Ce este schizofrenia? Prin ce se deosebeste o persoana schizofrenica de alti oameni?
Este o psihoza, adica o boala psihica ce debuteaza de cele mai multe ori la varsta pubertatii. Schizofrenicul pierde progresiv contactul cu realitatea si isi creeaza propria sa lume. Halucinatiile sunt prezente, in special cele auditive ( aude voci).
Exista si forme de boala fara halucinatii?
Da, sunt forma mai rare , dar, din pacate si mai grave. In acest caz, schizofrenicul prezinta asa zisele semne negative, adica e apatic, areactiv.
Daca sunt in familie cazuri de schizofrenie, care sunt sansele ca boala sa se transmita la copii?
Studii experimentale au aratat ca exista forme cu transmitere ereditara, persoanele cu antecedente familiale de boala avand un risc mai mare de a face boala, comparativ cu populatia generala.
Se poate preveni boala?
Nu, deoarece, ca majoritatea bolilor psihice, nu exista leziuni evidente la nivelul creierului, cel putin la debut. Dupa cum am spus mai devreme, debutul este in general legat de dificila varsta a pubertatii, sau de socuri psihice.
Dar exista un anumit tip de personalitate care este mai predispus sa faca aceasta boala?
Exista personalitati schizoide si schizotipale, care represinta tulburari de personalitate si nu boli. Asemenea persoane sunt mai retrase, bizare, si uneori se pot decompensa cu manifestari schizofrenice reversibile. Dar nu exista o legatura directa intre aceste tipuri de personalitate si boala.
Deci schizofrenia nu este reversibila? Nu se poate vindeca complet?
Din pacate nu. Este o boala cronica, ce poate fi insa tinuta sub control foarte bine de tratament.
Adica bolnavul poate duce o viata sociala normala?
In unele cazuri da, pentru o perioada de timp. Dar schizofrenicul nu se va incadra niciodata normal in societate. Pentru el, valorile si realitatea noastra nu exista, sunt mai mult sau mai putin distorsionate. Dar, daca are parte de intelegere de la anturaj, evolutia sa va fi mai buna.
Realizat in colaborare cu medic psihiatru Ioana Pricop