Ce legătură există între poluarea aerului și ciclul menstrual la adolescente?
Publicată în revista Human Reproduction, cercetarea a fost realizată de către Școala de Medicină de la Universitatea din Boston. Echipa de specialiști a analizat datele colectate de la 34.832 de femei, din 1989 până în prezent. Apoi, a fost comparat gradul de poluare a aerului din adolescență cu alte perioade ale vieții. Studiul a sugerat și că expunerea la poluarea aerului poate întârzia prima menstruație. Un nivel mai ridicat al particulelor suspendate a fost corelat și cu o creștere a hormonului androgen, care este prezent în mod natural la femei. Un nivel ridicat al acestui hormon poate întrerupe ciclul menstrual.
Studiile anterioare au demonstrat deja că poluarea aerului poate provoca tot felul de probleme de sănătate, de la infertilitate la ovare polichistice, sindromul metabolic și scăderea funcției pulmonare. Acum se pare că și ciclul menstrual poate fi afectat.
Rezultatele au arătat că, pentru fiecare creștere de 45 μg/m3 în expunerea la totalul particulelor suspendate, adolescentele sunt supuse unui risc cu 8% mai mare de a avea ciclul menstrual neregulat. Cercetătorii au constat și că pentru fiecare creștere de 45 μg/m3, adolescentele sunt supuse unui risc cu 11% mai mare de a avea o menstruație neregulată combinată cu un nivel foarte mare de hormon androgen.
În timp ce expunerea la poluarea aerului a fost corelată cu bolile cardiovasculare și pulmonare, acest studiu sugerează că sunt afectate și alte sisteme, cum ar fi sistemul endocrin de reproducere, după cum a afirmat autorul studiului, doctorul Shruthi Mahalingaiah, profesor de obstetrică și ginecologie la Școala de Medicină de la Universitatea din Boston.
Este din ce în ce mai evident faptul că poluarea aerului ne afectează organismul în moduri diferite și adesea neașteptate. Reducerea acestei poluări ar trebui să fie pe lista priorităților.