Iaurtul si inghetata bogate in dioxina cresc riscul de cancer mamar si la prostata

Consumul pe termen lung al dioxinei, chiar si in doze foarte mici, provoaca tulburari hormonale si favorizeaza aparitia cancerului mamar si a celui de prostata. De asemenea, este grav afectat ficatul, sistemul nervos si pielea. In prezent, nu exista documente de deces cauzate de intoxicatia cu dioxina, insa este cunoscut faptul ca o doza de peste un miligram pe kilogram provoaca intoxicatii la om.
Intoxicatia cu dioxina se manifesta prin leziuni hepatice, tulburari endocrine, hormonale, de tip iritativ si necesita tratament de sutinere a organismului pentru a face fata agresiunii toxice, adica protejarea functiei hepatice si a altor organe vitale.

Majoritatea persoanelor sunt contaminate cu dioxina, deoarece este o substanta prezenta in mediul inconjurator din cauza poluarii. Mai exact, substanta apare in mediu din cauza ierbicidelor si a combustiei benzinelor.

Cateva din semnele vizibile ale intoxicatiei acute cu dioxina sunt:
  • eruptii pe fata si pe piept;
  • chisturi de diferite forme;
  • diverse tulburari digestive si respiratorii;
  • efecte negative asupra functiei hepatice.

Dioxina se depune in tesutul gras si ca este eliminata greu de organism, iar timpul de injumatatire a cantitatii depozitate in organism este de 7 ani.
In aceste conditii, efectele asupra organismului se produc in timp indelungat, la cateva saptamani de la ingerarea substantei, motiv pentru care efectul pe termen lung este periculos.

Dioxina se foloseste in numeroase alimente, cum ar fi: lactatele, iaurtul, smantana, la inghetate (pentru ingrosarea compozitiei), in panificatie, in industria carnii, la sosuri si multe altele.