Celulele normale se dezvolta si mor intr-un mod bine stabilit si controlat de organism. Cancerul survine cand celulele devin anormale si continua sa se divida dezordonat si necontrolat, formand mai multe celule. Citostacele distrug celulele canceroase orpindu-le dezvoltarea si multiplicarea in unul sau mai multe momente ale ciclului lor de dezvoltare. Deoarece unele medicamente sunt mai eficiente administrate impreuna decat separat, deseori tratamentul consta in administrarea mai multor chimioterapice.
O alta metoda folosita in tratamentul cancerului este interventia chirurgicala pentru indepartarea tumorii, astfel, vor fi indepartate unele simptome cauzate de cancer.
Alteori medicul poate sugera o combinatie intre radioterapie, chimioterapie si chirurgie. De asemenea, mediul poate utiliza homeoterapia pentru a stimula capacitatile naturale de aparare ale organismului impotriva cancerului.
Ce se poate obtine cu ajutorul chimioterapiei?
Depinzand de tipul de cancer si stadiul sau de evolutie, chimioterapia poate fi foloita pentru:
- vindecarea cancerului;
- stoparea extinderii cancerului;
- incetinirea evolutiei cancerului;
- eliminarea simptomelor cauzate de cancer,
- distrugerea celulelor canceroase care s-au extins in alte zone decat in tumora originala.
- imbunatatirea calitatii vietii pacientilor in ultimile luni de viata - paliativa.
Medicul va decide ce medicamente vor avea efectul optim asupra ta. Decizia depinde de tipul de cancer, de localizarea sa, de extindere, de modul in care afecteaza oraganismul tau, de starea de sanatate generala. Se asemenea, medicul poate sugera includerea ta intr-un program de testare a unor metode noi de tratament sau poti chiar tu sa ii sugerezi medicului acest lucru. Aceste programe sunt studii de cercetare atent monitorizate ce promit noi tratamente pentru cancer si se numesc trialuri clinice.
Cum se administreaza chimioterapia?
Depinzand de tipul de cancer si de medicamentele utilicate tratamentul va fi administrat astfel:
1. Intravenos. Medicamentul va fi administrat printr-un ac fin introdus intr-o vena, de obicei, situata la nivelul palmei sau al antebratului. O alta modalitate este utilizarea unui cateter, care se numeste cateter central venos. Uneori, cateterul central venos este atasat la un mic cantainer din material plasticsau metal plasat chirurgical sub piele.
2. Oral. Printr-o pastila, o capsula sau sub forma lichida. Acest medicament va fi inghitit, la fel ca orice alt medicament.
3. Intramuscular. Subcutanat sau direct intr-o zona canceroasa prin piele, intralezional. Medicamentul va fi injectat.
Sunt administrate si alte medicamente in timpul chimioterapiei?
Unele medicamente pot interfera cu efectele chimioterapiei. De aceea trebuie sa faceti o lista cu toate medicamentele ce va sunt administrate, pe care sa o aratati medicului inainte de a incepe chimioterapia. Lista trebuie sa includa numele fiecarui medicament, frecventa si motivul administrarii lui, precum si doza prescrisa. Nu uita sa mentionezi si medicamentele uzuale cum ar fi laxaivele, pastilele pentru raceala, analgezicele si vitamine.
Efectele adverse
1. Ce determina aparitia efectelor secundare?
Deoarece celulele canceroase se dezvolta si se divid rapid, se administreaza citostatice, care au scopul de a ucide celulele cu dezvoltare rapida. Dar si unele celule normale se multiplica rapid si chimioterapia le afecteaza si pe acestea. Cand se intampla acest lucru rezulta efectele secundare. Celulele normale cu ritm rapid de crestere sunt celulele sanguine din maduva spinarii, celulele tractului digestiv din sistemul reproducator si foliculii pilosi. Citostaticele pot afecta si celulele din inima, rinichi, vezica urinara, plamani si sistemul nervos.
2. Cat timp se manifesta efectele secundare?
Majoritatea celulelor normale isi revin rapid o data cu incetarea chimioterapiei, dar unele efecte dispar treptat. Timpul necesar pentru disparitia unor efecte adverse si pentru recapatarea energiei variaza de la persoana la persoana. Cat de curand te vei simti din nou bine, depinde de multi factori, inclusiv de starea de sanatate generala si medicamentele care va sunt administrate.
In timp ce unele efecte dispar relativ rapid, altele pot dispare doar dupa luni sau ani. Uneori efectele secundare se pot face simtite toata viata, acesta este cazul in care chimioterapia determina afectarea ireversibila a inimii, plamanilor, rinichilor sau organelor reproducatoare. Unele tipuri de chimioterapie pot cauza ocazional efecte intarziate, cum ar fi cancerul secundar, care apare multi ani mai traziu.
Efectele negative sunt neplacute, dar tebuie comparate cu capacitatea tratamentului de a trata cancerul. Pacientii tratati cu chimioterapice sunt descurajati de lunga perioada de timp pe care o necesita tratamentul sau de efectele secundare pe care le au de suferit. Daca esti descurajata vorbeste cu medicul pentru ca medicamentatia sau planul de tratament pot fi schimbate, sau medicul va poae sugera modalitatile de a reduce efectele secundare sau de a le face mai uso de tolerat.
De retinut: medicul nu va insista sa urmezi un tratament daca beneficiile pe care ti le aduc n-ar fi mai importante decat neplacerile.
Efectele secundare:
- diareea;
- constipatia;
- infectiile;
- caderea parului;
- retentia de lichide;
- anemie si oboseala;
- senzatia de greata si voma;
- sindrom asemanator gripei;
- efecte asupra pielii si unghiilor;
- probleme in coagularea sangelui;
- efecte fizice si psihice asupra vietii sexuale;
- efecte asupra musclaturii si sistemului nervos;
- probeleme ale cavitatii orale, gingiilor si faringelui;
- efecte adverse asupra rinichilor si a vezicii urinare;
Informatiile au fost preluate din “Chimioterapia: ghid pentru auto-ajutorare in timpul tratamentului", trad: Anca Labunet din Brosura realizata de Institutul National pentru Cancer, SUA
Societatea Romana de Cancer
Articole utile:
Alimentatia si sexualitatea in timpul chimioterapiei
Chimioterapia: cum sa previi efectele secundare?
Chimioterapia pentru cancerul mamar functioneaza la orice varsta