Desi pana in prezent, oamenii de stiinta nu au reusit sa stabileasca exact care este legatura dintre alimentatie si artrita reumatoida, multi pacienti sustin ca anumite alimente le inrautatesc simptomele. "In unele cazuri, alimentatia poate agrava simptomele. Desi alimenetele difera de la pacient la pacient, in majoritatea cazurilor este vorba de produsele procesate care contin un numar mare de chimicale, alimente foarte grase, carne rosie sau lactate," explica pentru WebMD dr. Tracey Robinson, medic reumatolog si profesor la Universitatea din California, San Francisco.
Dieta mediteraneana
Studiile efectuate au sugerat ca in cazul artritei reumatoide, cea mai benefica este dieta mediteraneana si asta datorita continutului bogat in fructe, legume, grasimi nesaturate sanatoase (ulei de masline), nuci, cereale integrale, plante aromatice si peste (in loc de carne rosie). Optand pentru pesti precum somon, sardine sau ton vei reusi sa reduci si riscul de boli de inima (frecvente in cazul artritei). De asemenea, acizii grasi omega 3 te vor ajuta sa-ti pastrezi inima sanatoasa dar si sa lupti impotriva inflamatiilor. Un alt beneficiu este ca aceasta dieta te ajuta sa-ti pastrezi greutatea si astfel sa reduci presiunea din zona articulatiilor.
Potrivit specialistilor, cea mai buna dieta in cazul artritei este cea bogata in acizi grasi omega 3 si antioxidanti, iar dieta mediteraneana le contine din plin si, in plus, te ajuta sa te pastrezi la o greutate sanatoasa. Recomandat este sa fie insotita si exercitii fizice efectuate regulat.
Suplimente alimentare recomandate
Uleiul de peste. Studiile arata ca uleiul de peste, sau alte surse de acizi grasi omega 3, poate reduce simptome precum rigiditatea sau durerile de la nivelul articulatiilor.
Seleniu si vitamina E. Aceste suplimente protejeaza articulatiile reducand inflamatiile si durerea.
Ghimbir si curcuma (turmeric). Cercetarile arata ca curcuma amelioreaza inflamatiile de la nivelul articulatiilor, iar ghimbirul reduce durerile si rigiditarea in cazul artritei.
Atentie! Consulta un medic inainte de a apela la orice fel de supliment sau medicament!
Artrita reumatoida se poate declansa la orice varsta!
Artrita reumatoida este o afectiune autoimuna care duce la aparitia inflamatiilor cronice la nivelul articulatiilor, tesuturilor din jurul articulatiilor si in cazul unor organe interne. Afectiunile autoimune apar cand tesuturile organismului sunt atacate de catre propriul sistem imunitar. Articulatia inflamata in cazul artritei reumatoide provoaca umflaturi, durere, anchilozare si inrosirea locului cu pricina. Inflamatia bolilor reumatoide, de asemenea, poate aparea pe tesut in jurul articulatiei, cum ar fi pe tendoane, ligamente si muschi.
La unii pacienti cu artrita reumatoida, inflamarea cronica conduce la distrugerea cartilajelor, oaselor si ligamentelor provocand diformitatea articulatiilor. Studiile au demostrata ca lezarea progresiva a articulatiilor nu este intotdeauna corelata cu durerea, anchilozarea sau umflarea articulatiilor.
Artrita reumatoida este o afectiune reumatica care se poate declansa la orice varsta, dar este mai frecventa la persoanele care au trecut de varsta de 60 ani.