Cancerul de prostata: simptome de alarma

Cancerul de prostata este cel mai diagnosticat tip de cancer la barbati. Liga Romana de Cancer estimeaza ca in Romania sunt diagnosticate anual 177 de cazuri noi de cancer de prostata si ca aproximativ 7,3% din barbati mor anual din aceasta cauza.
Potrivit Asociatiei Romane de Urologie, prostata este o mica glanda de marimea si dimensiunile unei castane. Este situata sub vezica urinara si inconjoara portiunea superioara a uretrei - tubul care transporta urina si sperma prin penis. Glanda prostatica produce un fluid clar si gros care se amesteca astfel cu spermatozoizii pentru a forma lichidul spermatic.

Odata cu inaintarea in varsta, prostata unui barbat poate sa creasca in dimensiune. Fara sa fie ceva anormal, se intampla totusi uneori ca acest lucru sa blocheze fluxul urinar. Asadar, exista cateva probleme cu prostata de care se pot lovi barbatii, in special cei cu varsta peste 40 de ani:
  • hiperplazia benigna de prostata, in care este restrictionat fluxul urinar si de aceea va exista nevoia de a urina mai des, mai ales pe timpul noptii;
  • prostatita acuta si cronica in care se inflameaza glanda prostatica. Se estimeaza ca 35% dintre barbati se pot confrunta cu prostatita cronica in cursul vietii, iar simptomele prin care se manifesta sunt mictiuni dese si dureroase, scaderea libidoului sau incapacitatea erectila;
  • cancerul de prostata care afecteaza celulele glandei prostatice si pot bloca fluxul urinar. Este necesara depistarea lui precoce si tratarea lui pentru a impiedica extinderea celulelor canceroase in alte parti ale corpului.


De la 50 de ani, barbatii trebuie sa faca teste anuale

Pentru a preveni aparitia cancerului de prostata, fiecare barbat trebuie sa fie constient de necesitatea controlului anual la urolog, in special daca au existat astfel de cazuri in familie.
Numai astfel se poate depista din timp si trata corespunzator. "Pacientii cu risc, care au cazuri de cancer de prostata in istoricul familial este necesar ca dupa 40 de ani sa efectueze anual teste pentru depistarea precoce a afectiunii", ne spune conf. dr. Valentin Ambert, medic primar urolog la Spitalul clinic de urologie "prof. dr. Theodor Burghele" din Bucuresti.


Ce simptome trebuie sa te ingrijoreze?

De regula, cand exista o afectiune prostatica sunt cateva simptome dupa care te poti ghida si sa te prezinti neaparat la un control medical. Cele mai frecvent raportate de barbati sunt: dificultati sau durere la urinare; urinari frecvente, in special noaptea; senzatia de urinare iminenta, care nu mai poate fi amanata; prezenta sangelui in urina sau sperma; impotenta.


In ce consta examenul medical?


Dupa insiruirea simptomelor pentru care te-ai prezentat la urolog, orice examen fizic trebuie sa includa tuseul rectal, ecografia prostatica (presupune introducerea unei sonde de dimensiunea unui deget in rect si functioneaza pe baza ultrasunetelor) si o analiza de sange pentru verificarea antigenului specific prostatic (PSA). Valorile crescute ale PSA pot indica un cancer prostatic, insa exista posibilitatea ca aceata sa fie crescuta din cauza altor afectiuni.

In timpul tuseului rectal, urologul iti va examina prostata tinand cont de zonele mai dure sau anormale de la nivelul prostatei.



Exista un test care depisteaza cancerul in 10 minute

In Marea Britanie exista un test disponibil care depisteaza cancerul prostatic in 10 minute si costa in jur de 40 de lire sterline. Pentru realizarea acestui test nu este necesara decat o mica mostra de sange, preluata de exemplu prin inteparea unui deget, care apoi este analizata prin folosirea unui aparat portabil.

"Acest test va avea o valoare inestimabila pentru pacientii care trebuie sa isi supravegheze nivelul PSA sau pentru cei care trebuie sa isi monitorizeze in mod regulat progresul afectiunii si succesul tratamentului. In cazul fiecarui pacient, orice intarziere poate conduce la axietate si stres", a declarat dr. Tim Larner, urolog la Brighton si Spitalul Universitar Sussex.


Terapia cu implante radioactive: alternativa la prostatectomie

Dupa stabilirea diagnosticului, medicul va prescrie tratamentul corespunzator: fie medicamentos, fie tratament chirurgical. "Tratamentul cancerului de prostata consta in prostatectomie radicala, radioterapie sau supraveghere in cazul cancerului localizat care nu a afectat si alte organe. Pentru cancerul local in stare avansata se poate apela la terapie hormonala si radioterapie. Daca este vorba despre un cancer de prostata in stadi avansate pe langa un urolog mai este nevoie de un radioterapeut si un oncolog", precizeaza medicul prima urolog Valentin Ambert.

Potrivit Asociatiei Romane de Urologie, prostatectomia (rezectia chirurgicala a prostatei)este frecvent asociata cu radioterapia si expune persoana afectata la un risc mare: impotenta si incontinenta urinara.
De aceea, terapia cu seminte radioactive este considerata o alternativa a acestui tratament. Insa, conf. dr. Valentin Ambert avertizeaza ca nu toti pacientii pot sa beneficieze de acest tip de tratament, doar cei cu boala in stadiu incipient. "Introducerea in prostata de seminte radioactive cu iod se poate face doar la pacientii cu boala in stadii incipiente sau cu un grad de incisivitate a cancerului de la mic la moderat. De asemenea, metoda nu mai trebuie reluata, iar rezultatul necesita supraveghere constanta", adauga prof. dr. Valentin Ambert.


Mare atentie la alimentatie!

Specialistii de la Institutul American pentru Cercetari in domeniul Cancerului estimeaza ca peste 30% din toate cancerele sunt legate de greselile in alimentatie pe care le facem. Asadar, alimentatia joaca un rol primordial in prevenirea cancerului de prostata.

6 pasi sanatosi care previn cancerul

1. Nu exagera cu mancarea! Este indicat ca la fiecare masa sa optezi pentru o portie medie de mancare pentru a tine kilogramele sub control;

2. Evita alimentele bogate in grasimi! Numarul cazurilor de cancer difera de la tara la tara, insa se constata o crestere la populatiile care consuma foarte multe grasimi. O dieta care abunda in grasimi saturate (precum grasimile din carnea rosie: vita, miel, oaie) este cea mai periculoasa si favorizeaza aparitia cancerului;

3. Trebuie sa faci alegerile cele mai sanatoase: cerealele integrale, orezul brun, painea din faina integrala si limiteaza consumul de dulciuri si sare;

4.
Alcoolul trebuie consumat cu moderatie! In general, "moderat" inseamna nu mai mult de 2 pahare de alcool pe zi, in cazul barbatilor;

5. Legume si fructe din belsug! Toate studiile au demonstrat ca fructele si legumele consumate cu regularitate diminueaza semnificativ riscul de cancer;

6. Acizii grasi omega 3 sunt esentiali! Ii gasesti in pestele de apa rece: somon, macrou, hering si au rolul de a reduce riscul de aparitie a anumitor cancere.

7. Seleniu si vitamina E: unele cercetari sustin ca seleniul si vitamina E administrate zilnic au rolul de a preveni dezvoltarea cancerului de prostata. Cel mai mare studiu in acest domeniu a inceput in 2001, iar la finalul lui - care este estimat in anul 2013 - vom avea date precise si verificate pe 32.000 de subiecti.

Articole utile:
Noua metoda terapeutica impotriva cancerului de prostata
Tratament pentru cancerul de prostata avansat
 

Comentarii (5)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • ionut cadar pe 18 Oct 2012, 22:34
    despre cancerul de prostata

    buna seara am un unchi care are memoragie prin penis oare ce are doctori spun ceva de o tumoare?

    22
    6

  • Costello pe 8 Aug 2012, 08:02
    Cancerul

    Cancerul de prostata poate fi vindecat relativ usor. Costello

    97
    14

  • cami pe 2 Oct 2011, 14:05
    cancer de san

    Buna ziua de ceva timp sanul stang ìl simt mai greu decat dreptul,uneori ma ìnjunghie ,am stare de somn,obosesc va multumesc

    32
    5

  • cami pe 2 Oct 2011, 14:02
    poate fi vorba de prostata

    Buna ziua de circa 2 ani sotul meu urineaza c-am frecvent poate fi vorba de prostata ,are 46 de ani,va rog sa-mi spuneti ce trebuie sa facem ,va multumesc

    54
    13

  • adriana pe 10 Feb 2009, 17:41
    interesant

    ft interesant articolul.as avea o intrebare.tatal meu se opera vara trecuta de prostata si de ceva vreme a inceput sa urineze sange si are ceva dureri.de ce oare,daca prostata nu mai e?

    50
    17

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod