Osteoporoza este denumita si "boala oaselor de sticla" pentru ca se pot produce fracturi la cele mai mici si usoare caderi, sau lovituri. Pierderea densitatii osoase este silentioasa si progresiva. De cele mai multe ori nu exista niciun simptom pana la aparitia primei fracturi.
Tratamentul poate reprezenta o solutie pentru pacientele care nu pot tolera medicatia clasica din cauza efectelor secundare puternice, cum sunt problemele digestive. Una din patru femei aleg se confrunta cu efecte secundare, scrie DailyMail.
Medicamentul Denosumab, aflat in teste clinice, a fost aprobat de Uniunea Europeana.
In cadrul testelor, s-a observat ca medicamentul reduce cu 40% riscul de fractura de sold si cu 20% riscul altor fracturi, fiind eficient pentru tratarea oaselor deformate sau casante. De asemenea, riscul de fracturi ale coloanei scade cu doua treimi, potrivit unui studiu care a implicat aproximativ 8.000 de femei la postmenopauza carora li s-a administrat tratamentul de doua ori pe an. Noua terapie inhiba proteinele care activeaza celulele ce distrug oasele.
Statisticile arata ca, pe an, cel putin 120.000 de persoane sufera fracturi la nivelul coloanei vertebrala si 60.000 la sold.
Osteoporoza se instaleaza fara simptome
Osteoporoza este o afectiune caracterizata prin reducerea densitatii osoase si cresterea riscului de fracturi. Rarefierea densitatii osoase incepe in special dupa varsta de 40 de ani, iar la femei se accentueaza dupa instalarea menopauzei. Insa nu doar femeile de o anumita varsta pot suferi de osteoporoza. Cercetarile medicale efectuate in ultimii ani indica faptul ca afectiunea poate aparea si la persoane mai tinere. Osteoporoza se instaleaza deseori fara simptome si in mod progresiv. De obicei, nu exista simptome pana la aparitia primei fracturi. Din acest motiv, doar 50% dintre cazuri sunt diagnosticate, sustin specialistii.
"Osteoporoza este o scaderea a rezistentei osoase. Este o afectiune dureroasa, chiar daca nu apar fracturi," explica Conf. univ. dr. Radu Radulescu, seful sectiei Ortopedie Traumatologie din cadrul Spitalului Universitar de Urgenta Bucuresti. "Deseori se intampla ca pacientii sa simta durere la nivelul oaselor. Si, desi nu in mod direct, osteoporoza poate duce la deces, prin complicatiile pe care le poate cauza," avertizeaza dr. Radulescu.
Prevenirea osteoporozei
O dieta bogata in calciu este esentiala pentru sanatatea oaselor tale, incetinind procesul natural de diminuare a masei osoase pe masura inaintarii in varsta. Aliatii tai de incredere sunt: laptele, iaurtul si branza. Pe langa calciu, aceste produse lactate mai contin si magneziu, proteine, fosfor, potasiu si zinc, toate necesare in dezvoltarea unei osaturi optime.
Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda urmatoarele doze zilnice de calciu pentru dezvoltarea si mentinerea unui sistem osos puternic:
In cazul femeilor:
- 19 ani-menopauza - 1.000 mg/zi;
- postmenopauza - 1.300 mg/zi;
- in timpul sarcinii - 1.200 mg/zi;
- in timpul alaptarii - 1.000 mg/zi.