Artrita reumatoida

Simptomele In cazul acestei afectiuni simptomele apar si dispar, in functie de gradul de inflamare al articulatiilor.

Cand tesuturile sunt inflamate afectiunea este activa, iar cand inflamrea articulatiilor nu se simte, afectiune este inactiva. Eliberarea poate aparea spontan sau in urma tratamentului, si poate dura cateva saptamani, luni sau ani.

In timpul eliberarii, simptomele afectiunii dispar si, in general, pacientii se simt bine. Cand afectiunea redevine activa, reapar si simptomele. Reaparitia afectiunii si a simptomelor se numeste izbucnire.

Cand afectiunea este activa pot aparea simptome precum: oboseala, lipsa de apetit, febra, durere de articulatii si muschi si rigiditatea acestora.  Rigiditatea muschilor si articulatiilor, de obicei, apare dimineata si dupa perioade de inactivitate a afectiunii.


In timpul izbucnirilor, articulatiile se inrosesc, se umfla, sunt dureroase si sensibile. Se intampla astfel deoarece tesuturile liniare ale articulatiilor devin inflamate, rezultand producerea excesiva a lichidului articulos.

In artrita reumatoida, de obicei, sunt inflamate mai multe articulatii in mod simetric (pe aceeasi parte a corpului). Sunt implicate si articulatiile mici, cum sunt cele de la maine sau picioare.  

Astfel, activitati banale, de zi cu zi, cum sunt: apasarea clantelor sau dechiderea borcanelor pot deveni aproape imposibile in timpul izbucnirilor.

Ocazional, numai o singura articulatie este inflamata, iar in acest caz artrita poate imita inflamarea articulatiilor cauzata de alte forme de artrita, cum ar fi: guta sau infectii ale articulatiilor.


Inflamarea cronica poate cauza leziuni ale tesuturilor organismului, cartilajaleoor si oaselor. Aceasta situatie conduce la pierderea cartilajului si la erodarea si slabirea oaselor, dar si a muschilor, rezultand deformarea articulatiilor dar si distrugerea si pierderea functionalitatii.

In cazuri destul de rare, artrita reumatoida poate afecta articulatiile responsabile de intinderea corzilor vocale pentru a schimba tonul vocii, in acest caz apare raguseala vocii.

Dat fiind ca artrita reumatoida este o afectiune sistemica, inflamarea poate afecta organele si zone ale organimului, altele decat cele cu articulatii.

Inflamarea glandelor nivelul ochilor sau gurii pot cauza uscaciunea acestor zone, dand nastere sindromului Sjogren.
Inflamarea reumatoida a pleurei plamanilor provoaca dureri de piept cu tuse si dificultati de respirare.  

De asemenea, se poate intampla ca tesuturile plamanilor sa se inflamaze, dezvoltand noduli de inflamatie (nodului reumatoizi), care se dezvolta in interiorul plamanilor.

Inflamarea tesuturilor care inconjoara inima (pericardul), numita si pericardita poate cauza o durere de piept care de regula se schimba in intensitate cand te odihnesti sau cand stai intinsa.

Afectiunea reumatoida poate reduce numarul golubelor rosii si albe din sange. Scaderea numarului celulelor rosii este asociata cu o splina marita (facandu-se referire la simdromul Felty) si poate mari riscul infectiilor.

Nodulii fermi de sub piele (nodulii reumatoizi) pot aparea in jurul coatelor si degerelor, unde apare frecvent presiunea.
Cu toate ca nodulii obisnuiti nu provoaca simptome, ocazional acestia pot deveni infectiosi.

O complicatie grava, care apare dupa mai mult de timp de la instalarea afectiunii reumatoide, este inflamarea vaselor de sange (vasculita). Vasculita deterioreaza aprovizionarea tesuturilor cu sange, conducand la moartea acestora. Primul simptom al acestei afectiuni este aparitie unei negreli in jurul unghiilor.
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • claudia pe 28 Feb 2009, 22:19
    f bun

    articolul este bun, f bun as putea spune. imi confirma informatii de care nu eram inca sigura. as putea dori sa stiu un lucru: ce se intampla in timpul sarcinii sau dupa o sarcina cand persoana respectiva sufera de o astfel de boala???

    2
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod