S-a descoperit vaccinul impotriva cancerului la san

Ar putea stopa 70% din cazurile de cancer mamar si ar salva sute de mii de vieti. Potrivit publicatiei medicale Nature Medicine, vaccinul previne aparitia tumorilor la san si le ataca pe cele deja prezente.

Ar putea stopa 70% din cazurile de cancer mamar si ar salva sute de mii de vieti. Potrivit publicatiei medicale Nature Medicine, vaccinul previne aparitia tumorilor la san si le ataca pe cele deja prezente.

 

"Daca rezultatele vor fi la fel de promitatoare in cazul subiectilor umani, pe cat sunt in urma testelor efectuate pe soareci, aceasta descoperire va fi una monumentala. Am putea elimina cancerul mamar", declara imunologul Vincent Tuohy de la clinica Cleveland din Ohio, cel care a dezvoltat vaccinul. Specialistul spera sa inceapa testarea pe subiecti umani anul viitor, insa avertizeaza ca in cazul in care rezultatele sunt pozitive, vaccinul nu va fi disponibil pe piata decat peste 10 ani.

In urma testelor efectuate pe cobai soareci, vaccinul si-a dovedit eficienta explica dr. Vincent Tuohy in publicatia medicala Nature Medicine, citata de DailyMail.co.uk. Potrivit informatiilor oferite de specialist, vaccinul mobilizeaza sistemul imunitar sa atace o proteina prezenta in majoritatea tumorilor canceroase care se dezvolta la nivelul sanilor, impiedicand astfel formarea si dezvoltarea acestora.

Singura problema intampinata pana acum este faptul ca proteina se gaseste si in tesutul mamar al femeilor care alapteaza, iar cele care opteaza pentru vaccin nu vor putea sa mai alapteze la san.

"Suntem convinsi ca acest vaccin va fi folosit intr-o buna zi pentru prevenirea tumorilor mamare la fel cum s-a intamplat cu vaccinarea impotriva bolilor copilariei. Credem cu tarie ca acest tip de cancer este o boala care poate fi prevenita", a mai adaugat imunologul Vincent Tuohy.

Descoperit la timp, cancerul mamar este curabil


Trebuie sa fii atenta la fiecare schimbare pe care o constati la nivelul sanilor. Ai grija de sanatatea ta si nu uita sa mergi la ginecolog macar o data pe an pentru un control de rutina care sa includa neaparat si examenul clinic corect al sanilor. De asemenea, autoexaminarea sanilor si palparea lor cu regularitate este metoda pe care o avem la indemana fiecare dintre noi. Este firesc sa nu iti dai seama cu exactitate daca este ceva in meregula cu sanii tai, insa la cea mai mica suspiciune pe care o ai nu ezita sa consulti un medic specialist.

Daca mai demult singura metoda de a depista cancerul mamar era palparea facute de medicul ginecolog, acum avem la indemana si alte metode care s-au perfectionat in continuu si care iti pot fi recomandate de specialist.

Ecografia este una dintre metodele fara riscuri, insa "nu este o metoda 100% sigura pentru depistarea tumorilor. De exemplu, nodulii foarte mici nu sunt descoperiti cu ajutorul ei. Mult mai sigura si mai eficienta este mamografia", dupa cum precizeaza dr. ginecolog rezident Mihaela Lumei. Insa, trebuie sa tii minte ca mamografia nu se recomanda decat dupa varsta de 40 de ani.

O alta metoda prin care se poate depista cancerul la san este rezonanta magnetica. RMN-ul realizeaza o serie de imagini detaliate ale organelor interne, prin utilizarea unui magnet, a undelor radio si a unui computer, insa intra in categoria metodelor costisitoare. "Este o metoda sensibila pentru depistarea tumorilor, dar se foloseste in special pentru depistarea metastazelor. Pentru nodulii la san cea mai utilizata si mai simpla ramane mamografia", declara specialistul.

Aceste metode pot sa depisteze existenta unei tumori maligne, insa diagnosticul corect se pune doar in urma biopsiei.


Ce simtpome trebuie sa te ingrijoreze?


Simptomatologia cancerului mamar poate imbraca urmatoarele aspecte:

  • masa palpabila indolora;
  • durere;
  • deformari;
  • scurgeri mamelonare (mai ales cele unilaterale);
  • roseata (eritem) sau ulceratie tegumentara;
  • prurit (mancarime), etc. 


Alimentatia si sportul sunt esentiale


In general pentru a preveni orice boala este esential sa facem cat mai multa miscare si sa urmam o dieta echilibrata. Potrivit unor studii aparute in revistele de specialitate, sportul scade riscul de cancer mamar cu pana la 20%, iar efectul este mult mai accentuat dupa menopauza. In cazul femeilor care sufera de cancer mamar, 3-5 ore de exercitii aerobice pe saptamana scade semnificativ riscul de deces din cauza acestei boli.

Alimentatia trebuie sa contina multe fructe si legume, consumate des si in stare cruda pentru a pastra nutrientii intacti. In schimb trebuie sa eviti unele alimente, cum ar fi:
  • alimentele procesate;
  • consumul de carne in exces;
  • grasimile;
  • prajelile;
  • produsele de patiserie si cofetarie;
  • produsele care contin coloranti si aditivi;
  • produsele cu cofeina;
  • consumul de alcool si tutun;
  • prepararea si incalzirea alimentelor la cuptorul cu microunde.