Sigur că la nivel teoretic chiar și un narcisist își poate modifica reacțiile sau comportamentul, dar din moment ce nu își conștientizează defectele nu are de ce să facă vreun efort pentru a deveni o persoană mai bună.
Narcisiștii văd celelalte persoane ca pe niște obiecte și li se pare logic să le exploateze pentru a-și realiza scopurile. Minciunile sunt o parte fundamentală din strategia pe care o creează deoarece se bazează pe o versiune în oglindă a realității, care reflectă în mod eronat, mereu în favoarea lor, orice întâmplare sau comentariu. Strategia utilizată de narcisiști le permite să-și creeze o imagine atractivă pentru victimele potențiale, iar din momentul în care le-au selectat pentru a le folosi persoanele în cauză vor avea mari dificultăți în luarea deciziilor sigure sau raționale.
Vor intra într-o relație sau într-o prietenie fără să știe ce le așteaptă în continuare.Dacă mint cu ușurință nu le este greu nici să creeze justificări pentru orice gest sau cuvintele pe care le folosesc. Odată ce sunt siguri că victima este în cercul lor de influență nu vor ezita să o exploateze, folosind mereu un mix aparte format din minciuni, puțin adevăr și accentuarea sentimentului de vinovăție pentru lucruri minore.
Pentru narcisiști contează foarte mult să se asigure că victima este prinsă în jocul lor. Uneori vor minți direct, alteori vor dezvălui doar o parte din adevăr sau vor omite informații esențiale. Știu să formuleze minciunile în așa fel încât să poată să învinovățească altă persoană, iar victima pe care o au drept țintă va ajunge să se îndoiască de propriile abilități.
Cea mai gravă minciună pe care o repetă constant este cea legată de afecțiune sau sprijin. Li se pare distractiv ca victima să se bazeze pe ei, când tocmai ei sunt sursa tuturor supărărilor și îngrijorării.Vor pretinde că își amintesc absolut toate „lucrurile rele” pe care le-a spus vreodată persoana în cauză, deși de multe ori sunt afirmații inventate chiar de ei. Le vor aduce mereu în discuție pentru a-și face victima să se simtă ciudat, dar nu-și vor aminti niciodată de propriile greșeli. Dacă victima încearcă să le atragă atenția pentru că o rănesc vor nega că spune adevărul.
Iată care sunt cele mai frecvente justificări la care vor apela narcisiștii pentru a te convinge că nu au nicio vină:
1. Pentru propriile defecte
„Numai cu tine am asemenea probleme” sau „Tu ești singura persoană care înțelege greșit ce vreau să spun. Ești mult prea sensibil”.
2. Pentru încălcarea promisiunilor
„Te superi pe mine doar pentru că nu am făcut acel lucru când vroiai tu” sau „De ce nimic din ceea ce fac nu este niciodată suficient pentru tine? Ți-am spus că am încercat”.
3. Pentru efectul cuvintelor lor
„Nu m-ai lăsat să termin ce aveam de spus” sau „Te enervezi doar pentru că nu am spus ce îți doreai tu să auzi”.
4. Pentru situațiile când îi prinzi cu o minciună
„Îmi pare rău, ce mai vrei de la mine?” sau „De câte ori trebuie să spun că îmi pare rău? (întrebare urmată de un comportament repetitiv și gesturi care sunt în conflict cu scuzele sincere)”.
5. Pentru manipularea în plan emoțional
„De ce nu poți depăși trecutul?” sau „Dar problemele tale?” sau „Tu mă faci să mă port așa”.
Posteaza comentariu