Nu există un răspuns standard, cu atât mai mult cu cât copilaria se caracterizează printr-un proces de creștere și dezvoltare a organismului deosebit de complex și rapid care nu se mai regăsește în alte perioade ale vieții. Cu toate acestea, există un element cheie în cadrul unei astfel de etape, și anume fierul.
În situația în care nivelul de fier din organism este redus, capacitatea celulelor roșii ale sângelui de a transporta oxigen de la nivelul plămânilor către celelalte organe și sisteme se reduce semnificativ. Oxigenarea deficitară a țesuturilor organismului are consecințe pe termen mediu și lung, mai ales pentru un organism în plin proces de dezvoltare, afectând buna funcționare a acestuia.
De cate ori nu vi s-a întâmplat să îl vedeți pe cel mic obosit, făra poftă de mâncare, neatent? Ei bine, în astfel de situații, trebuie sa vă gândiți că este posibil ca acesta să sufere de anemie prin deficit de fier, cea mai frecventă problemă nutrițională care îi afectează pe copiii din România.
Rolurile fierului pentru organism:
· Contribuie la formarea normală a globulelor roșii și a hemoglobinei, asigurând astfel transportul oxigenului în organism.
· Contribuie la funcționarea normală a sistemului imunitar.
· Contribuie la un metabolism energetic normal.
· Este un nutrient cu rol esențial în dezvoltarea normală a funcției cognitive la copii.
Alimentația, cea mai bună metodă pentru a asigura necesarul zilnic de fier
O alimentație variată, care să conțină alimente precum spanac, ouă, carne roșie și pește, îi va oferi celui mic aportul de vitamine, fier și alte minerale, necesar vârstei și îl va ajuta să se dezvolte armonios. ”Alimentele bogate în fier adaugă un plus de echilibru în dezvoltarea organismului și îl ajută să facă față provocărilor zilnice. Totodată, cel mic își va îmbunătăți performanțele școlare, deoarece fierul este unul dintre acele minerale care contribuie la optimizarea capacităților cognitive.”, a declarat Nicoleta Tupiță, specialist în nutriție, Nestlé România.
Cum ar arăta un meniu bogat în fier pentru un copil cu vârsta cuprinsă între 6 și 12 ani?
1. Mic-dejun
1 pahar de lapte cu Nesquik Opti-Start sau o porție de cereale Nesquik cu lapte (30g cereal + 125 ml lapte)
10 migdale crude
1 măr mic
2. Gustare
1 - 3 smochine deshidratate
3. Prânz
1 bucată de piept de curcan gătit la cuptor
Orez brun gătit
Sote de morcovi cu mentă și semințe de dovleac
1 pahar suc de portocale
4. Gustare 2 - O banana
5. Cina
Salata verde cu sardine, ciuperci, naut si mazare verde
1 felie de paine integrala
1 iaurt semi-degresat
O alimentație echilibrată, completată de un aport de lichide de 1,5-2L pe zi, precum și activitate fizică zilnică sunt părți importante ale unui stil de viață sănătos.
Împreună creștem copii puternici!
Posteaza comentariu