Cancerul de col uterin: ce simptome trebuie sa te ingrijoreze?

Cancerul de col uterin reprezinta principala cauza de mortalitate pentru femeile cu varste cuprinse intre 15 si 44 de ani, desi este o afectiune care poate fi prevenita. In Romania, peste 2000 femei mor anual din cauza cancerului de col. Despre cum evolueaza si cum poate fi prevenit ne spune dr. Roxana Calapod, medic specialist obstetrica-ginecologie la clinica Medicover.
Cancerul de col uterin reprezinta principala cauza de mortalitate pentru femeile cu varste cuprinse intre 15 si 44 de ani, desi este o afectiune care poate fi prevenita. In Romania, peste 2000 femei mor anual din cauza cancerului de col. Despre cum evolueaza si cum poate fi prevenit ne spune dr. Roxana Calapod, medic specialist obstetrica-ginecologie la clinica Medicover.

Cancerul de col uterin reprezinta o transformare maligna a partii inferioare a uterului si reprezinta a doua cauza de mortalitate prin cancer la femei, dupa cancerul de san. Tratamentele existente in prezent nu vindeca boala, ci doar prelungesc durata de supravietuire. Cauza principala a cancerului de col uterin este infectarea cu virusul HPV (Virusul Papiloma Uman), virus transmis prin contact sexual.


Infectia cu HPV


Infectia cu HPV este una dintre cele mai frecvente boli cu transmitere sexuala. Infectia este una pasagera in majoritatea cazurilor, aproximativ 80% dintre femeile infectate scapa de acest virus in maxim 2 ani, fara a avea nevoie de interventii.
Corelatia HPV - cancer cervical este mai puternica statistic chiar si decat corelatia fumat - cancer pulmonar.

Exista peste 100 de tulpini HPV, majoritatea fiind inofensive. Tulpinile cu risc oncogen sunt 16 si 18, acestea provocand aproximativ 70% din cancere, 41-67% din leziuni cu grad inalt si 16-32% din leziuni cu grad scazut. Nu prezinta simptome, leziunile vizibile sunt doar in cazul tulpinilor cu risc scazut. Alte tulpini implicate in oncogeneza sunt: 31, 33, 35, 45, 52, 58.


Cum se transmite?


Virusul se transmite prin contact cutaneo-mucos, de obicei in timpul contactului sexual. Riscul de infectare dupa contactul cu o persoana cu condiloame este estimat la 65%, iar aproximativ 65-70% din partenerii femeilor cu HPV cervical au leziuni peniene.

Durata de la infectie la manifestarile clinice este intre 1-8 luni, insa e posibil ca infectia sa ramana in stare latenta ani.

Atentie!

Prezervativul nu protejeaza impotriva virusului HPV! Chiar daca folosirea prezervativului poate reduce riscul de infectie cu HPV, nu te protejeaza pe deplin. Asta pentru ca pielea din imediata apropiere a zonei genitale poate fi, de asemenea, purtatoare de virus.

 

 

Factori de risc


Alaturi de infectia cu HPV, prezenta unor cofactori contribuie la aparitia cancerului cervical. Dintre acestia fac parte:

  • Fumatul;
  • Multiparitate (mai multe nasteri);
  • Contraceptive orale administrate timp indelungat (7-10 ani).
    Acest factor este discutabil. Nu se cunoaste exact cum contraceptivele orale influenteaza riscul de cancer de col uterin;
  • Infectia cu HIV;
  • Alte boli cu transmitere sexuala: Chlamydia, HSV2, Trichomonas;
  • Imunosupresia;
  • Comportamentul sexual: debutul precoce al vietii sexuale si numarul mare de parteneri sexuali.

 

 

Cancerul cervical: simptome


Cancerul de col este pecedat de leziuni preneoplazice (displazii), leziuni ce pot fi tratate. Evolutia bolii este silentioasa, iar simptomele apar cand boala este deja intr-un stadiu avansat:

  • Sangerare sau scurgeri anormale;
  • Dureri pelvine;
  • Alte simptome in formele avansate functie de extensia locala sau generala.

 

 

Cum poate fi depistat?


Avand in vedere evolutia "tacuta" a bolii, este importanta efectuarea unor controale ginecologice in mod regulat. Depistarea se face prin testul Babes Papanicolau care poate sugera prezenta infectiei.

Un mijloc de evidentiere a leziunilor virale este colposcopia, care va fi recomandata de ginecolog in momentul aparitiei unor modificari in testul Papanicolau. Acesta este indicat sa se faca anual, odata cu controlul de rutina ginecologic.

Testarea HPV se face doar in cazul in care medicul recomanda. Aceasta testare este intotdeauna precedata de Papanicolau. In mod normal, testarea se face dupa varsta de 30 de ani pentru a se evalua riscul.

 

Atentie!

Prezenta virusului HPV la varste apropiate de 20 de ani nu inseamna neaparat ca acesta va provoca leziuni!

 

 

Cum poate fi prevenit?


Ai grija de sanatatea ta prin:

  • Consulturi ginecologice periodice;
  • Efectuarea examenului Babes-Papanicolau dupa 21 ani, anual plus testarea HPV cand este indicata;
  • Vaccinarea anti-HPV;  
  • Tratarea leziunilor preneoplazice.


Vaccinarea anti-HPV previne infectia cu tulpinile 16 si 18 care dau 70% din cancere. Varsta optima de vaccinare este 10-26 ani.

Este recomandat ca pacientele vaccinate sa continue screeningul ca si celelalte paciente in functie de: varsta, rezultatul citologiei, prezenta sau absenta displaziilor.

 

Comentarii (9)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • DAN pe 27 Aug 2015, 15:22
    GINECOLOGI OBTUZI

    MAJORITATEA FEMEILOR NU MERG LA CONSULTATIE DEOARECE GINECOLOGII DIN TARA ASTA NU PERMIT PARTENERILOR SA INTRE LA CONSULTATIE….SOTIA MEA NU MERGE FARA MINE NICI LA TESTUL BABES- PAPANICOLAU….SPUNE CA SE SIMTE RELAXATA SI IN SIGURANTA DOAR ATUNCI CIND SINT SI EU LINGA MASA DE CONSULTATIE….DOMNILOR GINECOLOGI, SINTEM IN SECOLUL XXI….FITI MAI DESTUPATI LA MINTE….ADOPTATI O GINDIRE MAI MODERNA….NU MAI DECIDETI IN LOCUL NOSTRU CA SI CUM NOI AM FI OLIGOFRENI ....PARTENERELE NOASTRE AU NEVOIE DE NOI IN ASTFEL DE IMPREJURARI….CA SA NU MAI VORBESC DE NASTERE….

    0
    0

  • elena pe 13 Mar 2015, 21:14
    test papanicolau

    in urma cu 2 saptamani am facut acest test,si dupa ce l-am facut am sangerat in ziua respectiva,si am avut usturimi si dureri la urinare.rezultatul testului inca nu a venit dar recunosc ca problemele ce le-am avut dupa recoltare m-au cam ingrijorat ca sa nu zic speriat.daca imi puteti da un raspuns v-as fi recunoscatoare

    0
    0

  • andreea pe 4 Apr 2014, 10:43
    intotdeauna sanatoase

    sanatatea e cea mai importanta,pacat ca unii o descopera abia cand este prea tarziu

    5
    2

  • alexqndra pe 12 Iul 2011, 12:34
    cancerul de col uterin

    sanatatea este cea mai de pret si trebue sa ne pastram cat mai bn........

    3
    1

  • maria pe 18 Nov 2010, 16:07
    z

    am si eu o intrebare...am nascut acum 6 luni in franta,si dupa nastere la o perioada de 1 luna jum mi sa facut o injectie contraceptiva.dupa aceasta injectie am un ciclu neregulat,adik la inceput ma tinea 3 sapt dupa care nu-mi mai venea 2 luni,iar acum ma tine 6zile,dar dupa ce imi trece la o sapt imi vine iar.asta mi sa intamplat in ultimile 2 luni.stie cineva cauza?

    7
    0

  • masina71 pe 27 Mar 2010, 13:05
    sanatate

    sanatatea este cea mai de pret

    6
    3

  • iulia_amd pe 27 Mar 2010, 11:50
    sanatatea e pe primul loc

    un control periodic near scapa de aceasta problema,

    2
    0

  • vulpealba pe 26 Mar 2010, 15:06
    sanatatea e pe primul loc

    fiecare femeie trebuie sa mearga la un control cel putin o data pe an si astfel prevenim ;

    3
    0

  • g.nicoleta33 pe 26 Mar 2010, 14:47
    gabriela

    sanatatea sta in mina noastra noi trbuie sa ne ingrijim

    2
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod