Tratamentul impotriva cancerului: cat este de accesibil?

Cancerul afecteaza, intr-o oarecare masura, fiecare familie din Europa, iar accesul la tratamentele corespunzatoare este diferit de la o tara la alta. De aceea este nevoie de un plan foarte bine elaborat care sa asigure toate cele trei componente ale controlului cancerului: prevenire, tratament si paliatie.

Denumirea generica de cancer acopera o multitudine de afectiuni caracterizate prin cresterea si diferentierea necontrolata a celulelor. In lipsa tratamentului, acest proces duce in general la decesul persoanei afectate. Conform unui raport publicat la Institutul Karolinska din Suedia, in anul 2006 s-au inregistrat 1.2 milioane de decese din cauza cancerului in Europa.


Accesul la tratamente in tarile din Europa

Potrivit celui mai recent raport publicat in 16 ianuarie 2009 in Suedia, pacientii din Europa se confrunta cu un acces inegal la tratamente oncologice, in functie de tara in care traiesc. Aceste inegalitati si diferente cu privire la ratele de supravietuire ale pacientilor cu cancer sunt vizibile indeosebi atunci cand se compara tarile din Europa de est cu cele din nordul si vestul continentului.

Raportul, care a analizat situatia din 27 state membre ale Uniunii Europene (excluzand Cipru si Malta), dar incluzand Islanda, Norvegia si Elvetia, a adaugat noi date la cele adunate in rapoartele similare realizate de aceeasi autori in 2005 si 2007.

Noile date arata faptul ca, desi numarul cazurilor de cancer este in continua crestere, mortalitatea din aceasta cauza descreste. Lucrul acesta se datoreaza atat impactului pozitiv al programelor de screening, cat si aparitiei noilor tratamente.  

"Noile tratamente au facut posibil ca aceasta boala sa fie abordata intr-o maniera mult mai eficienta. Pentru pacientii cu cancer, aceste noi terapii inseamna o mai buna calitate a vietii, mai putin timp petrecut in spitale si sansa de a avea o viata normala mult mai repede", a declarat Dr. Nils Wilking, unul dintre coordonatorii studiului.

Raportul prezinta diferente importante in ceea ce priveste ratele de supravietuire din cancer in Europa. De exemplu, in Suedia 60.3 % dintre barbati si 61.7 % dintre femeile diagnosticate cu cancer supravietuiesc, comparativ cu doar 37.7 % dintre barbati si 49.3 % dintre femei, in Republica Ceha. Date ale EUROCARE 4 au aratat de asemenea, ca, luand in considerare o incidenta similara a bolii, pacientii cu cancer din Suedia au sanse mai mari de supravietuire comparativ cu cei din Marea Britanie.
Sistemele de sanatate din Europa cheltuiesc fonduri semnificative in domeniul oncologiei, dar acestea raman mici, comparativ cu cele alocate pentru alte afectiuni.

Pacientii din Austria, Franta si Elvetia au cel mai larg acces la tratamente noi, in timp ce Polonia, Republica Ceha si Marea Britanie se situeaza pe urmatoarele locuri.

Autorii raportului propun noi politici care sa imbunatateasca accesul pacientilor la tratament:

  • adaptarea bugetelor generale dedicate oncologiei si spitalelor, pentru a putea include noile terapii;
  • introducerea de fonduri separate pentru medicamentele oncologice;
  • analize periodice atat in domeniul inregistrarilor, dar si economice ale noilor molecule oncologice;
  • promovarea unei aprobari Europene coordonate cu privire la colectarea datelor stiintifice necesare pentru analizele de farmacoeconomie.

 
Care este situatia in Romania?

"Tratamentul bolnavilor de cancer este unul foarte complex si trebuie sa vorbim, in primul rand de tratamente individualizate pentru pacientii oncologi", declara declara Prof.
Dr. Anca Lupu,
de la Clinica de Hematologie din cadrul spitalului Coltea. "La ora actuala pacientii din Romania au acces la tratamentele moderne impotriva cancerului", adauga specialistul.

De cealalata baricada, reprezentantii asociatiilor bolnavilor de cancer din tara, sunt de parere ca situatia este putin diferita. "Intr-adevar, pacientii au acces la aceste tratamente, dar in anumite limite. Ne lovim mereu de problema listelor de asteptare, de aceea este nevoie continua de fonduri pentru bolnavii de cancer", ne-a declarat Livia Eugenia Moldovan, presedintele Asociatiei "Clubul Amazoanelor Bistritene" - organizatie creata cu scopul de a ajuta pacientele sa previna si sa depisteze la timp cancerul genitomamar.

De asemenea, asociatiile bolnavilor de cancer atrag atentia asupra faptului ca, daca la nivel european s-a inregistrat o scadere a mortalitatii din cauza cancerului, la noi lucrurile stau exact invers. De aceea este nevoie de o preocupare continua pentru gasirea unor solutii financiare care sa asigure accesul egal si in timp util pentru toti pacientii de cancer.

 
Cancerul tinde sa devina principala cauza de deces   

In fiecare an, in lumea intreaga se inregistreaza aproximativ sapte milioane de cazuri noi de cancer.
Se estimeaza ca decesele provocate de cancer vor deveni principala cauza de deces in tarile industrializate, numarul de cazuri noi si prevalenta acestei afectiuni fiind in crestere.

In Europa este a doua cauza de mortalitate, dupa bolile cardiovasculare. Desi se descopera mereu noi tratamente ce au la baza mecanisme de actiune inovatoare, necesitatile medicale in acest domeniu raman in continuare imense.