Stadiul I
In acest stadiu tumora mamara este mai mica sau egala cu 2 cm, fara pierderea ganglionilor axilari si fara diseminare la distanta.
Stadiu II
In acest stadiu tumora poate fi mai mare - 5 cm. Ganglionii pot fi palpabili, mobili sau fixati si de asemenea fara a se fi raspandit in corp.
Stadiul III
In acest stadiu tumorile depasesc 5 cm (T3). Uneori se observa o rana la nivelul pielii, o ulceratie sau indurare (T4). Tumora s-a raspandit la nivelul ganglionilor limfatici axiali care sunt fixate (N2) fara diseminare la distanta (Mo).
Stadiul IV
In acest stadiu cancerul s-a raspandit la alte organe din corp si pot fi prezente metastaze osoase, pulmonare, hepatice sau la nivelul creierului (orice T, orice N, orice M1).
In functie de aceste stadii se va stabili tratamentul pe care trebuie sa il urmezi. Potrivit dr. Florin Bacanu, terapia in cazul cancerului de san tine, de asemenea si de alti factori precum:
- starea generala de sanatate a pacientei;
- varsta;
- starea pre sau postmenopauzala
- parametrii hematologici,
- examenul histopatologic al piesei operatorii (sau al biopsiei din T, N sau M)
- afectiunile asociate, renale sau hepatice.
Tratamentul cancerului de san in functie de stadiu
Potrivit specialistului, in stadiul I, cand boala este localizata, se intervine chirurgical. Se efectueaza sectorectomia si evitarea ganglionara axiala. Terapia chirurgicala este urmata de radioterapie si de examenul imunohistochimic: prezenta sau absenta receptorilor hormonali (ER=estrogen receptori, PgR=progesterone receptor, HER2 neu; PCNA, etc.).
Terapia hormonala si/sau chimioterapia poate fi recomandata in anumite situatii in stadiul I, in functie de rezultatele testelor de laborator. Chimioterapia se recomanda in cazul in care tumora a avut ganglioni axilari invadati.
Hormonoterapia este recomandata in cazul in care se stabileste ca tumora are receptori estrogenici si/sau progesteroni pozitiv, si atunci se intervine cu:
- La pacientele premenopauzale: inhibitie ovariana (chirurgicala, radiologica sau medicala cu analiza de LHRH) si tratament cu Tamoxifen timp de 5 ani;
- La pacientele postmenopauzale: tratament cu Tamoxifen si/sau inhibitori de aromataza (Arimidex, Aromasin, Femara sau antiestrogenul pur Faslodex).
In stadiul II se intervine chirurgical si se poate efectua mastectomie, urmata de radioterapie. Aceasta nu doar reduce sansele ca boala sa reapara la nivelul sanului, ci poate chiar sa mareasca posibilitatea de vindecare. Chimioterapia se poate recomanda in cazul in care boala s-a extins la ganglionii limfatici. De asemenea, in cazul in care se stabileste ca boala are receptor HER2 pozitiv, se poate interveni cu Herceptin (anticorp monoclonal anti Her2 negativ).
In stadiul III neoperabil se incepe cu 3 - 4 serii de sedinte de chimioterapie, potrivit oncologului. Daca raspunsul la aceasta este favorabil, se face adjuvant postoperator (1an), chirurgie, urmata de radioterapie. De asemenea, daca este vorba de cancer cu HER2 pozitiv se administreaza Herceptin, adjuvant posoperator - 1 an.
Potrivit specialistului, in stadiul IV cu metastaze tratamentul poate sa includa: chimioterapie, radioterapie si tratament hormonal cu receptori.
Tratamentul hormonal este diferit nu doar in functie de stadiul bolii, ci si de prezenta ciclului menstrual. Hormonii feminini pot afecta cresterea celulelor canceroase, iar tratamentul hormonal antiestrogenic are rolul de a impiedica acest lucru. Potrivit dr. Bacanu, medic primar oncolog, la femeile ajunse la menopauza se face tratament hormonal, in special cu tamoxifen, care dureaza 2 - 3 ani, apoi se trece la tratament cu antiestrogeni de generatia a III-a.
La femeile premenopauzale se efectueaza inhibitie ovariana (oprirea functiei ovarelor). Acest lucru se realizeaza fie chirurgical (ovarectomie), fie prin sedinte de iradiere a ovarelor sau administrarea de medicamente, analog LHRH. Inhibitia ovariana medicala este reversibila 20-40% in momentul in care tratamentului se va opri. Receptorii hormonali sunt detectati prin examenul imunohistochimic si sunt prezenti in peste 80% din cazuri.
Dr. Florin Bacanu subliniaza faptul ca "tratamentul corespunzator fiecarei paciente se stabileste in echipa (oncolog medical, oncolog chirurg, oncolog radioterapeut, anatomopatolog si specialist imagistica). Decizia este luata de toti medicii specialisti si apoi este prezentata pacientei". Asadar, medicii te vor informa despre ce presupune terapia pe care o vei urma si impreuna cu ei vei decide ce este mai bine pentru tine. "Ideal ar fi ca pacientele cu neoplasm al glandei mamare sa fie diagnosticate in proportie de 100% in stadii curabile (I si II), un rol important avandu-l cresterea nivelului de cultura medicala al populatiei feminine cum ar fi autopalparea sanilor lunar, prezentarea macar o data pe an la un medic specialist si mamografia la femeile care au trecut de 40 de ani", adauga specialistul.
Aspecte psihologice
Cand ti s-a pus diagnosticul, in mod sigur nu erai pregatita pentru asa ceva. "Chiar daca dinainte ai banuit cate ceva, chiar daca lucrurile s-au intamplat dintr-o data, diagnosticul pus de o persoana a carei parere este de nediscutat (medicul), poate fi cuvantul care ucide", ne spune Lena Rusti, psihoterapeut. "Daca iei diagnosticul ca pe un sfarsit al vietii, te vei purta ca atare si nu iti vei da voie nici sa te bucuri de viata, nici sa lupti pentru a o prelungi", continua aceasta.
Daca vei renunta la ideea ca vei supravietui, atunci diagnosticul e doar un inceput al sfarsitului. Degradarea fizica va fi extrem de rapida si niciun fel de tratament nu va ajuta cu adevarat. Aduna-te putin dupa ce ai aflat ce se intampla cu tine, informeaza-te asupra stadiului bolii in care te afli, discuta cu medicul tau si intreaba-l tot ce vrei sa stii. Impreuna cu specialistii care supravegheaza evolutia bolii tale, ti se va stabili tipul de tratament pe care trebuie sa-l urmezi.
Lena Rusti este de parere ca dincolo de faza bolii, de tratamentul pe care il urmeaza, conteaza mult mai mult decat am vrea sa credem modul in care persoana se raporteaza la boala. Etapele intelegerii bolii si a gasirii unor raspunsuri pot crea miracole si pot reda bucuria de a trai. In mod firesc, fiecare bolnava de cancer mamar ar trebui sa urmeze un tratament psihoterapeutic, pentru a constientiza resursele pe care le are pentru a-si da o sansa si a se bucura de ea.
Articole utile:
Chimioterapia: sfaturi esentiale
Cum se realizeaza radioterapia?
Hormonoterapia si cancerul de san
Alimentatia si cancerul de san
Cancerul de san: perfect curabil daca e tratat la timp!
Comentarii (15)
Lasa oamenii sa mearga la specialisti. Complementarele s complementare in limba noastra. Theta healing si alte tehnici omoara aomenii si nu i lasa sa se trateze, ca omenirea a evoluat si medical, in rest Dumnezeu le face si ingaduie pe toate.
confirm lipsa de comunicare doctor pacient, nu ești ascultat, nu știu dacă din indolență sau vor să evite să fie obligați să-ți dea vești proaste. evident e un job stresant, dar pacienții au nevoie de căldură și informații. Nu vă spun cum mi s-a trântit diagnosticul cancer și am fost trimisă la mastectomie. După 2 operații la un chirurg foarte bun urma chemio ( am schimbat locația și medicul căci înjura și striga și făcea mișto de pacienți dacă vă vine să credeți dar cei din orașul meu știu sigur) parcă era mai bine și totuși în loc să mă simt mai încrezătoare că am terminat chemioterapia foarte neplăcută și urma radioterapia, acum stau cu groază să văd ce rezultate avem....și oriunde citesc metastatic e incurabil. nu știu cum trăiesc așa dar e tare greu
mama mea afost descoperita cu cancer mamar malign in s 3 ,a fost operata in cluj ,a facut chimioterapie apoi a uramt radioterapie cu toate acestea iau iesit analizelele bine si a reactionat bine . as vrea sa stiu daca in situatia de fata sunt pericole , mentionez ca medicii nu iau prescris niciun tratament doar sa mearga periodic la control as vrea sa stiu mai multe detalii despre aceasta boala .va multumesc!!!
matusa mea are cancer stadiul 3 a fost operata la sanul drept si are de facut 8 citostatice.E pozitiva si incearca sa nu se gandeasca la aceasta boala dar vreau sa stiu cat mai poate trai (cancerul este de tip feminin)
in 20 ian.2009 am fost operata de carcinom la sanul stang,am facut citostatice si radioterapie .le-am suportat f.bine ,n-am luat niciun calmant,in prezent ma simt f. bine ,acum iau de 3 ani tamoxifen,problema e ca nu se mai gaseste,daca intrerup ce se intampla, oncologul a zis ca trebuie sa-l iau 5 ani??????
as dori sa il intreb oe domnul doctor daca dupa operatia de carcinom mamar G1,cu ovarectomie,trebuie sa iau Tamoxifen.Mentionez ca am avut la examenul histopatologic ER-80%pozitiv,PGR-80%pozitiv,Ki67-5-10%pozitiv,un medic mi-a recomandat sa iau tamoxifen,alt medic a spus nu categoric deoarece am facut castrarea chirurgicala si un tratament hormonal imi grabeste aparitia metastazelor.Va rog mult sa-mi spuneti ce sa fac sa iau sau nu? Va multumesc
Dl. Doctor Bacanu ar trebui sa mai lase emisiunile TV, conferintele si simpozioanele, sau vorbitul interminabil la telefonul mobil in timpul consultatiilor, si sa se intoarca la radacini, la ce l-a facut mare si cunoscut, adica la INGRIJIREA PACIENTILOR. Este curata nesimtire sa vii dupa 4 (patru) ore intarziere la cabinetul de la Sf. Maria, cand afara te asteapta zeci de oameni batrani bolnavi de cancer, sleiti de atata stat in picioare pe holul spitalului, si odata ajuns, nu numai ca nu te scuzi, dar ii mai lasi inca 1 ora sa stea ca vitele la usa, usa pazita de o asistenta acra "nu intrati, nu intelegeti, stati afara pana va chemam"! Si cand dupa mult timp ajungi in cabinet cu dansul, se uita fugar pe analize, rapoarte, fise, etc, asta in timp ce vorbeste la telefon .... sincer, te simti umilit..si nefericit ca trebuie sa traiesti o astfel de viata, condusa de astfel de oameni.. Asta in cazul cel mai fericit, pentru ca exista si varianta cealalta, prin care am trecut de doua ori chiar (o cura de citostatice este un lung sir de intalniri cu dl. Doctor..si sute de ore de asteptare), si anume ca dupa 5-6-7 ore de asteptare sa iasa aceeasi asistenta acra si sa iti spuna pe un ton taios "dl. Doctor este ocupat acum, trebuie sa ajunga la o sedinta, veniti toti maine DUPA ORA 8 SEARA, la cabinetul din Povernei"... Replica unei batranice consternate "dar acolo e omor duduie"... "omor neomor, daca vreti sa-l vedeti pe dl. Doctor suportati".... NO COMMENT.... (mi se sterge mesajul daca folosesc cuvantul "animal"?)
Am dat de un medic f bun la un spital din B., a avut o mana f buna pt ca eu nu am stiut ce e durerea dupa operatie, fara sa iau analgezice, le-am refuzat. Mi-am miscat bratul binisor dupa operatie. Elena, te sfatuiesc sa cauti clinica din turcia, foarte buna.
Eu, personal, va pot spune din propria experienta ca am facut chimioterapie 4 serii inainte de operatie si 2 serii dupa operatie. Nu stiu cat si-au facut efectul citostaticele, ca dupa 4 serii m-am trezit cu 4 ganglioni cu voluminoase metastaze. Acum ma simt foarte bine, la aprox. 4 luni de la operatie. Urmeaza sa fac radioterapie.
cumnata mea a fost depistata cu cancer mamar stadiul 3 are 32 ani a facut chimioterapie la cluj vreo 10 sedinte nu a dat nici un rezultat mai rau i s a raspandit boala .Au incetat chimioterapia si nu stiu ce ar mai putea sa i faca .S a confruntat cineva cu asa ceva?.Va rog mult sa mi raspundeti santem disperati are un copil de 9 luni .Multumesc
cumnata mea a fost depistata cu cancer mamar stadiul 3 are 32 ani a facut chimioterapie la cluj vreo 10 sedinte nu a dat nici un rezultat mai rau i s a raspandit boala .Au incetat chimioterapia si nu stiu ce ar mai putea sa i faca .S a confruntat cineva cu asa ceva?.Va rog mult sa mi raspundeti santem disperati are un copil de 9 luni .Multumesc
Am fost diagnosticata cu carcinom inductal invaziv (cancer malign) stadiul III A, am facut 4 sedinte de kimioterapie (citostatice), iar in 9 iulie 2009 am fost operata la Cluj de un medic foarte bun si nu mi s-a facut masectomie. Am si in orasul de provin un oncolog foarte bun, care stie sa comunice cu pacientul, nu sa-l sperie. In legatura cu primul mesaj, nu stiu la ce medic a fost de n-a gasit intelegere la Cluj, iar in legatura cu gimnastica este recomandata si pe biletul de iesire din spital. In prezent sunt bine, mai trebuie sa urmez inca 4 ture de kimioterapie, iar apoi radioterapie. O sa va tin la curent in legatura cu efectele tratamentului.
Intr adevar.Sunt si eu operata de cancer la san st.III, cu ganglioni la axila 4 cu metastaze, desi in 4 zile dupa palpare am si fost plecata la Cluj, ;a Institut, cu mamografie cu tot ce presupune acest lucru.Mai putin sufleteste.Dar m am lovit de o raceala din partea medicului curant. Am facut biopsite(doamna doctor m a avertizat ca fiind mic nodulul mobil nu crede ca ar isi concludenta aceasta. Asa a si fost. Am repetat biopsie incizionala. A fost greu, fara sa mi explice cineva ceva, ce se intimpla, chiar am iesit din spital sub influenta aneztezicului, eram mai mult moarta decat vie, visam.M am prezentat dupa rezultat, mi s a dat stadiul de chimioterapie.Dar si aceasta am facut o daca va vine sa crede ti sau nu, fara macar sa mi se faca vreo analiza de hemoglo bina, presupun ca sa ar fi trebuit nu ?. Dupa terminarea acestui stadiu, am fost operata, am nimerit la o doamna doctor foarte ocupata, fara sa existe o relatie intre pacient si medic. Cred si sunt convinsa ca in asemenea cazuri cand omul simplu care aude ca ai cancer, gata mori, nu si da seama ca se mai poate repara pe undeva ceva. Nu nici pina la aceasta data nici medicul curant din institut, si nici cel care este in policlinica si care ar trebuie la fiecare prezentare, 3 in 3 luni, 6 in 6 luni, macar sa puna mana pe tine si sa te convinga ESTI BINE, FELICITARI, SAU LUPTA MAI DEPARTE, PERFECT.AI INCREDERE IN VIATA! Nici un medic din cei pe care i am avut acest lucru nu l au facut, mai mult dupa operatie trebuia facuta o gimnaztica medicala, au venit la alti medici, profesori de sport, medici care s au ocupat de pacienti. Nu . M am trezit cand m am dus la radioterapie ca ma durut foarte tare mana cand am facut tatuajul, si cand doamna asistenta m a dojenit ca sunt de vina ca nu am facut sport, si am avut durerei pe care nu am sa le uit niciodata . ESTE GREU SA STITI. DOMNII DOCTORI AR TREBUIE SA FIE MAI RABDATORI, PUTINI PRIETENI CU PACIENTII LOR, CARE SE DUC ACOLO, CRED CA NU DE PLACERE. ESTE GREU DOMNILOR SI DOAMNELOR .
"Dr. Florin Bacanu subliniaza faptul ca "tratamentul corespunzator fiecarei paciente se stabileste in echipa (oncolog medical, oncolog chirurg, oncolog radioterapeut, anatomopatolog si specialist imagistica). Decizia este luata de toti medicii specialisti si apoi este prezentata pacientei". Asadar, medicii te vor informa despre ce presupune terapia pe care o vei urma si impreuna cu ei vei decide ce este mai bine pentru tine. "Ideal ar fi ca pacientele cu neoplasm al glandei mamare sa fie diagnosticate in proportie de 100% in stadii curabile (I si II), un rol important avandu-l cresterea nivelului de cultura medicala al populatiei feminine " ...stau si ma minunez de ceea ce spune Dl doctor...mama mea a fost operata de cancer la colon de renumitul Irinel Popescu, toata recunostinta pt operatia impecabila...cand l-am intrebat dupa operatie cum a fost...mi-a raspuns(nu o sa uit niciodata felul arogant si iritarea lui ca mi-am permis sa intreb)..mi-a raspuns ca din pct de vedere chirugical si-a facut treaba, ce este post operator nu-l intereseaza.../nu am avut pe cine sa intreb..nimeni nu a vb cu mama sau cu mine sa ne lumineze..e bine, e rau..mai traieste, moare..ce are de facut...oribil...pe care medic il intrebam imi spunea ca nu e specialitatea lui...iar oncologul m-a informat ca trebuie sa faca citostatice...si atat, a zis ca e multa lume si nu are timp sa imi explice ce si cum.../ceea ce va scriu acum nu este doar cazul mamei...zeci de oameni pe care i-am intalnit in lungile ore lunare de stat la coada pt reteta au patit la fel...s-au lovit de lipsa de informatie, de lipsa de omenie din partea medicilor si a personalului auxiliar../cand citesc astfel de articole, despre cum e informat bolnavul...sau vad la televizor tot felul de persoane...bunatatea intruchipata..care da sfaturi si acuza bolnavii de ignoranta...imi vine sa urlu ca lupii...Doamna psiholog, domnule doctor...in ce lume traiti?...ca realitatea e alta! p.s...mama are in momentul asta si cancer de san...insa din fericire pot sa o consiliez eu...a trebuit sa invat...mi-am distrus sanatatea si aproape mi-am pierdut serviciul...pt ca niste oameni care ar fi trebuit sa o ajute...care sunt platite de stat si de pacient (in particular)..nu o fac...caci nu le pasa...SA AVETI O VIATA LUMINOASA si plina de sanatate...va doresc din suflet, sincer...numai bine!
Mai lasati chestiile astea clasice care oricum nu dau rezultate decat in faza incipienta si deschideti-va cunoasterea spre terapii complementare de preventie si de vindecare pe alte cai decat chimioterapia....Biopsiile,este lucru stiut ca ,odata facute galopeaza evolutia ...sunt milioane de cazuri in acest sens si nu inteleg de ce se practica in continuare acest lucru....Mai bine va axati pe preventie decat pe vindecare ....Avertizati asupra alimentatiei care la ora actuala este otravitoare,asupra stresului,mergeti pe metode de re-echilibrare energetica a organismului uman pentru ca EL INSUSI are posibilitatea de autoreglare si trebuie numai indrumat, dar parca e un dialog al surzilor....
Posteaza comentariu