Dr. Oz: 5 alimente care reduc riscul de cancer ovarian. Mănâncă sănătos!

Unul dintre cei mai importanţi factori care contribuie la apariţia cancerului ovarian este istoricul familial. Cunoscând cazurile de cancer din familie, dar şi schimbându-ţi dieta poţi să reduci riscul de a dezvolta această boală. Vezi care sunt paşii recomandaţi de Dr. Oz!

Unul dintre cei mai importanţi factori care contribuie la apariţia cancerului ovarian este istoricul familial. Cunoscând cazurile de cancer din familie, dar şi schimbându-ţi dieta poţi să reduci riscul de a dezvolta această boală. Vezi care sunt paşii recomandaţi de Dr. Oz!

 

Trebuie să cunoşti toate cazurile de cancer din familie


Dr. Oz explică în emisiunea sa "The Dr. Oz Show" că este extrem de important să acorzi atenţia sporită cazurilor de cancer care au fost de-a lungul timpului în familia ta. Astfel că trebuie să fii atentă nu numai la posibilele cazuri de cancer la mama sau surorile tale, ci trebuie să cunoşti şi eventualele cazuri de cancer întâlnite la mătuşi, verişoare, bunică sau surorile bunicii tale.

Cum jumătate din materialul genetic care ţi-a fost transmis vine şi din partea tatălui, trebuie să ştii că dacă el are o genă purtătoare de cancer, acest risc a fost transferat şi asupra ta. "Chiar dacă tatăl tău nu are cum să dezvolte cancer ovarian şi are un risc minim de a face un cancer la sân, el poate să fie purtătorul unei gene purtătoare de cancer care poate să-ţi fie transmisă", spune medicul Barbara Goff, cercetător în domeniul cancerului ovarian.



Lipsa unei sarcini pe parcursul vieţii, prezenţa menstruaţiei înainte de vârsta de 12 ani sau urmarea terapiei de substituţie hormonală sunt trei factori care pot să determine apariţia cancerului ovarian, avertizează Dr. Oz.

Potrivit Institutului American de Cancer, cele mai întâlnite simptome ale cancerului ovarian sunt: durerile pelviene şi abdominale, sângerările vaginale inexplicabile, menstruaţia neregulată, durerile inexplicabile de spate care se înrăutăţesc, starea de oboseală permanentă, balonarea, greaţa, voma sau lipsa poftei de mâncare.

Dacă factorii genetici nu îi putem modifica, cercetătorii au demonstrat că atunci când vine vorba despre cancerul ovarian contează ceea ce mâncăm. Numeroasele studii realizate de-a lungul timpului scot la iveală faptul că trebuie să evităm un consum ridicat de carne roşie şi grăsimi saturate (care se găsesc în toate produsele de origine animală: carne, ouă, lactate) şi să ne bazăm pe carnea de peşte, fructe şi legume proaspete, ceai verde.

 

Iată ce alimente sunt recunoscute pentru protecţia pe care o oferă împotriva cancerului ovarian:

 

1. Terciul de ovăz

Dr. Oz recomandă consumul unui bol cu terci de ovăz în fiecare dimineaţa la micul dejun.

Conţine fitochimicali care reduc riscul de cancer ovarian.

 

2. Spanacul

Conţine o substanţă numită kemferol care reduce cu 75% riscul de cancer ovarian. O salată preparată din frunze proaspete de spanac în amestec cu ceapă roşie, ardei roşu, roşii este bogată în nişte substanţe numite flavonoizi care au un puternic efect anticancerigen. Alege de fiecare dată la masa de prânz o salată de crudităţi pe lângă mâncarea gătită pe care o consumi.

 

3. Broccoli

Atât broccoli, cât şi conopida sunt recunoscute pentru efectul protector împotriva cancerului ovarian. Ambele conţin diverşi compuşi care împiedică formarea substanţelor chimice care favorizează dezvoltarea celulelor canceroase.

 

4. Ceapa

Conţine o bogăţie de substanţe anticancerigene şi s-au făcut numeroase studii care atestă faptul că ceapa este printre cele mai puternice alimente care ne protejează de această boală. În special ceapa roşie este recunoscută pentru faptul că reduce cu 60% riscul de orice tip de cancer.

Reţine că ceapa trebuie consumată în stare crudă, deoarece prin fierbere se distrug substanţele anticancerigene. Este recomandat să consumi zilnic câte o jumătate de ceaşcă de ceapă.

 

5. Peşte gras

Datorită conţinutul ridicat în acizi graşi omega-3, carnea de peşte reduce riscul de cancer ovarian cu 30%, potrivit unor studii realizate recent. Este recomandat să consumi săptămânal câte 2-3 porţii de peşte, cum ar fi somon, hering, sardine, macrou, cod. Cele mai bune modalităţi de preparare sunt: fiert la abur şi copt.