Potrivit specialiștilor măsurile de prevenție luate de timpuriu pot scădea riscul de cancer de prostată, mai ales dacă fac parte dintr-un plan de acțiune unitar. Starea ta de sănătate nu se limitează doar la ce mănânci, tipul de exerciții fizice sau ce suplimente iei. Contează și starea ta emoțională sau modul în care reacționezi în momentele stresante. Dacă acționezi strategic poți preveni cancerul, vei reduce ritmul în care avansează boala în cazul în care ai fost deja diagnosticat sau vei reduce riscul de revenire a cancerului după finalizarea tratamentului. Sunt schimbări care te vor ajuta să te simți bine pe termen lung și nu trebuie interpretate drept remedii punctuale.
Iată ce măsuri poți lua pentru a preveni cancerul de prostată:
1. Mănâncă sănătos și menține o greutate normală
Un meniu echilibrat, care include în primul rând alimente naturale, neprocesate, te va ajuta să previi obezitatea, un factor major de risc în declanșarea cancerului.
Poți ține un jurnal cu felurile de mâncare consumate pentru a te asigura că nu depășești necesarul zilnic de calorii. Limitează consumul de carne procesată, de exemplu șunca presată, cârnații sau salamul.
Alege numai produsele lactate organice, care nu conțin deloc zahăr adăugat.Evită toate grăsimile de tip trans. Se regăsesc de obicei în prăjeli, alimente de tip fast food, alimente procesate și margarină.
Pentru a-ți proteja organismul este esențial să consumi minimum 5 porții de fructe și legume în fiecare zi. Alege cât mai des broccoli, varză de Bruxelles și conopidă. Mănâncă și pește gras pentru a obține grăsimi de tip Omega-3. De asemenea, este recomandat să incluzi în meniul tău o doză importantă de antioxidanți proveniți din citrice, morcovi, vinete, avocado, cartofi dulci, roșii, sparanghel, ciuperci, alge marine, ierburi aromatice, ghimbir, scorțișoară, nucșoară, ulei de măsline, ceai verde, pudră de cacao și miere organică.
Alimentele bogate în zinc și seleniu mențin sănătatea prostatei, așa că meniul tău trebuie să cuprindă și carne slabă de vită, ficat de pui sau de vită, nuci braziliene, carne de curcan, sardine, semințe de dovleac, ciocolată neagră, semințe de susan, germeni de grâu și năut.
2. Fă mișcare des
În cadrul studiilor realizate s-a constatat că persoanele care sunt active au șanse mai bune de a-și fortifica organismul împotriva diferitelor tipuri de cancer și foarte rar se confruntă cu excesul de kilograme. Fă mișcare în fiecare zi pentru că vei obține beneficii atât pentru corp, cât și pentru starea de spirit.
Exercițiile fizice reduc inflamațiile, înbunătățesc circulația sângelui, stimulează sistemul imunitar și controlează greutatea. De asemenea, țin sub control stresul, depresia și anxietatea. Un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Stanford a stabilit că exercițiile fizice reduc riscul de cancer de prostată cu până la 30%. Activitatea fizică reglează nivelul de hormoni, previne obezitatetea, reduce stresul oxidativ și îmbunătățește reacțiile sistemului imunitar în lupta împtriva microbilor și a virușilor.
3. Tratează alte probleme de sănătate și verifică-ți medicamentele
Multe dintre obiceiurile care provoacă hipertensiunea arterială, diabetul, afecțiunile cardiovasculare, depresia sau un nivel ridicat de colesterol sunt un factor de risc și pentru cancer. Fii atent la meniul zilnic și discută cu medicul tău despre tratamente sau diferite medicamente care îți pot ameliora starea. Recuperarea și vindecarea după cancer sunt mult mai rapide dacă organismul este într-o stare bună din punct de vedere metabolic și nu există alte afecțiuni care să submineze rezistența corpului.
Dacă iei deja alte medicamente este util să discuți cu medicul despre efectele lor secundare.
De exemplu, anumite medicamente utilizate pentru tratarea depresiei, betablocantele și medicamentele pentru insomnie sau anxietate pot afecta negativ prostata.
4. Nu lua suplimente de calciu
Dozele mari de calciu cresc foarte mult riscul de cancer de prostată. Nu lua mai mult de 1.500mg de calciu pe zi, dar ideal este să-l preiei din alimentație pentru a-ți proteja organismul.
5. Nu fuma
Cancerul de prostată este favorizat de fumat. Ia măsuri pentru a reduce numărul de țigări, discută cu medicul despre diferite modalități pentru a renunța la ele și apelează la ajutorul unui terapeut pentru a reuși să uiți definitiv de fumat.
6. Dormi suficient și redu stresul
Găsește soluții pentru a te relaxa, indiferent cât de complicat este proiectul la care lucrezi sau de câte lucruri ai de făcut după ce termini programul de la serviciu. Apropie-te de prieteni, ieșiți împreună și nu lăsa lucrurile minore să te îngrijoreze. Dacă jobul este o sursă majoră de stres găsește metode de a reduce presiunea fără să faci un compromis la rezultate.
Fii activ, descoperă lucruri noi care îți plac și fă-ți timp pentru ce te face fericit.