Unul dintre motivele diagnosticării târzii îl reprezintă simptomele înșelătoare.
Nu confunda cancerul ovarian cu balonarea!
Simptomele cancerului ovarian sunt adesea confundate cu boli mai puțin serioase, cum ar fi problemele gastrointestinale. Cele mai frecvente simptome includ:
1. Creșterea circumferinței abdominale / balonare persistentă, de lungă durată, nu tranzitorie
2. Senzația de sațietate precoce
3. Dureri în abdomen
4. Necesitate frecventă de a urina.
"Mergeți la medicul de familie dacă manifestaţi aceste simptome de mai mult de trei săptămâni. De asemenea, dacă aveți în familie pe cineva care a suferit de cancer ovarian, spuneți-i asta medicului." spune dl. Cezar Irimia, presedintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABC).
Care sunt principalii factori de risc?
1. Vârsta: Majoritatea cazurilor de cancer ovarian sunt diagnosticate în jurul vârstei de 55 de ani, când apare menopauza.
2. Istoric familial: Riscul de a face cancer ovarian este mai mare la femeile care au în familie (şi din partea tatălui, și din partea mamei) două sau mai multe rude care au avut cancer ovarian, de sân, de colon sau de uter.
3. Ereditate: Mutațiile genelor BRCA 1 si 2 cresc riscul apariției acestui tip de cancer.
4. Alți factori: Femeile obeze, care nu au avut copii, nu au luat niciodată pilule contraceptive, cărora le-a venit menstruația mai devreme de 12 ani sau care au intrat la menopauză la o vârstă avansată au șanse mai mari de a face cancer ovarian.
Comentarii (2)
sansa inseamna ceva favorabil, aici vorbim, mai degraba, de un mare ghinion!
"sau care au intrat la menopauză la o vârstă avansată au șanse mai mari de a face cancer ovarian" Total gresit. Este chiar invers. Sansele sunt mult mai mari la cele la care au intrat la menopauza mai devreme decat normal. Voi chiar nu aveti un doctor care a terminat medicina cu media mai mare de 5 care sa supervizeze articolele?
Posteaza comentariu