Impulsivitatea, cheltuielile exagerate, problemele de somn sau chiar dificultățile de concentrare nu indică imediat anxietatea, dar cu siguranță pot fi motivate de această afecțiune în plan emoțional. Din acest motiv este foarte util să știi să recunoști manifestările anxietății în toate formele lor, indiferent dacă este vorba despre simptome evidente sau despre moduri de a reacționa care nu te fac să bănuiești afecțiunea reală imediat.
„Propriul organism este cea mai eficientă modalitate de diagnosticare. Felul în care ne simțim, cuvintele pe care le alegem, modul în care interacționăm cu alte persoane pot transmite foarte multe detalii despre anxietate. Dacă un anumit lucru îți provoacă un disconfort accentuat, dacă un aspect ți se pare greu de rezolvat sau dacă ești intimidat de o schimbare ar fi bine să iei în calcul și anxietatea ca o cauză posibilă”, spune dr.
Paul Hokemeyer, psiholog.
Iată care sunt manifestările mai puțin obișnuite ale anxietății:
1. Durerile de maxilar
Dacă te scoli cu o durere de maxilar și nu există alte cauze clare este foarte posibil să suferi de anxietate. „Această stare te poate face să ții dinții foarte apropiați cât timp ești treaz sau când dormi. Poate faci acest lucru fără să-ți dai seama, dar în timp vei remarca dureri de maxilar, de dinți și ai putea avea chiar impresia că ai o vânătaie în zona maxilarului”, spune dr. Christine Hudson, psiholog.
2. Gândurile greu de organizat
„Dacă ai senzația că nu-ți poți aduna gândurile și orice factor extern te face să uiți despre ce vorbeai este posibil ca anxietatea să te împiedice să fii complet prezent în momentul de acum. Această stare stopează ascultarea activă și te adâncește în lumea gândurilor care te îngrijorează, reducându-ți capacitatea de a fi atent la mersul conversațiilor sau de a acumula informații noi.
Data viitoare când simți că nu te poți implica într-o discuție gândește-te dacă nu te concentrezi prea mult pe grijile pe care le ai, ajungând să ignori ceea ce auzi pentru că te focalizezi pe lumea ta interioară”, spune dr. Hudson.
3. Irascibilitatea
Frustrările și irascibilitatea se manifestă mult mai des atunci când deja suferi de anxietate. „Dacă observi că majoritatea lucrurilor obișnuite te enervează și te fac să-ți pierzi răbdarea amintește-ți că nu prietenii, colegii sau persoanele apropiate fac ceva special pentru a te supăra, ci probabil percepția ta este afectată de anxietate. Respiră adânc și dă-le încă o șansă”, spune dr. Christina Furnival, psiholog.
4. Coșmarurile cu ochii deschiși
„Cu toții visăm cu ochii deschiși din când în când, dar atunci când te confrunți cu anxietatea poți vizualiza scenarii extrem de negative care te privesc pe tine sau persoanele la care ții. Ai putea avea adevărate coșmaruri chiar dacă afară este lumină și ești la birou”, spune dr.
Furnival.
5. Cheltuielile exagerate
Există foarte multe motive care te pot determina să chetuiești prea mult, dar știai că și anxietatea este printre ele? „Anxietatea cronică neutralizează abilitatea creierului de a lua decizii calme și de a calcula fiecare pas pe care îl faci. În aceste condiții îți va fi foarte greu să pui diferite articole înapoi pe raft sau să eviți să cumperi multe produse cu preț redus. Anxietatea te poate face să cumperi lucruri de care nu ai nevoie din impuls, iar stresul se va agrava când vei conștientiza ce ai făcut. Micile cadouri pe care ți le faci din când în când nu sunt legate de anxietate, dar dacă shopping-ul a ajuns să te streseze ar fi cazul să-ți analizezi starea emoțională mai atent”, recomandă dr.
Erin Carpenter, psiholog.
Posteaza comentariu