data si nu stiu ce sa ma fac ca imi cere mancare toata ziua mai pe inteles acum pe langa adhd mai am probleme si cu greutatea .Mentionez ca inainte ma rugam sa manance cu toate ca el nu mananca orice adica decat 3 feluri de mancare si nici un fruct astept ceva sfaturi multumesc.
Mi-am dat seama e putin diferit de ceilalti copii si poate a fost influentat negativ de divortul prin care am trecut ,daca exista tratament ?,ce trebuie sa fac pt ca trebuie sa invat si eu cum sa ma port cu el .A ajuns atit de rau ca zilnic trebuia sal pedepsesc si nu stiu ce sa fac .Daca ma poate ajuta cineva va rog |
Atentie atunci cand diagnosticati!Este o problema de nuanta.Foarte usor se pune calificativul unui copil ADHD, fara de multe ori sa se cunosca istoricul copilului.Este vazut ,privit din afara si diagnostica. am spus si repet granita emotională este un teritoriu fragil. Dintr-un deficit emotional capatat în timp, din diverse motive, copilul se poate manifesta atipic. În această situaţie el are nevoie de dragoste, întelegere, ajutor sa-şi capete încredera în el şi nu de tratament medicamentos.Tratat necorespunzător poate deveni o leguma!
de ce nu introduc evaluatorii de la sec in programa cu orientare scolara si felul de:{am un copil cu pareza stanga diagnosticat ulterior cu adhd ,raspunde la tratament destul de bine are Q de 115 ,dar are probleme la scris scrie mai incet} orientare scolara pe evaluarea orala mai mult ? si apropo ar trebui ca si dascalii sa fie evaluati psihologic anual exista multe probleme din aceasta cauza drept dovada o fac de multev ori pirrzandusi firea si asa isi varsa furia tot pe acesti copii care sunt marginalizati pana la obtinerea notelor sau a calificativelor
copilul meu este in varsta de 5 ani a fost diagnosticat cu adhd,nu este un copil activ si nu alearga,avand si o hemipareza dreapta,intradevar este mai neatent nu se concentreaza decat foarte greu,dar fac cu el acasa exercitii de atentie.Mi-ati putea sugera niste tehnici noi,care sa-l ajute mai mult.Mergem si la psiholog.Medicamentele sunt bune?
copilul meu are ADHD are 8 ani si este elev in clasa a doua pana acum a schimbat 3 profesori cu pretextul ca este un copil foarte obraznic nu se poate concentra si nu poate cfi atent la ore acum este cu tratament dar profesoara a ramas la aceeasi idee ca trebuie mutat este foarte greu sa se integreze din nou in colectiv
dar daca parintii copilului nu recunosc problema si nu vor sa-i acorde ajutor copilului(medicamentos si psihoterapeutic),chiar daca a fost diagnosticat de un neuropsihiatru cu ADHD,cum putem noi,dascalii sa ii integram intr-o unitate normala,fara ajutorul si cooperarea parintilor?Ei insisi neaga problemele propriului lor copil,cum putem doar noi sa-l ajutam?Multumesc!
Posteaza comentariu