Tratamente alternative pentru artrita

Artrita este o afectiune nu foarte bine inteleasa, insa toata lumea este interesata de ultimele teorii si tratamente ale acestei boli. Daca esti una dintre persoanele care sufera de artrita trebuie sa iti pastrezi calmul si rabdarea daca vrei ca afectiunea sa se amelioreze si niciodata sa nu spui "nu am nimic de pierdut daca incerc si aceasta metoda de tratament"... un pas gresit te poate costa mult.

Cu toate ca este o realitate ca medicul care te trateaza sa nu detina toate cunostintele si nu este capabil sa iti ofere multa alinare, iar medicamentele anti-inflamatoare non-steroide iti pot cauza efecte neplacute, nu trebuie sa actionezi de capul tau deoarece artrita este o afectiune imprevizibila, cu evolutii fulger dar si cu stagnari.  

Aceste reactii ale bolii sunt extrem de controversate, deoarece persoanele suferinde nu stiu daca imbunatatirea a survenit in urma tratamentului sau a fost o simpla stagnare in evolutia afectiunii.


Mai multe afectiuni, un singur nume

Artrita este intr-adevar numele unei serii de afectiuni, este un termen folosit pentru a descrie mai mult de 100 de afectiuni, cunoscute sub denumirea de afectiuni reumatice. La origine, cuvantul artrita inseamna inflamarea articulatiilor si a devenit un stereotip in randul varstnicilor, insa nici persoanele tinere nu se pot considera mai ferite de aceasta afectiune.

Cea mai comuna forma de artita este osteoartrita (OA). OA este o afectiune degenerativa a articulatiilor, adica acestea pur si simplu se macina.  Dupa ce cartilajele articulatiilor au fost distruse, se creeaza o frictiune os pe os care in timp devine extrem de dureroasa.



Atrita este o afectiune comuna in randul sportivilor (jucatorii de baseball, golf, tenis etc), persoanelor care stau foarte mult la birou, pianistilor, precum si in randul tuturor persoanelor care isi solicita foarte mult articulatiile. 

De asemenea, persoanele supraponderale prezinta un risc ridicat de a fi afectate de osteoartrita, deoarece exista o mai mare presiune si incordare a articulatiilor, in special asupra genunchilor. Studiile arata ca si piederea a 5-6 kg, in cazul femeilor de varsta medie, inseamna injumatatirea riscului de a dezvolta OA la genunchi.  

Artrita reumatoida (AR), practic, este o cu totul alta afectiune. Aceasta este caracterizata prin incheieturi si articulatii inflamate si adesea prin maini diforme. AR este o afectiune autoimuna, ceea ce inseamna ca organimlul practic se ataca pe el insusi, batalia nelimitandu-se la nivelul articulatiilor. Deoarece intreg organismul este afectat, adesea apar o serie de efecte secundare, cum ar fi: oboseala, lipsa poftei de mancare si febra.

Mai mult, persoanele afectate de AR si de alte forme de artrita trebuie sa indure o serie de semne comune: umflaturi, inrosirea zonei afectate, durerea puternica de articulatii.

Cu toate ca nu a fost inventat un remediu de lunga durata pentru artita, exista o lista cu alimente care trebuie introduse in diete, despre care se stie ca au potential curativ.
Pe langa dieta, persoana respectiva va avea si alte disconforturi cauzate de piederea in greutate si de exercitiile fizice.


Agenti curativi

Acizii grasi omega-3 si pudra de ghimbir au demonstrat ca detin proprietati care ajuta la ameliorarea durerilor cauzate cu artrita.

1. Acizii grasi omega-3

Acizii omega-3 sunt cunoscuti ca avand efecte anti-inflamtorii prin stimularea organismului in reducerea inflamatiei. Cateva studii au raportat o ameliorare a durerilor de articulatii si mai putina oboseala dupa ce pacientii au luat ulei de peste, insa disconfortul si oboseala au revenit de indata ce administrarea suplimentelor alimentare a fost intrerupta. Cu toate acestea, mai este cale lunga pana la demonstrarea certa ca ulei de peste ajuta la vindecarea acestei afectiuni.

In ciuda rezultatelor optimiste date de acizii omega-3, afectiunea ramane activa, fiind necesara o terapie de lunga durata pentru a ajuta cu adevarat pe cel in suferinta.

Nu incepe un tratament cu capsule cu ulei de peste, pana cand medicul nu iti recomanda acest lucru si te asigura ca aceste capsule nu iti vor afecta ale parti ale organismului. Pot aparea serioase efecte secundare, incluzand prelungirea sangerarii si cresterea riscului unui atac de inima.


Acizii grasi omega-3 pot fi luati direct din peste, iar in cazul persoanelor care au intoleranta la peste au alternativele: fasolea uscata, broccoli, uleiul de canola, uleiul de in, seminte de in, varza creata, legume, salata verde, preparate din soia (lapte din soia, ulei din soia, tofu), nuci si germeni de grau.

O portie de peste contine cel putin 0,7 g de acizi grasi omega-3, insa urmatoarele specii de peste contin cantitati duble de asemenea acizi: hering, macrou, samur, sardine si crap de lac. In general, cu cat carnea are o culoare mai inchisa, cu atat pestele respectiv contine o cantitate mai ridicata de omega-3.

Simptomele artritei reumatoide apar si dispar, asemanator siptomelor aparute in cazul alergiilor. Din aceasta cauza numai o treime dintre persoanele care sufera de AR sustin ca au identificat alimente care impiedica ca simptomele sa se intensifice. Legatura poate fi doar o simpla coincidenta, dar daca reactiile alergice provoaca aceleasi simptome este foarte probabil sa fie vorba despre ceva individual.

Nu exista alimente care sa amelioreze simptomele artritei la toate persoanele, ceea ce inseamna ca nu exista un singur aliment pe care toata lumea sa il evite sau o singura dieta care poate vindeca aceasta afectiune.

2.
Pudra de ghimbir


Acest condiment, folosit foarte mult in bucataria din Asia, reduce inflamatia prin blocarea enzimelor ciclooxigenaze, aceeasi enzima folosita in medicamentele pentru suprimarea durerii, unde se numeste inhibitor COX-2.

Cele mai multe dintre medicamentele cu COX-2 au fost scoase din farmacii din cauza efectelor secundare cardiovasculare. Medicamentele anti-inflamatorii non-steroidale sunt, de asemenea, folosite pentru tratarea OA si AR, dar acestea irita stomacul.

Ghimbirul nu irita stomacul, de fapt, acesta protejeaza tractul digestiv prin cresterea fluxului sanguin la stomac, aducand cu el biocarbonati, care ajuta la controlarea acidului intestinal.

Pentru a urma un tratament cu pudra de ghimbir consuma cel putin 1-2 lingurite cu pudra de ghimbir, de 3 ori pe zi, timp de cel mult 6 luni. In cazul in care vrei sa consumi cantitati mai mari de pudra de ghimbir deoarece suferi de o artrita severa, trebuie mai intai sa te duci la medicul specialist pentru consultatii amanuntite.