Limfomul non-Hodgkin: boala cu simptome comune

Informatii generale Limfonul incepe sa se dezvolte la nivelul globulelor albe denumite limfocite. Din motive necunoscute globulele albe incep sa se multiplice anormal, dupa care se colecteaza la nivelul ganglionilor limfatici unde continua sa se multiplice, aparand astfel o formatiune tumorala.

Limfomul non-Hodgkin (LNH) este o forma de cancer care se dezvolta in tesutul limfatic, care este situat in diverse parti ale organismului: ganglionii limfatici, splina, timus, vegetatiile adenoide, amigdale si maduva osoasa. Din aceasta cauza sistemul limfatic, parte importanta a sistemului imun, joaca un rol esential in apararea organismului contra infectiilor.


Anual, peste 1200-1300 de romani sunt diagnoticati cu limfom non-Hodgkin, aceasta forma de cancer numarandu-se printre primele 10 boli din lume. "Un numar mare, dar nu se stie daca a crescut incidenta sau daca persoanele au fost depistate precoce", sustine Dr. Radu Niculescu, secretarul Societatii Romane de Hematologie. In lume, aproximativ 1 milion de persoane traiesc cu limfom non-Hodgkin, insa in fiecare an circa 200.000 persoane mor din cauza acestei afectiuni.

In registul Ministerului Sanatatii din Romania sunt inregistrate aproximativ 3000-3500 pe persoane care sufera de aceasta forma de cancer.
Totodata, dr. Radu Niculescu declara ca tratamentul este gratuit, fiind asigurat de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, dar ca exista liste de asteptare in functie de forma limfomului, din cauza bugetului limitata al Casei de Asigurari de Sanatate. "Ministerul aproba un anumit buget si de aici si pacientii sunt trecuti pe lista de asteptare pentru tratament".


Limfomul non-Hodgkin se imparte in 2 categorii


1. Limfom non-Hodgkin agresiv (grad intermediar/mare)
Este caracterizat prin rapiditatea cu care se divid celulele neoplazice din ganglionii limfatici, necesitand tratament imediat.
Fara un tratament adecvat, speranta de viata medie la pacientii cu limfom non-Hodgkin agresiv este de la 6 luni la 2 ani. Pacientii diagnosticati si tratati in stadiile incipiente ale bolii  au o sansa mai mare de remisiune completa cu durata de cativa ani si o probabilitate mai mica de recurenta a bolii.

2. Limfomul non-Hodgkin indolent
Este caracterizat de multiplicarea si raspandirea mai lenta in organism a celulelor neoplazice, ceea ce face diagnosticarea mai dificila. Pacientii pot trai in medie 10 ani cu aceasta boala.
Persoanele care sufera de limfom non-Hodgkin indolent poate primi tratament de 5-6 ori pe parcursul vietii, pentru a incetini progresia bolii, deoarece tratamentele standard nu pot vindeca aceasta forma de limfom.

 

Comentarii (3)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • serban maria pe 20 Nov 2010, 11:15
    vindecata de cancer non hodkin

    Buna ziua, va scriu in citevaz cuvinter despre o femeie care a fost diagnosticata cu cancer limfom malign 4b care medicii i-au spus sotului iei sa o ia acasa ca nu mai sunt sanse, sotul ei sa interesat peste tot, Dumnezeu i-a scos in cale pe cineva care i-a spus despre niste[ green golden imune ]a luat 8 luni de zile aceste imune si sa dus la medic si i-a spus ca nu mai are nimic sa ia in continuare ce a luat pina acum mentionez ca doamna care avea cancer terminal se numeste ghencea GHENCEA FLOAREA din comuna CURCANI judetul CALARASI , A FOST TRATATA LA SPITALUL FUNDENI A FACUT CITOSTATICE ERA IN ULTIMA FAZA GRADUL 4 B IAR ACUM MUNCESTE CU SOTUL EI va prezint acele imuneIMUNE http://www.facebook.com/l.php?u=http://www.greengold-imune.webs.com/ muntionez ca nu vreau sa fac reclame ci vreau sa afle toata lumea de aceste IMUNE CA SA SE POATA VINDECA

    2
    5

  • paduraru maria pe 16 Sep 2009, 01:51

    mama mea are si dupa 6 ani a reevoluat intr o forma mai agresiva

    5
    3

  • maftei pe 3 Sep 2009, 17:08
    limfom non-Hodgkin

    as vrea dak ami puteti da cat mai multe amanunte despre aceasta boala,deoarece fata mea sufera de aceasta boala

    2
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod