Cancerul ovarian poate să treacă nedepistat în faza de început, deoarece este boala cunoscută și sub numele de ”ucigașul silențios”. În primă fază, simptomele cancerului ovarian sunt subtile și pot să fie cu ușurință confundate cu alte probleme mai puțin serioase. Spre deosebire de cancerul mamar sau cel de piele, cancerul ovarian nu prezintă simptome clare pe care le poți depista ușor, însă există anumite semne pe care trebuie să le recunoști și să mergi la un consult de specialitate din timp.
”Sunt o mulțime de simptome pe care pacientele pot să le resimtă, însă nu sunt foarte clare și poți să le treci ușor cu vederea. Însă, din păcate, acesta este cel mai rău lucru pe care îl poți face, deoarece a ignora primele semne ale cancerului ovarian permite bolii să avanseze, fiind mai apoi foarte dificil de tratat”, susține dr. Womenshealthmag.
Shannon Westin, specialist în oncologie ginecologică și reproductivă în cadrul centrului Anderson Cancer Center din Statele Unite ale Americii, citată de site-ul De aceea este foarte important să recunoști din timp principalele semne ale cancerului ovarian și să apelezi la ajutorul unui specialist.
Simptomele pe care specialiștii susțin că nu trebuie să le ignori sunt: durerea abdominală, greața, senzația prea plin după ce ai mâncat puțin și imposibilitatea de a consuma o porție normală de mâncare, senzația de balonare persistentă, necesitatea de a urina frecvent, constipația, schimbări ale ciclului menstrual, durere în timpul actului sexual și arsurile la stomac resimțite frecvent.
Chiar dacă unele dintre aceste simptome pot să fie cauzate de alte probleme medicale, este foarte important să fii atentă la persistența lor și la frecvența cu care își fac apariția, avertizează specialistul citat.
De exemplu, dacă te-ai confruntat o singură dată cu durere pelvină și nu mai apare, este posibil să fie vorba despre un chist ovarian care s-a spart. Însă, atunci când durerea pelvină își face apariția de mai mult de 12 ori pe lună cu simptome pe care nu le-ai avut în urmă cu câteva luni, este foarte important să mergi la un consult medical.De asemenea, dacă ai câteva dintre aceste simptome și ele persistă timp de 1-2 săptămâni este recomandat să discuți despre ele cu un medic ginecolog. Cancerul ovarian apare adesea la femeile cu vârstă peste 50 e ani și aceste simptome pot să fie cauzate și de alte probleme mai puțin grave, însă este mai bine să faci un consult medical cu regularitate.
Statisticile arată că doar 45% dintre femeile cu cancer ovarian trăiesc mai mult de cinci ani de la diagnosticare, în timp ce 89%, un procent aproape dublu, de paciente cu cancer mamar trăiesc la aceeași perioadă după diagnosticare.
Anual, 250.000 de femei din întreaga lume sunt diagnosticate cu cancer ovarian și, în plus, 140.000 de femei din întreaga lume mor anual din cauza acestei boli. Este foarte important să reţii că un control ginecologic efectuat anual este cel care îţi poate salva viaţa. Diagnosticarea cancerului ovarian în primele stadii este esenţială şi creşte rata de supravieţuire. Pe lângă examenul de secreţie vaginală, testul Babeş-Papanicolau care detectează doar modificări pre-canceroase la nivelul colului uterin, fără legatură cu un potenţial cancer ovarian trebuie să faci şi ecografie abdominală sau transvaginală.
Posteaza comentariu