In ultima vreme materialele, foma si culoarea protezelor de san au fost in permanenta perfectionate. Ceea ce conteaza este ca acestea sa dea cat mai mult senzatia de naturalete. Alegerea protezei este adesea extrem de dificila, de aceea pentru a te orienta trebuie sa tii cont de sfatul unui specialist care poate fi, in primul rand medicul tau curant, dar si o persoana acreditata de la o firma producatoare de proteze.
Protezele externe: cand se pot folosi?
Protezele de san postoperatorii dau forma postchirurgicala a sanului, sunt usoare si foarte confortabile, fiind destinate a fi purtate pe o perioada de 6 - 8 saptamani dupa interventia chirurgicala, pana cand femeia poate utiliza o proteza din silicon, dar pot fi purtate si in timpul orelor de repaus, de somn sau pentru desfasurarea activitatilor de petrecere a timpului liber sau sportive (de exemplu inotul).
De regula, sunt recomandate la putin timp dupa interventie. "Prima proteza se poate folosi dupa vindecarea completa a plagilor post-operatorii, care de obicei, dureaza aproximativ 14 zile", explica dr. Ardeshir Vahidi, medic specialist de chirurgie plastica, microchirurgie reconstructiva si chirurgie estetica. Este vorba de o proteza provizorie, foarte usoara si care nu irita cicatricea. La sase-opt saptamani dupa operatie se poate opta pentru o proteza externa din silicon care poate fi folosita pana cand este posibila si se doreste operatia de reconstructie a sanului.
Protezele confectionate din materiale de calitate, pe baza unor tehnologii avansate, reproduc cu fidelitate profilul natural la sanului. "Totusi, avand in vedere ca astfel de operatii pot fi efectuate pe un teren de dupa sau inainte de radioterapie, calitatea tegumentara in mod sigur este afectata, mai mult sau mai putin evident. De aceea, folosirea prelungita a protezelor necesita o ingrijire mai atenta. Poate fi necesar chiar si un consult periodic la medicul dermatolog", recomanda specialistul.
Protezele externe sunt disponibile pe marimi, intr-o mare varietate de modele, pentru a corespunde cat mai bine nevoilor si stilului de viata. "Sunt foarte utile pentru iesirile in public, avand scop estetic-functional. De regula, sunt prevazute si cu un corset sau sutien de sustinere, confectionate din bumbac si care au un buzunar special unde se introduce proteza de silicon ca sa nu intre in contact direct cu pielea", precizeaza dr. Ardeshir Vahidi.
Alegerea protezei
Proteza trebuie sa fie, pe cat posibil, asemenatoare sanului. In felul acesta cea care o poarta se va simti mai confortabil si ii va da un oarecare sentiment de siguranta. In momentul in care se va opta pentru o astfel de proteza, trebuie sa se tina seama de mai multe aspecte - medicale, tehnice si estetice, ca de exemplu:
- tipul cicatricii;
- dimensiunea, forma, aspectul si greutatea protezei;
- gradul de tolerabilitatea a acesteia;
- alte probleme de sanatate (osteoporoza, limfodem etc.)
Tipuri de proteze externe
"De obicei, protezele sunt confectionate din gel siliconic, pentru uz medical, invelit intr-un sac extern protector din poliuretan, foarte moale si catifelat. Are consistenta asemanatoare tesuturilor naturale. Unele dintre ele, au in interior profil nervurat care favorizeaza circulatia aerului, asigurand un confort optim si fiind indicat pentru toate tipurile de mastectomii", precizeaza specialistul.
Siliconul este foare bine tolerat de piele si nu constituie niciun pericol pentru sanatatea femeii care poarta o astfel de proteza. Unele modele permit rotirea protezei catre zona superioara a pieptului sau cea subaxilara, in functie de necesitate, pentru o fixare optima. "Protezele externe au diferite forme: pot fi simetrice ovale, sau asimetrice, de stanga si dreapta, triunghiulare, trapezoidale, dupa marimile standard 75-85/A, 75-85/B sau 80-85/C", mai spune dr. Ardeshir Vahidi.
Protezele de san partiale sunt recomandate in cazurile de lumpectomii, sectorectomie sau quadrantectomii precum si in interventiile chirurgicale de reconstructie, fiind ideale pentru completarea si mascarea suprafetelor postchirurgicale neregulate. Pentru persoanele active care prefera o a doua proteza atunci cand desfasoara anumite activitati (de exemplu, cele sportive, cum ar fi inotul), in afara celei purtate in mod obisnuit, sunt ideale protezele de san ocazionale.
Protezele de san externe sunt varianta cea mai putin costisitoare si ele pot fi purtate pe o perioada nedeterminata. Costul uneia poate ajunge si la 100 de euro si nu este decontatat de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate. Pentru femeile cu posibilitati materiale modeste, o solutie ar fi organizatiile care sprijina persoanele bolnave de cancer genito-mamar si care pot oferi proteze si sutiene speciale celor care nu dispun de banii necesari pentru a si le procura.
"Protezele trebuie sa fie tolerate de psihic!"
"Nu trebuie sa uitam ca proteza este un corp strain care intra in contact continuu sau temporar cu corpul fizic si initial este tolerat doar de acesta si abia dupa aceea este adaptat mental si psihic la nevoia si conditiile date", sustine specialistul. "In mod sigur factorul primordial este cel care tine de psiho-estetica, pe care noi, de obicei, il ignoram. Pot aparea neplaceri pana cand va exista un confort psihic adecvat. Femeile tinere care sufera astfel de operatii radicale sunt mult mai afectate din punct de vedere pshologic, iar dorinta lor ca aspectul sanului sa fie cat mai aproape de cel natural poate duce la tulburari neuro-psihice. De aceea consilierea psihologica este un factor decisiv in evolutia bolii, stiut fiind faptul ca, desi cancerul a fost eradicat, boala poate persista mental", adauga dr. Ardeshir Vahidi, medic specialist de chirurgie plastica, microchirurgie reconstructiva si chirurgie estetica.