Obiceiuri nesanatoase care-ti afecteaza spatele

Durerile de spate se afla printre primele cinci cauze ale spitalizarilor si reprezinta a treia cauza a interventiilor chirurgicale.

Durerile de spate se afla printre primele cinci cauze ale spitalizarilor si reprezinta a treia cauza a interventiilor chirurgicale. 56% dintre persoanele afectate spun ca durerile spatelui le perturba activitatile de zi cu zi, somnul si viata sexuala.

Anual ajung la doctor mai multe persoane din cauza durerilor de spate decat din cauza altor boli comune, precum racelile. Potrivit chiropracticianului Todd Sinett, co-autorul cartii "Adevarul despre durerile de spate", acestea au mai multe cauze, ceea ce inseamna ca pentru ele exista si solutii neinvazive. "Durerile de spate sunt foarte rar ceva catastrofal", este de parere specialistul. Anumite obiceiuri zilnice, aparent inofensive, le pot amplifica.

Iata cateva dintre ele:

1. Stai mult pe scaun

Statul la birou exercita cu 40% mai multa presiune asupra coloanei vertebrale decat statul in picioare. Daca ar fi sa ne gandim la pozitia pe care o adopti, de cele mai multe ori aceasta nu este tocmai corecta. Mai ales daca esti presata de timp si ai foarte mult de lucrul, o pozitie adecvata si cateva exercitii pentru spatele tau sunt ultimele lucruri la care te gandesti. Dar cu cat uiti mai mult de toate acestea, cu atat durerile de spate se vor amplifica. Sinett spune ca pozitia cea mai sanatoasa pentru coloana este cea cu spatele inclinat la 135 de grade. Acest unghi face ca greutatea corpului sa cada pe o portiune mai mare a coloanei vertebrale, fara a o suprasolicita.
Fa acest exercitiu cand vorbesti la telefon, iti recomanda chiropracticianul. De asemenea, ridica de pe scaun si fa cativa pasi tmp de cateva minute la fiecare jumatate de ora.

2. Mergi mult cu masina

La fel ca si statul la birou, condusul iti poate afecta spatele. Daca ai mereu drumuri lungi de parcurs cu masina, trebuie sa iti corectezi postura de la volan daca vrei sa iti ameliorezi durerile de spate.

Scaunul masinii trebuie sa fie reglat astfel incat sa-ti permita sa stai cu spatele drept, la 90 de grade si cu bratele relaxate. De asemenea, picioarele trebuie sa stea comod pentru a putea ajunge la pedale, fara a intinde prea tare. Corecteaza-ti pozitia umerilor si a capului: nu ii tine adunati si stai mereu cu capul drept, nu aplecat.

 3.

Nu faci gimnastica

Cercetarile arata ca 40% dintre pacienti devin mai putin activi dupa ce au suferit dureri de spate. In realitate, miscarea te ajuta sa te recuperezi mai repede si nu-ti face niciun rau mai ales daca este facuta cu ajutorul unui specialist. Sunt recomandate plimbarile care iti relaxeaza spatele. De asemenea, cateva exercitii usoare de stretching, executate dupa o lunga zi petrecuta la birou, pot fi de mare folos spatelui tau.

4. Esti "fanul" abdomenelor

Multi specialisti, printre care si Todd Sinett sunt de parere ca abdomenele nu ajuta in cazul in care te confrunti cu dureri de spate, dimpotriva, nu fac decat sa le amplifice. Flexarea specifica abdomenelor pune o presiune nesanatoasa asupra celui mai slab punct al coloanei.
Unii spun ca abdomenele pot duce la afectiuni precum hernia de disc si pot afecta postura corpului. Totusi, nu este nevoie sa renunti complet la abdomene. Trebuie doar sa le executi usor si corect. Poti sa faci exercitiile pe spate, cu picioarele indoite si cu mainile indreptate catre ceafa, fara sa o atinga si fara sa te ajuti de ele cand te ridici.