Platfusul sau piciorul plat

Informatii generale Piciorul plat este frecvent intalnit la copii. Denumit popular "platfus", el se manifesta prin diminuarea pana la prabusire a boltii longitudinale a piciorului. Diformitatea este frecvent bilaterala, modificarile fiind accentuate fie pe o parte, fie pe cealalta. Pana la 4 ani, 96% dintre copii au piciorul plat. Este o stare normala si nu trebuie intreprins nimic, vindecarea spontana fiind regula.

Statisticile mondiale au aratat ca 10% din populatia planetei are platfus, insa doar 0,2% din aceasta categorie de oameni prezinta platfus dureros si trebuie luate masuri.
Potrivit dr. Marius Uscatu, ortoped supraspecializat in Chirurgia Gleznei si a Piciorului, "afectiunea este frecventa, dar benigna, iar constatarea deformatiei trebuie urmata de un consult de specialitate si numai extrem de rar de un tratament".

Platfusul poate afecta unul sau ambele picioare, fiind atins cu predilectie piciorul stang. Potrivit specialistului, afectiunea se clasifica in:

  • piciorul plat primitiv, fara tulburari organice cauzale si cu evolutie favorabila;
  • piciorul plat secundar - care apare ca urmare a unei afectiuni structurale, inflamatorii, degenerative, post-traumatice, congenitale, etc.
 

Comentarii (3)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • goron cristian marcel pe 5 Oct 2012, 16:07
    platfus

    fratele meu are 17 ani,sufera de platfus--la oricare din medici am fost,m-au lasat in ceata-nu se mai poate face nimic?

    0
    0

  • Ana B pe 17 Mai 2012, 17:43
    Platfus parerea mea

    Buna, Platfusul nu este o boala de speriat dar nu este si boala de neglijat. De ce, daca astazi exista centre de kinetoterapie specializate unde putem sa facem gimnastica si masaj pentru copilasul nostru SA NU FACEM? Eu, am avut problema cu fetita mea Daria care avea platfus. M-am dus la 2 medici (cu 2 pareri). Unul m-a trimis la kineto si celelalt mi-a zis sa nu fac (sa cumpar niste ghetute specializate) . La inceput (vreo 4 luni) Daria porta numai ghete si nu disparea platfusul. Am inceput sa fac kinetoterapie la mine la cartier in Dr. Taberei la un cabinet Kinetomedica (bineinteles particular) gimnastica si masaj la picioruse. Acum dupa vreo 3 luni deja aproape a disparut problema dar vreau sa continuam cu sedintele. Mai fac masaj si acasa dar vreau s-o aduc acum la mare si sa stam mai mult. Am inteles ca nisipul face bine la piciore. Salutari

    0
    0

  • gheorghe pe 18 Oct 2009, 18:43
    secrieru

    este o informaţie bună pentru fiecare om cu piciorul platfus

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod