Sexul timpuriu dubleaza riscul de cancer de col

Sexul la o varsta frageda creste riscul de a suferi de cancer cervical sau de col, avertizeaza oamenii de stiinta. Cancerul de col uterin este al doilea tip de cancer ca frecventa in lume la femeile pana in 45 de ani.

Sexul la o varsta frageda creste riscul de a suferi de cancer cervical sau de col, scrie BBC News. Cancerul de col uterin este al doilea tip de cancer ca frecventa in lume la femeile pana in 45 de ani.

 

Un studiu efectuat pentru a afla motivele pentru care femeile sarace au un risc mai mare de cancer cervical, a descoperit ca acestea au tendinta de a-si incepe viata sexuala cu aproximativ 4 ani mai devreme decat femeile cu o situatie materiala buna. Inainte de aceasta cercetare, specialistii considerau ca diferenta de risc este data de numarul scazut de examinari periodice in cazul femeilor sarace. Insa studiul arata ca nu acesta este principalul factor, mai ales ca rata de infectie cu papiloma virus uman (HPV) a fost aproape aceeasi in ambele grupuri. Studiul condus de Agentia Internationala pentru Cercetare in Domeniul Cancerului si efectuat pe un numar de 200.000 de femei a aratat ca numarul ridicat de cazuri de cancer nu are legatura cu nivelurile de HPV.

De asemenea, studiul a mai aratat ca un alt factor important pare a fi si varsta la care femeile nasc primul copil. Numarul partenerilor sexuali si fumatul nu au parut a avea un impact asupra gradului de risc.

"Desi femeile pot fi infectate cu HPV la orice varsta, infectarea la o varsta foarte frageda poate fi mai periculoasa pentru ca virusul are mai mult timp pentru a actiona si pentru a duce la cancer. Rezultatele studiului sunt cu atat mai importante cu cat sustin nevoia de vaccinare care urmeaza sa fie efectuata in scoli, inainte de inceperea vietii sexuale a fetelor, mai ales in cadrul mediilor mai sarace,
" a declarat dr. Lesley Walker, director al departamentului de informare asupra cancerului din cadrul organizatiei Cancer Research UK.

Preventia este cel mai bun tratament


Conform statisticilor, Romania se situeaza pe primul loc intre tarile europene ca si rata a mortalitatii cauzate de acest tip de cancer. Pana in 2050 se estimeaza ca 1 milion de femei din intreaga lume vor dezvolta cancer de col uterin.

Cancerul cervical este produs de infectia cu un papiloma virus. Exista multe tipuri de HPV. Cele mai multe dintre ele sunt inofensive, insa altele pot cauza consecinte grave, cum sunt cele care pot provoca cancerul de col uterin.

40% dintre femeile care sunt diagnosticate cu cancer de col uterin au varsta cuprinsa intre 35 si 54 de ani si cel mai probabil au contactat virusul intre 16 si 25 de ani.

Detectarea cancerului de col uterin se poate efectua printr-o procedura simpla, parte din controlul ginecologic, numita testul Papanicolau. Acesta identifica celulele anormale de la nivelul epiteliului colului uterin.

Potrivit Societatii Americane de Cancer, 60-80% dintre femeile diagnosticate cu cancer de col uterin invaziv nu au efectuat in ultimii 5 ani un test Papanicolau, iar un numar mare dintre acestea nu au facut niciodata acest test.

Pentru prevenire, cea mai sigura metoda este folosirea prezervativului la fiecare contact sexual. Acesta este singura metoda care te fereste de bolile  cu transmitere sexuala. O alta metoda de prevenire este vaccinarea impotriva HPV.