In cazul femeilor care practica sport, riscul de imbolnavire scade cu 20%, iar efectul este mai evident dupa menopauza, cand fiecare ora de exercitii facute saptamanal diminueaza pericolul cu 6%. In ceea ce priveste femeile care sufera de cancer de san, 3-5 ore de exercitii aerobice pe saptamana scad semnificativ riscul de a deceda din cauza acestei boli.
Sportul si terapiile alternative: metode la indemana pentru prevenirea cancerului
Tot in cadrul Congresului au fost prezentate rezultatele unui studiu efectuat de Universitatea din Chicago, studiu care a analizat efectele pe care le au asupra sanatatii femeilor schimbarea stilului de viata si apelarea la terapiile alternative.
Persoanele monitorizate aveau in jur de 45 de ani si aveau un risc crescut de a dezvolta tumori la nivelul sanilor. Dupa ce au aflat ca prezinta aceste riscuri, 48% dintre femei au decis sa-si schimbe stilul de viata sau au apelat la terapii alternative: sport, masaj, yoga, chiropractica. Aceste masuri s-au dovedit a fi foarte utile in prevenirea cancerului.
Studiul arata ca, paradoxal, spre deosebire de femeile care au aflat ca au un risc crescut de imbolnavire, cele care au fost deja diagnosticate, nu mai sunt dispuse sa isi schimbe in vreun fel modul de viata. Acestea sunt resemnate cu boala si au aceleasi obiceiuri de dinaintea diagnosticului.
Un alt studiu efectuat in trecut la Universitatea din California de Sud si care a curpins 7.630 de femei cu varsta cuprinsa intre 20 si 69 de ani a demonstrat ca femeile care isi dedica sase sau mai multe ore pentru activitate fizica intensa in fiecare saptamana si-au redus riscul de a suferi de cancer la san, in proportie de 23%. Explicatia data atunci de cercetatori a fost ca activitatea fizica poate scadea nivelul estrogenului si progesteronului si ca tocmai nivelul prea mare al acestor hormoni stimuleaza celulele maligne ale sanului sa se inmulteasca, marind riscul de cancer.
Specialistii recomanda activitatile fizice dinamice, in aer liber si cu sanii neincorsetati in sutien, ci lasati sa se miste cat mai natural. Unii autori recomanda ca sutienul sa fie cat mai lejer cu putinta, preferabil doar din bumbac si purtat cat mai putin, adica doar atunci cand este strict necesar din punct de vedere estetic. Mult mai inofensive par a fi asa-numitele bustiere din bumbac.
Alimentatia: un alt factor important in prevenirea cancerului
Schimbarea stilului de viata presupune si modificari in ceea ce priveste alimentatia. Astfel, meniul zilnic al unei femei trebuie sa contina:
- cat mai multe legume. Cercetari recente evidentiaza beneficiile pe care le au legumele din familia cruciferelor in prevenirea si stoparea cancerului de san. Una dintre aceste legume este broccoli. Ai grija insa la felul in care gatesti legumele. Nu le fierbe prea mult, eventual gateste-le la abur pentru a te bucura de proprietatile lor;
- cat mai multe fructe. De asemenea, trebuie consumate in starea lor naturala si sa fie ecologice. Dintre acestea se pare ca merele sunt foarte indicate deoarece in coaja lor se gaseste un flavonoid denumit quercetin - foarte eficient impotriva cancerului la san. Rodiile contin si ele polifenoli - substante care previn aparitia tumorilor mamare;
- soia, dar doar la recomandarea medicului si daca este obtinuta in sistem ecologic, fara a fi modificata genetic. Contine izoflavonoide, iar uneori sunt indicate suplimentele pe baza de soia datorita activitatii lor estrogenice.
In general, alimentatia naturala si sanatoasa alaturi de sport sunt doi factori importanti care ajuta in prevenirea oricarei boli. Asadar, evita pe cat posibil:
- alimentele procesate;
- consumul de carne in exces;
- grasimile;
- prajelile;
- produsele de patiserie si cofetarie;
- produsele care contin coloranti si aditivi;
- produsele cu cofeina;
- consumul de alcool si tutun;
- prepararea si incalzirea alimentelor la cuptorul cu microunde.
Anual, mergi la doctor pentru un consult al sanilor!
Cancerul de san este cea mai frecventa forma de cancer intalnita la femei. Este perfect curabil daca este descoperit in stadii incipiente. Autopalparea lunara corecta este deosebit de importanta in acest sens. In cazul oricarei suspiciuni pe care o ai, trebuie sa te prezinti neaparat la doctor. Pe langa aceasta, medicii recomanda un consult anual al sanilor. In prezent exista mai multe metode care pot depista tumorile mamare: ecografia mamara, mamografia, sonoelastografia, termografia.
Posteaza comentariu