Balonarea persistentă poate să fie un semnal care anunţă cancerul ovarian, dar nu trebuie să te panichezi, ci doar să recurgi la un control medical anual. Vezi ce alte simptome ar trebui să te îngrijoreze!
Cancerul ovarian este denumit şi ucigaşul silenţios, deoarece poate să afecteze femei de toate vârstele şi să nu manifeste simptome supărătoare de timpuriu. Medicii avertizează că riscul de apariţie creşte odată cu vârsta, 4 din 5 cazuri fiind diagnosticate la femeile care au peste 50 de ani. Boala este diagnostică de regulă în stadii avansate, de aceea rata de supravieţuire este foarte scazută, de doar 30%.
Cauza care duce la apariţia cancerului ovarian rămâne necunoscută. Există totuşi o serie de factori care cresc riscul de a dezvolta boala, precum: vârsta, factorii genetici, hormonali, obezitatea, infertilitatea, endometrioza şi terapiile de substituţie hormonală.
7 simptome asociate cancerului ovarian
1. Distensie abdominală;
2. Urinări frecvente;
3. Dureri abdominale;
4. Sângerări post-menopauzale;
5. Pierderea poftei de mâncare;
6. Sângerări anale;
7. Balonare persistentă.
Alimentaţia joacă un rol important
Dacă factorii genetici nu îi putem modifica, cercetătorii au demonstrat că atunci când vine vorba despre cancerul ovarian contează ceea ce mâncăm. Numeroasele studii realizate de-a lungul timpului scot la iveală faptul că trebuie să evităm un consum ridicat de carne roşie şi grăsimi saturate (care se găsesc în toate produsele de origine animală: carne, ouă, lactate) şi să ne bazăm pe carnea de peşte, fructe şi legume proaspete, ceai verde.
Iată care sunt cele mai puternice alimente care ne apără de cancerul ovarian, potrivit recomandărilor oferite de celebrul medic Mehmet Oz care moderează emisiunea de mare succes The Dr. Oz Show şi unul dintre invitaţii unei ediţii, Dr. William W. Li, Preşedintele Fundaţiei Britanice de Angiogeneză:
Peşte gras - Datorită conţinutul ridicat în acizi graşi omega-3, carnea de peşte reduce riscul de cancer ovarian cu 30%, potrivit unor studii realizate recent.
Struguri - Resveratrolul pe care-l găsim în struguri, extract de struguri şi vin roşu inhibă angiogeneza (procesul de formare a noilor vase de sânge care aprovizionează tumorile canceroase) cu 60%, explică dr. William W. Li, Preşedintele Fundaţiei Britanice de Angiogeneză.
Roşii - Un studiu realizat pe un eşantion de 13.000 de femei arată că o jumătate de cană cu roşii consumate de 5-6 ori pe săptămână reduce cu 60% riscul de a dezvolta cancer ovarian.
Ceapa - În special ceapa roşie este recunoscută pentru faptul că reduce cu 60% riscul de orice tip de cancer.
Andive, spanac, broccoli - Toate conţin o substanţă numită kemferol care reduce cu 75% riscul de cancer ovarian.