În fiecare an, pe data de 15 septembrie, este marcată Ziua Mondială a Limfomului, menită să încurajeze medicii, asistentele, asociaţiile de pacienţi, pacienţii şi familiile lor să se alăture într-o campanie unită de informare despre limfom. Asociaţia Bolnavilor cu Limfom în colaborare cu Institutul Clinic Fundeni, a organizat miercuri, 15 septembrie 2010, cu ocazia Zilei Internaţionale a Limfomului, a treia ediţie a Atelierelor de Creaţie pentru Pacienţii cu Limfom, în incinta Institutului Clinic Fundeni. Pacienţii cu limfom au participat la trei ateliere ce cuprind arii precum muzică, pictură sau qi gong. Atelierul de folk s-a desfăşurat în aer liber.
Acest eveniment a marcat şi lansarea "Ghidul pacientului oncologic", o lucrare editată sub coordonarea dr. Delia Mateescu şi care îşi propune să fie utilă tuturor pacienţilor oncologici, indiferent de gradul lor de instrucţie, pregătire sau cultură. Pacienţii şi aparţinătorii acestora vor putea găsi în acest ghid toate informaţiile necesare înţelegerii bolii, dar şi întregului proces de îngrijiri medicale, într-un limbaj accesibil. "În acest ghid veţi găsi explicate cele mai importante metode de diagnostic şi tratament, modul în care puteţi depăşi reacţiile adverse ce pot apărea, dar şi o mulţime de alte informaţii, pe care autorii au considerat că este bine să le aveţi, astfel încât comunicarea dumneavoastră cu medicii care va îngrijesc să fie cât mai uşoară şi eficientă în acelaşi timp," declară dr. Delia Mateescu în "Ghidul pacientului oncologic".
Afectează în special adulţii cu vârste între 45 şi 60 de ani
Anual, peste 1300 de români sunt diagnoticati cu limfom non-Hodgkin, ocupând locul al doilea din punct de vedere al creşterii numărului de cazuri în SUA şi pe locul trei în restul lumii. Cele mai multe cazuri sunt întâlnite la adulţii cu vârste cuprinse între 45 şi 60 de ani.
Limfomul non-Hodgkin poate fi de două feluri: agresiv sau indolent. În primul caz, afecţiunea este caracterizată prin rapiditatea cu care se divid celulele neoplazice din ganglionii limfatici, necesitând tratament imediat. În lipsa unui tratament adecvat, speranţa de viaţă medie este de la 6 luni la 2 ani. Însă, diagnosticaţi şi trataţi în stadiile incipiente ale bolii au o şansa mai mare de remisiune completă cu durată de câţiva ani şi o probabilitate mai mică de recurenţă a bolii. Limfomul non-Hodgkin indolent este caracterizat de multiplicarea şi răspândirea mai lentă în
organism a celulelor neoplazice, ceea ce face diagnosticarea mai dificilă. Pacienţii pot trăi în medie 10 ani cu această boală. Din păcate, tratamentele standard nu pot vindecă această formă de limfom.
8 lucruri pe care trebuie să le ştii despre limfomul non-Hodgkin
1. Limfomul non-Hodgkin este adesea denumit LNH.
2. LNH este o formă de cancer care afectează celulele albe ale sângelui.
3. Celulele albe ale sângelui sunt cunoscute sub denumirea de limfocite.
4. Există două tipuri importante de LNH: indolent şi agresiv.
5. Există tratamente pentru toate tipurile de LNH.
6. Tratamentul şi rezultatele depind de tipul de LNH de care suferiţi.
7. Dacă nu eşti sigur de ce tip de limfom suferi, consultă medicul.
8. Nu eşti singur. Medicii, asociaţiile de pacienţi te pot ajuta.
Ai fost diagnosticat cu limfom?
În cazul în care ai fost diagnosticat cu limfom şi ai vrea să cunoşti mai multe informaţii despre această boală, site-ul www.viataculimfom.ro îţi vine în ajutor.
Comentarii (2)
Am doua prietene care au diagnosticul specificat mai sus, si s-au absorbit limfoamele, la Florica erau cu metastaze multiple st 4 B, au incercat cu microalge. Formula este creata de dr Keywan Grashoff din Germania, produsu contine 4 microalge. Despre cercetari cititi la www.algae-facts.com si puteti urmari un film pe youtube: http://www.youtube.com/watch?v=4Y_T6X9oSs4&p=B20B4FDF5DF5D46B&feature=BF&index=12 Sanate tuturor si nu va pierdeti sperantele niciodata! 0767756300
e foarte util acest articol,mai ales ca e o forma de cancer mai putin cunoscuta de oamenii obisnuiti.Mi-ar place sa citesc mai mult despre efectele secundare ale tratamentului [am si eu limfom hodgkin]si as vrea sa stiu cand anumite manifestari sunt normale si stau linistita ,caci tin de efectul tratamentului si cand sa ma adresez medicului Mult succes !si din nou felicitari!
Posteaza comentariu