Exercitiile cu greutati, recomandate in tratarea artritei

Pacientii care sufera de artrita reumatoida pot obtine o ameliorarea a simptomelor si o imbunatatire a a calitatii vietii prin urmarea unui program de exercitii cu greutati, sustin oamenii de stiinta.
Pacientii care sufera de artrita reumatoida pot obtine o ameliorarea a simptomelor si o imbunatatire a a calitatii vietii prin urmarea unui program de exercitii cu greutati, sustin oamenii de stiinta.

Un studiu efectuat recent a descoperit va exercitiile efectuate cu greutati imbunatatesc functiile (precum mersul) in cazul persoanelor diagnosticate cu artrita reumatoida. Cercetatorii de la Spitalul Gwynedd din Bangor, Marea Britanie, sustin ca exercitiile de intensitate ridicata pot ajuta la recuperarea pacientilor, impreuna cu tratamentul medicamentos, insa avertizeaza ca acest tip de exercitii nu sunt recomandate in toate cazurile. Programul de exercitii trebuie stabilit impreuna cu medicul.

Artrita reumatoida este o afectiune a articulatiilor, insa afecteaza si masa musculara.
Deseori, specialistii recomanda exercitiile usoare pentru ca articulatiile sa nu devina rigide si dureroase.


Cresc forta musculara si imbunatatesc miscarile


Studiul a aratat ca pacientii care au urmat un program de exercitii cu greutati timp de 24 de saptamani au inregistrat o imbunatatire a miscarilor cu aproximativ 20-30%, iar forta musculara a crescut cu 120%. Potrivit specialistilor, pierderea masei musculare are o contributie importanta in dezvoltarea dizabilitatilor asociate cu aceasta afectiune. Beneficiile insa dispar la 4-8 luni dupa incetarea antrenamentului.

"Este logic ca odata ce am reusit sa refacem masa musculara, forta si prin urmare si functiile fizice vor fi recuperate.
Studiul a demonstrat acest lucru. Imbunatatirile au fost semnificative, iar pacientii cu artrita care au urmat un program de exercitii cu intensitate mare au putut sa-si indeplineasca sarcinile la fel ca o persoana sanatoasa, de aceeasi varsta
," explica dr. Andrew Lemmey, coordonatorul studiului.

Cercetatorii considera ca acest tip de exercitii trebuie recomandate impreuna cu tratamentul medicamentos, insa este nevoie de efectuarea unor studii mai ample. "Antrenamentul cu greutati, mai ales la acest nivel, nu este recomandat tuturor pacientilor. Insa cei motivati si apti din punct de vedere fizic pot inregistra o crestere semnificativa a masei musculare si a tonusului," spun specialistii.


Diagnosticarea precoce creste eficienta tratamentului


Artrita reumatoida este o afectiune autoimuna care duce la aparitia inflamatiilor cronice in randul articulatiilor, tesuturilor din jurul articulatiilor si in cazul unor organe interne. Consecinta majora a acestei afectiuni este dizabilitatea.

Articulatia inflamata in cazul artritei reumatoide provoaca umflaturi, durere, anchilozare si inrosirea locului cu pricina.
Inflamatia bolilor reumatoide, de asemenea, poate aparea pe tesut in jurul articulatiei, cum ar fi pe tendoane, ligamente si muschi.

La unii pacienti cu artrita reumatoida, inflamarea cronica conduce la distrugerea cartilajelor, oaselor si ligamentelor provocand diformitatea articulatiilor. Studiile au demostrata ca lezarea progresiva a articulatiilor nu este intotdeauna corelata cu durerea, anchilozarea sau umflarea articulatiilor.

In ciuda progreselor majore din domeniul terapiei, pana in prezent nu se cunoaste nici un remediu curativ pentru artrita reumatoida, dupa cum nu sunt disponibile nici metode profilactice. Tratamentul optim al bolii necesita un diagnostic precoce, precum si utilizarea la timp a agentilor care reduc probabilitatea leziunilor articulare ireversibile.