Ce poate determina aparitia depresiei?

Depresia este o boala la fel de grava si serioasa cum sunt diabetul si bolile cardiovasculare. Depresia este o adevarata boala, intrucat poate afecta pe oricine, diagnosticul se bazeaza pe simptome cunoscute si numai un tratament precis va permite vindecarea.

Depresia este o tulburare care te face sa te simti trist si neajutorat si  impiedica desfasurarea unei vieti normale, afectand relatiile interpersonale, insa modifica profund si abilitatea de a gandi si de a actiona.
 
O persoana depresiva are probleme de concentrare, memorare si de luare a deciziilor. Se simte fara valoare, vinovata, neajutorata sau fara vreo speranta. Repercursiunile somatice sunt deosebit de importante in starea de depresie. Apar oboseala si, deseori, dureri difuze.

Toate aceste somatizari il pot linisti pe subiect (si, uneori, si pe medici) deoarece crede ca problema este fizica si nu psihologica, desi este vorba cat se poate de clar despre o depresie.

Cel mai adesea, apetitul este diminuat, aparand riscul de a slabi, insa sunt si cazuri in care persoanele devin bulimice.


Factori considerati ca fiind determinanti in aparitia depresiei


1. Durerea traita in urma decesului unei persoane dragi, despartirea de persoana iubita sau alte pierderi pot determina aparitiei depresiei. Situatiile stresante din viata noastra, cum ar fi un abuz, pierderea locului de munca, sau schimbarea brusca a situatiei financiare pot de asemenea facilita aparitiei depresiei.

2. Drogurile si alcoolul pot determina aparitia unui dezechilibru biochimic la nivelul creierului.
Acest lucru poate cauza aparitia unui episod depresiv. Unele persoane depresive recurg la droguri sau alcool pentru "a uita" de necazuri, dar nu fac decat sa-si agraveze starea depresiva.

3. Daca una sau mai multe rude apropiate (parinti, frati, bunici) au avut un episod depresiv, creste probabilitatea ca si tu sa manifesti aceasta tulburare.

4. Orice boala fizica poate determina tristete, dar unele probleme de sanatate pot determina schimbari biochimice la nivelul creierului, care duc la depresie.

5. Hormonii pot afecta echilibrul biochimic al creierului, determinand depresia.
Spre exemplu, femeile pot avea a stare depresiva atunci cand nivelul hormonilor se schimba brusc, cum ar fi perioada dinaintea menstruatiei, perioada dupa nasterea copilului sau in timpul menopauzei.

Odata instalata depresia, in creier se produce un dezechilibru la nivelul a doi principali neurotransmitatori: norepinefrina si serotonina.  Dezechilibrul acestor substante poate determina si facilita aparitia gandurilor si emotiilor negative. Acestea la randul lor duc la alte dezechilibre biochimice. Continuarea acestui cerc vicios duce la instalarea si mentinerea depresiei.
      
Principalele tratamente pentru depresie - antidepresivele si consilierea psihologica - ajuta la intreruperea acestui cerc vicios si la restabilirea echilibrului biochimic din creier.


Psiholog Viorica Dragomir, Clinica Aquamarine