Efecte secundare
Efectele secundare apar deoarece prin radioterapie pot fi afectate si celulele sanatoase, astfel acestea au nevoie de timp pentru a se regenera. Unele persoane pot prezenta efecte secundare cand urmeaza tratamentul, dar totul depinde de cat de repede celulele sanatoase se regenereaza.
Regenerarea celulelor depinde si de partea corpului care este afectata si de doza de radiatii primite. Unele simptome incep sa apara inca din timpul tratamentului, dar pot aparea si la cateva saptamani sau luni de la tratament.
1. Oboseala
Te vei simti obosit/a in timpul si dupa tratament, dar aceasta stare dispare la scurt timp dupa terminarea procedeului. Uneori, radioterapia poate cauza anemie, fapt cate care conduce la declansarea starii de oboseala. Acest fapt se intampla cand prea multe celule din sange sunt distruse si, astfel prin organism trece o cantitate mai mica de oxigen. In timpul tratamentului sunt facute periodic teste de sange, iar daca este depistata o anemie severa este recomandata transfuzia de sange, pentru ca celulele sanatoase din sangele transfuzat sa le inlocuiasca pe cele afectate.
2. Leziuni ale pielii
In cazul unei radioterapii extrene, pielea se poate irita si pot aparea unele rani in zonele unde a avut loc tratamentului. Personalul care iti face radioterapia te va invata cum trebuie sa ai grija de piele in timpul tratamentului. Daca pielea prezinta rani, incearca sa nu o mai iriti. Evita sa te barbieresti sau sa folosesti un sapun parfumat pe zona afectata. De asemenea, ar trebuie sa iti feresti pielea de vant si sa folosesti o crema cu factor de protectie ridcat pentru a proteja pielea in timpul expunerii la soare.
3. Anchilozarea articulatiilor si muschilor
Radioterapia poate conduce la anchilozarea muscilor si articulatiilor din zona in care se face tratamentului. De asemenea, zona respectiva se poate umfla si poate deveni extrem de inconfortabila. Exercitiile periodice pentru articulatii si muschi pot preveni anchilozarea.
4. Greturi
Unele persoane se pot simti foarte rau la inceputul tratamentului, in timp ce altele se simt rau in timpul tratamentului, dar dupa ce acesta a fost terminat. Daca greturile devin o problema in timpul tratamentului, doctorul trebuie sa iti recomande niste medicamente care sa controleze aceasta stare.
5. Pierdereaa parului
Radioterapia poate conduce la pierderea parului, mai ales pe suprafata organismului unde a fost realizat tratamentul. De regula, pierderea parului este temporara si acesta va incepe din nou sa creasca la cateva luni de la terminarea tratamentului.
6. Pierderea apetitului
Combinatia dintre starea de rau si oboseala din timpul radioterapiei poate duce la pierderea apetitului. Se poate sa ai probleme si cu inghititul daca tratamentul urmat este realizat la nivelul capului, gatului sau pieptului. Pentru rezolvarea acestei probleme, ori incerci sa mananci cate putin de mai multe ori pe zi, ori vorbesti cu radioterapeutul pentru a te indruma catre un nutritionist.
7. Afecteaza sexualitatea si fertilitatea femeilor
Radioterapia poate duce la pierderea apetitului sexual, mai ales daca resimti si alte efecte secundare cum ar fi: oboseala, greturi, anxietatea. Tratamentul realizat in zonele vaginale poate conduce la ingustarea vaginului. In acest caz, radioterapeutul te va invata cum sa previi acest fapt prin folosirea unui dilatator vaginal, care trebuie introdus frecvent in vagin. O viata sexuala activa in timpul tratamentului, de asemenea, poate ajuta la prevenirea ingustarii vaginului. De asemenea, poti avea vaginul in permanata uscat sau vei simti dureri in timpul actului sexual, in acest caz poti folosi lubrifiante, dar il poti intreba si pe medic despre existenta unui tratament medicamentos.
Radiatiile directionata in jurul zonei pelvice, in mod normal, afecteaza ovarele femeii. Acest fapt poate declansa menopauza timpurie sau sindromul premenstrual, si cauzeaza infertilitatea. Acest fapt este suparator mai ales in cazul tinerelor femei care isi doresc sa-si intemeieze o familie. Daca observi orice schimbare cel mai bine este sa mergi la raditerapeut pentru indicarea solutiilor salvatoare.
8. Afecteaza sexulalitatea si fertilitatea barbatilor
In cazul barbatilor, se poate intampla sa isi piarda intereseul pentru sex si temporar sa devina impotenti. Acest fapt se intampla mai ales din cauza oboselii, grijilor si anxtietatii legate de tratament si afectiune. Radioterapia in zona pelvina poate cauza impotenta temporara prin afectarea nervilor din jurul penisului.
Radioterapia
De TopSanatate
Comentarii (12)
Dupa mastectomie se face si radioterapie, insa numai dupa ce primesti rezultatul de anatomie dupa operatie, mie mi s-a recomandat dupa ce m-am operat la spitalul oncofort...am facut si implant tot acolo. Ca si noutate radioterapia este gratuita din 2015.
Bolnavii cu indicatie de radioterapie pot lua in considerare Campania "Daruim speranta bolnavilor de cancer" initiata de fundatia "Daruieste Viata" care ofera 5 programe gratuite de tratament,lunar, radioterapie IMRT-VMAT tinta ce protejeaza tesuturile sanatoase ,micsorand riscul complicatiilor si care durezza doar 5 minute. Pentru mai multe detalii puteti accesa urmatorul link: http://www.daruiesteviata.ro/daruim-speranta-bolnavilor-de-cancer/
Pt Radioterapie recomand centrul Amethyst din Bucuresti. Este acolo dl.Prof. Christian Chiricuta, cu 30 de ani experienta de lucru in Germania. Eu am facut acolo tratamentul si sunt f multumita.
Am o intrebare.va rog sa mi raspundeti! RADIOTERAPIA MAI ESTE EFICIENTA LA CATEVA LUNI DE LA MASECTOMIE,SAU MAI CONCIS,LA CAT TIMP DUPA MASECTOMIE SE FACE RADIOTERAPIA? MULTUMESC!
VA ROG DIN SUFLET SA IMI SPUNETI LA 6 LUNI DE CAND AM FOST IRADIATA CU IOD RADIOACTIV AM RAMA INSARCINATA NU VREAU SA FAC AVORT CE RISCURI SUNT PT COPIL
Eu am fost cu sora mea la Parhon pt cancer la tiroida. Diagnosticul a fost pus mai intai dupa punctie, insa am apelat la Zielinski pt confirmare diagnostic. A plecat proba in austria si ne-a venit diagnosticul cu 95% acelasi diagnostic si a recomandat operatia. Eu zic ca este nevoie de a doua opinie deoarece de multe ori tratamentul este ireversibil. Daca nici austriecii numai sunt buni atunci cine?
la oncofort e cea mai mare vrajeala...am dat 1000 ron pe o consultatie la marele dr austriac zeilinski si de acesti bani nu a facut nimic.Nici macar nu m a consultat, nu s a ridicat de pe scaun.M a tinut 10 min in cabinet si mi a vorbit din analizele mele. E cea mai mare hotie. Lumea merge in disperare si da 1000 ron in speranta ca il v a consulta un medic bun si de fapt acel medic nici nu se uita la tine ....
si mai e ceva,daca vrei poti !! iti spun eu ,dupa tehnica medicala si norocu ,restul de tine depinde ,depinde ce si cat iti doresti,bafta multa,toate cele bune
nenea leo ,am 25 ani ,in 2009 luna iunie ,am facut telecobaltoterapie tot la militar ,efectele alea cu dantura si multe altele le`am avut in primul an dupa tratament si acum sunt schimbat la 180 grade ,totul a revenit la normal,pot sa spun ca sunt bine,arat de 3..4 ori mai bine decat imediat dupa,nu tehnica e treaba,ci cum reactioneaza organismul in procesele metabolice,stii vorba aia,rabdare si tutun ,treetc..
De curand s-a deschis Primul Centru De Excelenta in Tratarea Cancerului din Romania OncoFort unde functioneaza un aparat de radioterapie performat. Consultatiile, planul de tratament si radioaterapia urmeaza modelul Austriac...consiliere online se poate face direct pe site.
atentie! metoda aceasta e abandonata in multe clinici din vest datorita riscurilor ef. secundare; eu am facut cobalt la sp. militar central, ca sa aflu apoi ca trebuia accelerator! la 3 ani de atunci, mi se macina dantura si mi se rup bucati de dinti si am dureri de umeri_miini ca un om batrin. nu stiu daca si cum pot remedia raul asta. unii oncologi nu fac altceva decit... evidenta bolii!
Acum 7 ani am avut si eu nevoie de dilatator vaginal, dar nu am gasit nicaieri. Medicul radiolog nu m-a indrumat in nici un fel, vaginul lipindu-se de tot. Toate astea s-au intamplat acum 7 ani, la varsta de 21 de ani. Se mai poate face ceva acum?
Posteaza comentariu