Consumul de ceai fierbinte crește riscul de cancer esofagian, în special în cazul fumătorilor și a consumatorilor de alcool, arată o nouă cercetare apărută în Annals of Internal Medicine și citată de CNN.
Oamenii de știință au descoperit că ceaiul consumat prea fierbinte crește cu 5% riscul de cancer esofagian. Numai dacă fumezi și consumi cu regularitate alcool s-a constatat că există acest risc, explică cercetătorii.
Cancerul esofagian este al optulea cel mai frecvent tip de cancer din lume, cauzând multe decese. De obicei apare din cauza rănilor repetate de la nivelul esofagului, adesea cauzate de fumul de țigară, alcool, reflux gastroesofagian și lichide prea fierbinți.
Studiul a fost realizat pe un eșantion de 500.000 de adulți din China care obișnuiau să consume frecvent ceai.
Rezultatele au arătat că strict consumul de ceai fierbinte nu crește riscul de cancer esofagian. În schimb, acest risc a fost prezent doar în cazul participanților care erau fumători sau consumatori de alcool. La aceștia, riscul de cancer esofagian a fost mult mai ridicat, avertizează medicul Jun Lv, coordonatorul studiului. ”Consumul de ceai fierbinte a crescut riscul de cancer esofagian doar în cazul în care este asociat cu tutunul și alcoolul”, explică specialistul citat de CNN. Se pare că aceste băuturi fierbinți generează o anumită sensibilitate la nivelul esofagului, favorizând pătrunderea substanțelor dăunătoare din tutun și alcool.
”Prin iritarea mucoasei esofagiene se ajunge foarte ușor la inflamații și riscul de modificare a celulelor este mult mai mare.
Băuturile fierbinți pot afecta serios funcțiile celulelor de la nivelul mucoase esofagiene, astfel că țesutul devine vulnerabil în fața subatanțelor carcinogene”, susține coordonatorul studiului. Numeroase studii anterioare, precum și cel de față au scos la iveală riscul de a face cancer la esofag în cazul în care se consumă frecvent băuturi fierbinți (peste 65 de grade Celsius).
O cercetare apărută în 2016 în publicația The Lancet Oncology a clasificat consumul de băuturi fierbinți ca fiind ”probabil cancerigen pentru oameni”. Însă, cercetarea nu luase în considerare aspecte legate de consumul de alcool și țigări.
Prin urmare, este de preferat să consumi băuturile după ce s-au răcit puțin.
Ceaiul rămâne una dintre cele mai sănătoase băuturi și care s-a demonstrat că are proprietăți antioxidante și anticancerigene. ”Ceaiul verde s-a dovedit a fi mai puternic pentru inhibarea celulelor canceroase comparativ cu cel negru. Însă, ceaiul negru s-a dovedit a avea un efect mai puternic asupra sănătății cardiovasculare”, spun cercetătorii.
Posteaza comentariu