Cauza principală rămâne fumatul
Cauza principală a cancerului pulmonar este reprezentată, la peste 90% din pacienţi, de fumat. Statisticile arată că, în rândul bărbaţilor fumători, riscul de apariţie a cancerului pulmonar este de 17%, în timp ce în rândul femeilor fumătoare este de 12%.
Persoanele care fumează mai mult de un pachet de ţigări pe zi au un risc de a dezvolta cancer pulmonar de până la 25 de ori mai mare decât un nefumător.
Simptomele pot să fie confundate cu o răceală sau tusea de la ţigări
De cele mai multe ori, cancerul pulmonar nu prezintă simptome alarmante şi pot să fie uşor confundate cu cele ale unei răceli sau cu tusea care persistă în cazul fumătorilor. De aceea trebuie să acorzi atenţie crescută unor semne care se încăpăţânează să persiste ;i s[ te prezin'i la medicul pneumolog:
1. Tuse;
2. Spută cu sânge;
3. Dispnee;
4. Pneumonii sau bronşite repetate;
5. Lipsa poftei de mâncare şi scădere în greutate;
6. Răguşeală;
7. Transpiraţii ale feţei şi gâtului;
8. Dureri toracice.
Cum să previi cancerul pulmonar
Evitarea fumatului este principala metodă de a preveni cancerul pulmonar. De asemenea, alte soluţii la care poţi să apelezi atunci când există simptomele de mai sus sunt radiografia, tomografia computerizată şi examene ale sputei, pentru a se detecta prezenţa celulelor neoplazice.
Campania “Câştigă timp! Cancerul pulmonar îţi poate fura timpul” se derulează toată luna noiembrie
“Câştigă timp! Cancerul pulmonar îţi poate fura timpul” – acesta este mesajul campaniei anuale de informare asupra riscului acestei afecţiuni, derulate în luna noiembrie de Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC).
“Împreună cu partenerii noştri din această campanie dorim să atragem atenţia asupra riscului acestei boli. Cancerul pulmonar este cel mai mare ucigaş dintre toate. Numărul 1 în rândul bărbaţilor, dar şi boala oncologică cu cea mai mică durată medie de supravieţuire... Este o afecţiune care vine cu semne puţine şi ne lasă puţin timp la dispoziţie”, atrage atenţia Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC).
În luna noiembrie, FABC va distribui împreună cu o revistă de femei şi cu unul dintre cele mai importante ziare de sport din România un ghid dedicat exclusiv pacienţilor cu cancer pulmonar, la care au colaborat specialişti de renume din ţară. Informaţii despre cancerul pulmonar şi despre posibilităţile de diagnosticare vor putea fi regăsite pe toată durata campaniei pe site-ul www.invingemcancerul.ro și pe rețeaua de socializare Facebook.