Durerea lombara este localizata in centrul spatelui, in talie si deasupra taliei. Exista posibilitatea sa fie conectata cu durerea localizata in picioare. In general, durerea din zona lombara cauzata de sarcina este asemanatoare durerii simtite si de femeile care nu sunt insarcinate.
Aceasta durere se intensifica daca stai prea mult intr-o singura pozitie (cum ar fi statul pe scaun, statul in picioare sau ridicari repetate). De asemenea, in timpul sarcinii poti avea muschii erectori ai spatelui mai sensibili.
Durerile din zona posterioara a pelvisului sunt de patru ori mai predominante decat cele din zona lombara. Se manifesta ca o durere resimtita sub talie si in parti sau sub talie pe ambele parti, de-a lungul osului sacrum. Aceasta durere poate fi simtita pe o singura parte sau pe amandoua.
Durerea din zona posterioara a pelvisului se poate intinde catre zona dorsala si in partea superioara a posterioarului, in spatele coapselor si nu radiaza, de obicei, mai jos de genunchi. Durerea este asociata cu senzatia de intepenire dimineata.
Astfel de durere poate fi cauzata sau intensificata de activitati precum:
- rostogolirea in pat
- urcatul pe scari
- statul pe scaun
- ridicatul de jos
- ridicatul diferitelor greutati
- rasucirea sau aplecarea
O slujba care presupune o pozitie statica pentru mai mult timp (cum ar fi statul in fata calculatorului si aplecatul in fata, statul la birou si aplecatul peste spatiul de lucru) creste riscul aparitiei durerilor localizate in partea posterioara a pelvisului. Spre deosebire de alte probleme de spate, exercitiile nu amelioreaza aceasta durere.
Durerile facerii. Este important de punctat faptul ca aceste dureri sunt diferite fata de tipurile de durere prezentate mai sus. Sunt similare crampelor intense menstruale si au urmatoarele caracteristici:
- durerea este persistenta
- durerea creste in instensitate si frecventa intr-un timp foarte scurt
- durerea nu este cauzata de eforturile zilnice
Cum sa iti alini durerile de spate
De obicei, cateva vizite la un cabinet de terapie fizica poate sa te ajute sa iti alini durerile de spate. Daca, insa, este nevoie de de un tratament mai elaborat, acesta va fi ales de un fizioterapeut dupa ce iti va face o consultatie.
Scopul principal al tratamentului este de a mentine un nivel optim al functiilor corpului pe tot parcursul sarcinii tale si pentru a te face sa sa simti un disconfort minim (care este normal in cazul tuturor femeilor insarcinate).
Tratamentele de usurare a durerilor de spate pot cuprinde:
- Instructiuni pentru o pozitie de stat corecta
- Instructiuni pentru diferite activitati: cum sa faci diferite activitati prin casa sau la serviciu fara a-ti solicita coloana vertebrala
- Exercitii fizice pe care orice viitoare mamica le poate face acasa
- Tehnici pe care le poti aplica singura pentru a-ti usura durerea de spate
Vezi Exercitii pentru durerile de spate.
Comentarii (4)
Buna,eu sunt insarcinata in luna 7jumate si de 8 zile am o durere in sale de nici nu ma pot da jos din pat,si umblu schiop cu piciorul stang,de cate ori pasesc parca ating un nerv...Sa fie de la sarcina?Cand o sa imi treaca?A mai patit careva asa?
sunt insarcinata in 3luni si ma doare soldul pe partea stanga ce sfaturi aveti
Si eu am tot 5 luni si am niste dureri groaznice dar nu de mijloc in zona posterioara a pelvisului(sacrum)am momente cand nici nu imi vine sa ma dau jos din pat de groaza durerii care ma tine acolo.pentru mine ce sfat aveti?
Sunt insarcinata in luna a 5 si am dureri de spate infernale aveti vreun sfat?
Posteaza comentariu