Lapatinib este o noua speranta pentru pacientele cu forme agresive de cancer mamar ErbB2 (HER2) - pozitiv avansat local sau metastatic. Nu toate pacientele pot beneficia de acest tratament nou, avertizeaza medicul oncolog Alexandru Eniu de la Institutul Oncologic "Ion Chiricuta" din Cluj-Napoca pentru ca nu au aceeasi boala, evolutia fiind diferita. "Cancerul de san reprezinta cel putin patru boli distincte. Nu putem trata pacientele la fel pentru ca ele nu au aceeasi boala. Evolutia bolii si tratamentul este complet diferit, in functie de prezenta sau absenta unor receptori pe suprafata celulei si care pot sa fie pozivivi sau negativi", explica specialistul oncolog.
Noul tratament cu lapatinib este adresat persoanelor care au cancer mamar ErbB2 (HER2) - pozitiv, procentul ridicandu-se undeva la 20% dintre numarul cazurilor de cancer mamar. Este vorba despre o forma agresiva a cancerului de san, despre care specialistii spun ca prezinta un risc mai ridicat de metastaze cerebrale si deces. Cancerul de san metastatic este o boala incurabila, dar tratabila. Insa, "doar jumatate dintre paciente raspund tratamentului cu trastuzumab, de aceea avem nevoie de noi optiuni terapeutice", adauga dr. Alexandru Eniu. Avantajele pe care le aduce lapatinib constau in capacitatea de a incetini semnificativ progresia cancerului de san avansat sau metastatic la pacientele a caror boala a progresat in urma tratamentului cu alte terapii anti-cancer, incluzand antracicline si taxani si terapie cu trastuzumab in context metastatic. Noul tratament actioneaza la nivel intracelular, fiind prima terapie orala tintita cu actiune dubla care se realizeaza prin patrunderea substantei active cu greutate moleculara mica in celula tumorala, unde inhiba atat ErbB1 (EGFR), cat si ErbB2 (HER2), doua proteine receptor, a caror semnalizare este responsabila de proliferarea tumorala.
Studiu
Aprobarea de comercializare conditionata pentru lapatinib, acordata de catre Comisia Europeana, s-a bazat pe un studiu pivot de faza III (EGF100151), care a inrolat femei cu cancer de san avansat sau metastatic ErbB2-pozitiv care aveau progresie a bolii in urma tratamentului anterior cu antracicline, taxani si trastuzumab si care au primit fie terapie combinata cu lapatinib si capecitabina fie capecitabina in monoterapie. O evaluare independenta a demonstrat ca lapatinib administrat in combinatie cu capecitabina a prelungit semnificativ timpul pana la progresie cu 6,2 luni (27,1 saptamani) in comparatie cu capecitabina in monoterapie 4,3 luni (18,6 saptamani). Timpul median pana la progresie estimat de investigator a fost de 5,5 luni (23,9 saptamani) in randul grupului tratat cu lapatinib si capecitabina versus 4,2 luni (18,3 saptamani) in cazul pacientelor tratate cu capecitabina in monoterapie.
Mai putin toxic decat chimioterapia clasica
Studiile derulate pana in momentul de fata arata ca lapatinib este relativ bine tolerat. Oncologii sunt de parere ca el poate sa fie folosit in combinatie cu chimioterapia, simptomele cancerului mamar fiind controlate pentru ca profilul este cunoscut si tratamentul este mai putin toxic decat chimioterapia clasica. "Lapatinib actioneaza impotriva acelui receptor ErbB2 pozitiv si nu apare caderea parului. Dar are o alta toxicitate si poate sa dea eruptii cutanate - papule la nivelul corpului - sau diaree", spune dr. Alexandru Eniu. Tratamentul consta in sase tablete pe zi care pot sa fie administrate acasa, insa exista si cateva interdictii pe perioada tratamentului: nu trebuie sa se consume grepfrut si pomelo pentru ca activeaza rata de metabolizare a medicamentului.
Pe viitor, un program extensiv de dezvoltare clinica va evalua lapatinib atat in monoterapie, cat si in combinatie cu alte forme de terapie (chimioterapie, terapie hormonala, alti agenti tintiti si inhibitori VEGF) in tratamentul formelor de cancer de san ErbB2-pozitiv, de la stadiul metastatic la cel incipient. Studiile sunt inca in desfasurare si planificate sa acopere o serie de alte patologii tumorale.
Cat costa tratamentul?
8900 ron este pretul unei cutii de medicamente cu substanta activa lapatinib si care ajunge pentru o saptamana de tratament, iar perioada tratamentului se prelungeste in functie de evolutia bolii si de raspunsul organismului la tratamentul respectiv.
400.000 de bolnavi de cancer sunt in evidenta Programului National de Oncologie. Presedintele CNAS, prof. dr. Irinel Popescu spune ca in anul 2007, au fost tratati 85.000 pacienti, cu un cost de aproximativ 4400 RON per pacient, iar in 2008 au fost tratati 90.474 pacienti si s-a inregistrat o crestere a fondurilor per pacient de pana la 6594 RON. "Daca un medicament trece de toate fazele experimentale noi suntem datori sa-l oferim pacientilor care au nevoie de el, dar fondurile fiind limitate pentru un asemenea tratament vom apela la fonduri suplimentare sau la coplata", adauga presedintele CNAS.
Intre terapiile standard si tratamentele noi
La ora actuala se pot folosi diferite tipuri de tratament pentru pacientii cu cancer de san: tratamentul standard (recomandat de forurile de specialitate) si tratamentele noi, care se afla in faza de testare in studii clinice. Inainte de a incepe tratamentul, pacientii au posibilitatea sa opteze intre tratamentul standard si noile tratamente, prin includere in studiile clinice in derulare, daca acestia sunt eligibili.
Tratamentele care sunt in faza de testare (in studii clinice) au ca scop imbunatatirea optiunilor terapeutice curente sau obtinerea de informatii despre eficacitatea si siguranta unor noi compusi. In cazul in care concluziile unui studiu clinic indica faptul ca tratamentul care a fost testat este superior tratamentului standard, noul tratament il poate inlocui. Alegerea celui mai potrivit tip de terapie pentru pacient este o decizie care implica in mod normal atat pacientul si familia acestuia, cat si echipa medicala.
Acum 20 de ani, optiunile terapeutice pentru cancerului mamar constau in chirurgie, radioterapie si tratament hormonal simplu, dar foarte eficient. In prezent, tratamentul standard al cancerului de san beneficiaza de o abordare multidisciplinara, care implica atat tratamentul chirurgical, radioterapia, chimioterapia si hormonoterapia.
Sfatul specialistului
Dr. Alexandru Eniu, de la Institutul Oncologic Ion Chiricuta Cluj Napoca
Povestile a trei femei invingatoare
Lenuta Tudorache, pacienta cancer mamar, 50 de ani, Bucuresti spune „Intotdeauna m-am gandit ca o sa ma fac bine si ca tratamentul va avea un efect covarsitor, mai ales ca pana la aceasta varsta am fost sanatoasa, nu am avut niciodata probleme de sanatate. Nu am fost disperata, am luat situatia ca atare, si eu si familia mea, iar medicii m-au ajutat foarte mult, am mers pe mana medicilor”.
Carmen, pacienta cancer mamar, 42 de ani, Bucuresti aflata sub tratament: „Citostaticele le-am suportat foarte bine, neasteptat de bine. Am observat ca fac progrese, ca am mai multa mobilitate, ca ma pot misca mai bine. Din momentul in care am inceput sa fac citostatice, eu nu am mai iesit din cuvantul doctorilor. Tot ceea ce mi-au spus sa fac, am facut. Eu zic ca acum sunt bine, sunt bine de mai mult timp, boala mi-a fost descoperita acum 5 ani. Cel mai rau mi-a fost in 2006, dar in urma tratamentelor am rezistat si imi pare bine ca am urmat tratamentul. Am inceput sa am si incredere in tratament”.
Mariana Ionita, 63 de ani, Bucuresti, pacienta cancer mamar: „Femeile trebuie sa-si faca niste controale la san macar o data pe an. In faza incipienta cand descoperi boala este mult mai usor, mai ales acum cand exista medicamente noi, metode noi de diagnosticare. Orice femeie este datoare sa se duca sa-si faca aceste controale. Sigur ca mi-ar fi placut sa fi aparut remedii si cand am descoperit eu boala ca sa nu ajung la operatie, dar acum, ma bucur ca macar pentru cei tineri exista ceva care sa-i ajute mai mult, chiar daca boala nu poate fi eradicata”.