Dupa ce ai intocmit aceasta lista, noteaza ce trebuie sa faci pentru sanatatea oaselor tale. Discuta cu doctorul tau despre celelalte semne pe care le ai si metodele prin care poti preveni osteopenia si fracturile.
1. Greutate corporala scazuta. Greutatetea ta influenteaza densitatea osoasa. Unele femei isi mentin o greutate scazuta prin diete sarace in calorii si astfel densitatea osoasa este afectata.
De exemplu, o femeie care cantareste mai putin de 57 kg este de 10 ori mai predispusa la pierderea osoasa fata de o femeie care cantareste 68 kg sau mai mult. Riscul creste cand cantitatea de grasime corporala scade. Femeile care obisnuiesc sa urmeze diete drastice pentru a-si mentine o greutate corporala scazuta, renunta de multe ori la produsele lactate si astfel pierd si principala sursa de calciu (vitala pentru oase puternice).
2. Genetica. Mama sau bunica ta au pierdut din inaltime? Acest fapt duce la un risc mai mare de reducere a densitatii osoase.
Predispozitia genetica poate contribui pana la 60 - 80% in aparitia osteopeniei. Din acest motiv este important sa aflam afectiunile suferite de mamele si bunicile noastre. Deseori se intampla ca membrii unei familii sa impartaseasca acelasi stil de viata, dieta, lipsa miscarii sau fumatul. Poti schimba stilul de viata pentru sanatatea ta.
3. Varsta. Riscul scaderii densitatii osoase creste odata cu inaintarea in varsta. Aproximativ 90% dintre femeile peste 75 de ani au suferit de fracturi osoase. O masa osoasa scazuta se gaseste la aproximativ 50% dintre femeile aflate la varsta de 50 de ani, 66% la femeile de 60 de ani, 86% la femeile de 70 de ani si 93% la femeile peste 80 de ani.
4. Menopauza timpurie. Cat timp corpul tau primeste estrogen, riscul pierderii osoase sau al fracturilor este mai mic. Daca ai inceput menstruatia mai tarziu in adolescenta sau daca aceasta inceteaza inainte de 40 de ani, corpul tau produce mai putin estrogen si asfel vei fi mai predispusa la osteopenie.
5. Fracturi anterioare. Daca ai suferit fracturi ca adult, riscul aparitiei altor facturi este mult mai ridicat. Daca ai avut o fractura la nivelul coloanei este posibil sa apara o alta fractura in mai putin de un an, in cazul in care nu se face nimic. Iar o fractura la nivelul coloanei poate dubla riscul aparitiei unei fracturi la sold. Este un motiv destul de puternic pentru a-ti face un test de densitate osoasa si pentru a lua masuri.
6. Anumite medicamente. Folosirea medicamentelor corticosteroide, precum Prednison sau alt corticosteroid, duce deseori la pierderea osoasa prematura.
7. Stilul de viata. Anumite obiceiuri precum fumatul poate duce la pierderea osoasa. Fumatul poate dubla riscul pierderii densitatii osoase. Fumatorii au tendinta de a consuma o cantitate mai mare de alcool, de a nu se pastra activi, de a manca putin si toate acestea duc la o pierdere osoasa prematura. Se pare ca fumatul are un efect anti-estrogen asupra oaselor, iar femeile care fumeaza tind sa ajunga la menopauza cu cel putin 2 ani mai devreme decat nefumatoarele.
Consumul excesiv de alcool poate duce la pierderea densitatii osoase, pentru ca reduce formarea osoasa si afecteaza abilitatea organismului de a absorbi calciu. Insa un consum moderat nu iti afecteaza oasele.
8. Dieta saraca in produse lactate. Calciul este secretul unor oase puternice. Este foarte important pentru sanatatea oaselor, in special in tinerete, cand oasele se dezvolta.
Unele studii efectuate au aratat ca mai putin de 25% dintre adolescente primesc cantitatea suficienta de calciu in fiecare zi prin alimente sau suplimente.
9. Ciclu menstrual neregulat. Amenoreea (absenta menstruatiei) sau alte neregularitati ale ciclului menstrual pot duce la cresterea riscului aparitiei fracturilor. Amenoreea poate aparea din cauza unor actvitati fizice extenuante si este des intalnita la atlete, in special la gimnaste.
10. Probleme tiroidiene. O cantitate prea mare de hormon tiroidian poate duce la pierderea osoasa. Acest lucru are loc atunci cand tiroida este superactiva (hipertiroidism) sau cand sunt folosite medicamente bogate in hormoni tiroidieni pentru tratarea tiroidei inactive (hipotiroidism).
11. Artrita reumatoida. Acest tip de artrita este mai des intalnita la femeile tinere. Cauzeaza dureri, inflamatii si rigiditatea articulatiilor. Aceasta afectiune mareste riscul aparitiei fracturilor si a subtierii oaselor.