Tratamentul hormonal se alege de catre medicul curant in functie de felul receptorilor hormonali si de numarul lor, precum si de varsta si de statusul hormonal al femeii (pre sau post-menopauza). De regula hormonoterapia este indicata dupa interventia chirurgicala, dar "se preconizeza ca este utila si preoperator", este de parere Dr. oncolog Florin Bacanu.
Tipuri de terapii hormonale
Terapiile hormonale folosite in prezent sunt de mai multe feluri:
1. Terapii in urma carora se blocheaza functia ovarelor - inainte de aceasta se efectueaza ovarectomia (indepartarea ovarelor chirurgical). Medicamentele prescrise in aceasta terapie blocheaza productia de estrogen a ovarelor.
2. Tratamentul antiestrogen - prin acesta se blocheaza functia receptorilor care inregistreaza prezenta estrogenului. Tratamentul se realizeaza cu Tamoxifen.
3. Administrarea de progesteron, hormon care blocheaza afinitatea receptorilor pentru estrogen.
4. Inhibitorii de aromataze (Aromasin, Aminoglutetimida) - acestia blocheaza formarea precursorilor hormonali din sinteza estrogenului.
Potrivit Dr. oncolog Florin Bacanu, hormonoterapia se face in toate stadiile de cancer la san timp de aproximativ 5 ani. Primii 2 - 3 ani se urmeaza tratamentul cu antiestrogen clasic (Tamoxifen), iar urmatorii 2 - 3 ani, cel cu antiestrogeni de generatia a III-a (de exemplu, Femara). 80% din cazurile cu neoplasm la san fac hormonoterapie dupa operatie. Numai femeile care au receptori negativi nu fac un astfel de tratament.
Specialistul nostru spune ca "hormonoterapia sau terapia blanda s-a dovedit a fi utila si in stadiile III si IV de cancer mamar. Ideal ar fi sa se pastreze chimioterapia pentru cazurile in care viata pacientei este in pericol".
Reactii adverse
Terapia pe baza de hormoni, ca fiecare tip de tratament are beneficii si neajunsuri. Ar putea exista efecte secundare. Varsta, starea generala de sanatate si stadiul cancerului sunt factori ce trebuie luati in considerare. Potrivit Dr. oncolog Florin Bacanu, ca reactii adverse pot aparea:
- scaderea densitatii osoase (fracturi);
- tulburari de coagulare - acestea sunt controlabile;
- s-a demonstrat ca 1,5 la mie dintre femeile care urmeaza tratament pe baza de Tamoxifen risca sa dezvolte cancer de col uterin. De aceea se recomanda efectuarea testului Papanicolau o data pe an.
Terapia cu Tamoxifen protejeaza si impotriva recurentei cancerului la san. Hormonoterapia cuprinzand Tamoxifen sau progesteron este mai eficienta la femeile aflate la menopauza decat la cele ce parcurg perioada premenopauzala, acestea fiind supuse ovarectomiei care se efectueaza chirurgical, radiologic sau farmacologic-medicamentos.
Citeste si alte articolele despre tratamentele impotriva cancerului la san:
Chimioterapia: sfaturi esentiale
Cum se realizeaza radioterapia?