Exercitiile fizice, recomandate si bolnavilor de cancer

Desi pacientii diagnosticati cu cancer erau sfatuiti sa nu faca efort si sa evite activitatile fizice, specialistii americani recomanda, in noile ghiduri de practica dezvoltate de Colegiul American de Medicina Sportiva, exercitiile fizice atat inainte cat si in timpul tratamentului.

Desi pacientii diagnosticati cu cancer erau sfatuiti sa nu faca efort si sa evite activitatile fizice, specialistii americani recomanda, in noile ghiduri de practica dezvoltate de Colegiul American de Medicina Sportiva, exercitiile fizice atat inainte cat si in timpul tratamentului.

Dr. Kathryn Schmitz, Universitatea din Pennsylvanya, a condus studii care arata ca, pentru pacientele cu cancer la san, exercitiile nu sunt contraindicate ci, din contra, activitatea fizica poate imbunatati starea de sanatate a pacientelor. Potrivit specialistului, sportul aduce numeroase beneficii pentru pacienti, creste rezistenta fizica, reduce nivelul de oboseala si imbunatateste calitatea vietii si increderea in sine.

"Trebuie sa renuntam la ideea ca exercitiile fizice pot fi daunatoare pentru pacientii cu diagnostic de cancer
," declara dr. Schmitz pentru WebMD.

Specialistul nu recomanda eforturile mari in timpul tratamentului, ci evitarea inactivitatii. "Fiecare dintre noi ne cunoastem corpul si astfel ne stim si limitele," adauga dr. Schmitz.

Echipa de cercetatori condusa de dr. Schmitz a analizat date stranse de la studii efectuate pe cinci tipuri diferite de cancer. Acestia au observat ca, desi exista anumite riscuri legate de tratament care trebuie luate in considerare de medici, activitatea fizica aduce beneficii sanatatii.


 

Recomandare: activitatea fizica moderata


150 de minute de exercitii de aerobic cu intensitate moderata saptamanal. Aceasta este recomandarea oamenilor de stiinta americani atat pentru bolnavii de cancer, cat si pentru supravietuitorii acestei afectiuni. Desi studiile arata ca majoritatea tipurilor de exercitii, precum inot sau chiar yoga, pot fi benefice pentru aceasta categorie de pacienti, programul de exercitii trebuie stabilit de medic in functie de nivelul de pregatire al pacientului si de diagnostic, pentru a se alege exercitii sigure. De exemplu, pacientii cu cancer stomacal sau gastrointestinal, cat si cei care prezinta tumori care pot ajunge la os, pot fi sfatuiti sa evite exercitiile care implica folosirea greutatilor.
Femeile cu tumoare la nivelul sanilor pot efectua si exercitii pentru partea superioara a corpului, insa cu grija.

Inainte de inceperea unui program de exercitii, specialistii recomanda consultarea medicului.


Rolul sportului in prevenirea cancerului


Studiile afectuate pana in prezent au aratat ca femeile care practica sport prezinta un risc mai mic de a dezvolta tumori la nivelul sanilor, iar efectul este mai evident dupa menopauza.


Oamenii de stiinta de la Universitatea din Chicago au analizat starea de sanatate a unui grup de femei cu varste de aproximativ 45 de ani si care prezentau un risc crescut de a dezvolta tumori la nivelul sanilor. Dupa ce au aflat ca prezinta aceste riscuri, 48% dintre femei au decis sa-si schimbe stilul de viata sau au apelat la terapii alternative: sport, masaj, yoga, chiropractica. Aceste masuri s-au dovedit a fi foarte utile in prevenirea cancerului.

Un alt studiu efectuat de Universitatea din California de Sud, care a curpins 7.630 de femei cu varsta cuprinsa intre 20 si 69 de ani, a aratat ca femeile care isi dedica sase sau mai multe ore pentru activitate fizica intensa in fiecare saptamana si-au redus riscul de a suferi de cancer la san, in proportie de 23%.
Explicatia data de cercetatori a fost ca activitatea fizica poate scadea nivelul estrogenului si progesteronului si ca tocmai nivelul prea mare al acestor hormoni stimuleaza celulele maligne ale sanului sa se inmulteasca, crescand riscul de cancer.


Cancerul mamar - cel mai frecvent tip de cancer la femei


Anual, 69.700 de pacienti vin la Institutul Oncologic Bucuresti pentru tratament, potrivit unui raport furnizat de IOB. Dintre acestia, 61% urmeaza terapii in ambulator si 39% sunt internati pentru interventii chirurgicale sau tratamente complexe si de lunga durata.

Dintre toate tipurile de cancer, cancerul mamar continua sa fie cel mai frecvent tip de cancer in Romania. Cancerul la san este cel mai frecvent tip de cancer in randul femeilor si este a doua cauza principala a deceselor provocate de cancer, dupa cancerul pulmonar, cu o prevalenta de 509,29 de cazuri la 100.000 de locuitori (2006), conform Registrului National de Cancer.